Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:08:16

Смертна кара як міра покарання і досі діє в Білорусі

06.10.2015   14:56Агенцiя

У Білорусі досі діє виняткова міра покарання - смертна кара. І не рідко нізащо помирають невинні люди.

Про жахливість існування таких методів "виховання" злочинців говорили у Чернігові, 5 жовтня, в дискусійному клубі «Експертна думка».

На зустріч, яку організували спільно з Освітнім домом прав людини у Чернігові, пришли чимало студентів з чернігівського юридичного коледжу. Андрій Палуда правозахисник центру «Вясна» розповів про окремі випадки, коли судові помилки, недбальства та продажність призводили до тяжких наслідків.

Для довідки: Правозахисний центр «Вясна» веде боротьбу зі смертною карою в Білоусі з 2009 року.

Андрій приїхав до Чернігова з матір’ю, яка втратила сина через винесення вироку суду. Його засудили до розстрілу за нібито підготовку теракту в Мінському метро у 2011 році.

«Тоді Владу було 25 років. Він поїхав на заробітки до Мінську. Поїхав туди він з товаришем», - пригадала мати Владислава Любов Кавальова.

Зі сльозами на очах жінка розповіла присутнім, що син божився, що не їздив у метро того дня. Були свідки, які задовго до страшного випадку у підземці, бачили, що біля будинків у подвір’ях чергували швидкі та пожежні машини. Після того як все сталося чинний досі президент Білорусі Олександр Лукашенко приїхав на місце катастрофи з маленькою дитиною і зайшов з квітами у метро не боячись, що вибух може повторитися.

Тоді, згадує Любов, була дуже напружена ситуація в країні. Валюта була не стабільна, в державі було багато проблем. І щоб якось відвести від всього цього погляд треба було зробити щось шокуюче.

«Їм це вдалося. На суді не придавали значення тим показанням, які свідчили про невинність мого сина. Його стратили, не сказавши нікому із рідних, нам не віддали тіла і не сказали, де захоронили. Ось так держава забрала людину і де вона, що сталося - ніколи не дізнаєшся», - розповіла жінка.
 
Під час обговорення правозахисники показали фільм про ще одну сім’ю, яка втратила дитину. Які шукають захоронення вже багато років, але все марно.

«У фільмі жінка не може пригадати, вона голосувала за смертну кару чи проти під час референдуму. Але ніхто не замислюється над цим, поки його не торкнеться особисто», - зазначив Андрій Палуда.

Смертна кара може стати страшною зброєю влади. Тож будьте обачні!

Альона Шепіда

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини