Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:20:33

Хто влада в Ніжині

22.01.2016   10:20

З самого початку слід визнати – довгоочікуваного повного перезавантаження влади в Ніжині так і не відбулося. Бо, перш за все саме нових, чесних та порядних представників, хотіли побачити ніжинці у владі.

В результаті останніх місцевих виборів, що досить тихо, в порівнянні з іншими, пройшли в Ніжині наприкінці жовтня минулого року, до міськради потрапило 8 політичних сил. Хоча, партій-учасниць виборчого процесу було всього 13. Саме через цю різницю, здається, що всі претенденти на владу, пройшли ретельний відбір громадою. Тим більше, що розрекламована владою на передодні виборів, нова виборча система, з привабливою назвою «відкриті партійні списки», додавала виборцям оптимізму. Але, це лише на перший погляд. Бо чергова «новаторська» система виборів, на перевірку,виявилась звичайним схрещенням «мажоритарки» та «пропорціонарки», з надзвичайно заплутаним та не зрозумілим для більшості виборців алгоритмом голосування.

Досить часто, люди взагалі не уявляли де, як та за кого голосувати. Результатом такого «ноу-хау» та тотального розчарування владою, стала як і низька явка виборців, так і те, що деякі виборчі округи взагалі залишились без депутатів. В Ніжині таких 8 і тепер люди не знають до кого звертатися.

Якщо проаналізувати нинішній склад міської ради, то з’ясуємо, що 7 осіб вже були міськими депутатами, а частина з них навіть неодноразово.

Детальніше так: представники «Батьківщини» В. Салогуб, М.Косенко та Ю.Хоменко вже тричі обиралися депутатами. Теперішній мер А. Лінник також виявляється довгожителем міської влади. Він вже вдруге мер (щоправда,перший термін був дворічний) та двічі депутат міськради. Вперше нинішній міський голова обрався депутатом ще у 2006 році,за списком Блоку Юлії Тимошенко. Але, вже наступного року, сам Лінник і декілька його однопартійців зі скандалом залишили лави БЮТ, заявляючи про зловживання та корупцію в цій партії. Після цього,він очолив ніжинський УДАР, який продовжував конфронтацію з  фракцією Батьківщини у міськраді.

Як тоді, так і зараз «червоно сердечними» в Ніжині керував Валерій Салогуб. Та, оскільки вже в 2015 році, після останніх виборів,мер Лінник, особисто запропонував кандидатуру В. Салогуба на посаду секретаря міської ради, то очевидно, що давній конфлікт залагоджено або нинішній мер змінив свою думку щодо зловживань колишніми однопартійцями.

У складі президентської фракції блоку Петра Порошенка теж три колишні депутати: О. Шалай, М. Білоусенко та С.Дзюба. Олександр Шалай в попередньому скликанні обирався від ВО «Сила і Честь», потім входив до складу фракції Партії регіонів. С. Дзюба був представником «Фронту змін» нинішнього прем’єра Арсенія Яценюка. М. Білоусенко, до недавнього редактор міської газети «Вісті» до минулої складу міськради потрапив майже наприкінці,за квотою «Батьківщини». Але, все ж, найбільш досвідченим нинішнім депутатом є В. Мамедов. Він обрався вже в четверте. Погодьтесь, назвати цих людей новими по відношенню до влади-неможливо.

Тепер, що до нових облич міської ради,це 5 представників «Самопомічі»: М.Булигін, К. Смалій, Д. Тимошик, Н.Шевченко, Г. Дудченко. Також 5 радикалів: О. Безпалий, С. Гриценко, В. Паскевич, Ю. Ландар, В. Рябуха. На відміну від попереднього складу в якому був всього один представник від ВО «Свобода», нинішній склад їх має чотири: І. Смаль, В. Сипливець, А.Сліпак, В. Тищенко. Серед нових політичних сил до ради обрані представники УКРОПу – Ю.Галата, А. Креул, Р. Кондрашевський. Партію «Наш край» представляють І.Онокало, В. Король та В. Башинський. «Опозиційний блок» налічує на своєму рахунку всього два члени — А. Деркач та О. Ситник. Варто відзначити і новачків у блоці Петра Порошенка: А. Гомоляко, І. Коробка, І. Шалай, В. Коваль.

Політичними новачками у ВО «Батьківщині» є О. Щербак, А. Мазун (був депутатом-мажоритарником 2002—2006 рр.) та О. Ігнатюк.

На відміну від минулого складу ради, де було більше депутатів (50) і більша кількість депутатських комісій (7), в новообраній міській раді депутатів 35 та комісій відповідно всього 5.

Комісія з житлово-комунальних питань, транспорту та зв’язку та охорони навколишнього середовища. Голова комісії – В. Башинський представник партії «Наш край». Комісія з питань освіти теж отримала голову по квоті партії «Наш край», її очолив викладач Ніжинського державного університету В. Король.

Решта троє комісії, діяльність яких, по-суті, є найважливішою для громади, очолили представники наступних політичних сил: Комісію з питань законності, регламенту міської ради, депутатської діяльності та етики очолив представник «Батьківщини» О. Щербак. «Бюджетна» комісія знову відійшла під керівництво представника Радикальної партії В. Мамедова. А от комісію з питань земельних відносин, будівництва, архітектури, інвестиційного розвитку міста та децентралізації очолив головний опозиціонер міста, очільник Опблоку, А. Деркач.

Останнє призначення викликає найбільший подив,бо зазвичай опозиція має намір контролювати діяльність влади,і найкраще це робити маючи «при собі» комісію, яка опікується законністю та правопорядком в місті, а не землею та будівництвом. Тим більше, що «опблоківців» у міськраді лише двоє. Але, якщо пригадати, що головний нинішній «опозиціонер» Чернігівщини, а в не давньому минулому голова обласної організації Партії регіонів, Анатолій Мірошниченко, є головним розпорядником Ніжинського коопринку, то подив змінюється розумінням, що бізнес-інтереси і при нинішній владі будуть відігравати вирішальну роль у прийнятті певних рішень. І як завжди, це стосуватиметься бюджетних коштів,майна та землі громади. Більш за все, що саме з землею в центральній частині міста, і пов’язане бажання Деркача очолювати саме земельну комісію міськради. Центральний ринок хоче далі розвиватися! І влада в цьому, чомусь, підіграла.

Зрозуміло,що саме з новими обличчями у владі пов’язують ніжинці свої надії. Можливо, саме зусиллями нових лідерів, в нашому місті стане реальністю  така приваблива формула « Влада для людей» та ми нарешті наблизимось до обіцяного  нещодавно нам комфорту.

Громада дала новим людям та новим політичним силам шанс, і пильно спостерігатиме саме за новими, бо старих вже добре знає. Не зрадьте людей, панове, ті, що при владі.


http://www.uezd.com.ua/hto_e_vlada_v_nizhini/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини