Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:22:56

В області починають обирати старост сіл за новим законом

22.01.2016   09:10Агенцiя

8 серпня 2015 року набрав чинності Закон України від 14.07.2015 року № 595-VIII «Про місцеві вибори». Відповідно до нового законодавства у населених пунктах, які ввійшли до нових об’єднаних територіальних громад повинна з’явитися виборна посада старости.

Згідно п. 6 статті 2-ї цього Закону вибори старости проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, до якого входить територія відповідного населеного пункту (села або селища).

Право голосу на виборах старости мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади та проживають на території населеного пункту (села або селища), де за рішенням об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади проводяться такі вибори.

Як відомо, на Чернігівщині, на даний час, об’єдналися 5 територіальних громад (Кіптівська, Деснянська, Вертіївська, Парафіївська та Макіївська).

Саме в останній, Макіївській територіальній громаді Носівського району, 6 березня 2016 року відбудуться вибори Ганнівського старости (при об’єднанні Ганнівська громада ввійшла до складу Макіївської).

Макіївська територіальна громада невелика, її населення становить 1867 осіб. До складу Макіївської об’єднаної територіальної громади увійшло 2 сільські ради, всього — 6 населених пунктів: Макіївка, Пустотино, Ганнівка, Степове, Клинове і Вербове. До речі, Вербове називалося Карла Маркса і було перейменоване згідно Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Посада сільського старости нова для територіальних громад. Отже хто такий староста та які функціональні обов’язки буде виконувати посадова особа цієї категорії?

Староста — аналог сільського голови, але у нього буде більша завантаженість.

Це — виборна посада. І староста, відповідно, є посадовою особою місцевого самоврядування, який представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради, сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування, тобто іншими словами видає всі необхідні довідки. Він також бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища, вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб.

Староста повинен діяти відповідно до Положення про старосту, яке затверджується радою відповідної об’єднаної територіальної громади.

У Положенні визначаються права і обов’язки старости, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з його діяльністю.

Староста є членом виконавчого комітету ради об’єднаної територіальної громади за посадою

Отже, які повноваження матиме ця особа, визначає в першу чергу сама громада — у тому ж Положенні. І воно має бути розроблене відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та статуту сільської (селищної, міської) об’єднаної територіальної громади, визначатиме права і обов’язки старости, порядок його обрання та припинення повноважень, порядок звітування, відповідальність та інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

На сьогодні ряд громад в Україні вже розробили Положення про діяльність старости.

Серед найважливіших його обов’язків члени громади, зокрема, виділили наступне. Староста зобов’язаний шанобливо ставитися до жителів села (селища) та їхніх звернень до органів місцевого самоврядування, здійснювати моніторинг стану довкілля, об’єктів інфраструктури, громадського правопорядку. Староста може здійснювати моніторинг дотримання прав і законних інтересів жителів села (селища) у сфері соціального захисту, культури, освіти, спорту, туризму, житлово-комунального господарства, реалізації права на працю, медичну допомогу і т.д.

На сьогодні, крім об’єднаної Макіївської територіальної громади, вибори старост в області повинні відбутися і в інших громадах. Рішення про проведення виборів старост приймаються рішенням сесії об’єднаної територіальної громади. На даний час рішення про проведення виборів в інших територіальних громадах області поки не прийнято.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини