Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:00:33

Щорська районна рада Чернігівщини захищає ворога Української держави

07.09.2015   16:43

Саме до такого висновку мимоволі прийде будь-який громадянин України, який прочитає інформацію на офіційному веб-сайті Щорської районної ради під назвою «4 вересня 2015 року відбулася чергова 29-а сесія районної ради».

Там написано наступне: «Бурхливу реакцію депутатів і присутніх викликало обговорення звернення депутатів Щорської районної ради щодо виключення міста Щорс Чернігівської області з переліку населених пунктів України на перейменування. За пропозицією Президії сесії районної ради, звернення підтримали не тільки депутати, а і всі присутні в залі».

Під усіма присутніми, якщо вірно повідомлено, маються на увазі також і державні службовці: голова Щорської райдержадміністрації та обидва його заступники. Вони виступили проти вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Учасники сесії районної ради вважають, що Микола Олександрович Щорс, який у 1918-1919 роках командував червоногвардійським загоном, Богунським полком, 2-ю бригадою в складі Першої української радянської дивізії, потім 1-ю Уманською, 44-ю стрілецькими дивізіями Червоної армії російсько-більшовицького агресора проти Армії Української Народної Республіки та Української Держави, гідний шанування назвою міста сучасної незалежної держави Україна неподалік від російського кордону.

Як командир військових формувань і комендант захопленого більшовиками Києва у лютому 1919 року він несе відповідальність за своїх підлеглих за червоний терор і насильства проти цивільного населення.

Не будемо втягуватися у дискусію щодо твердження чималого числа істориків, що він загинув не від кулі противника під час бою, а від рук своїх – більшовиків, яким Щорс став заважати і виявився небезпечним.

Особливо привертає увагу інше: комуністичний режим, у той час на чолі з Йосипом Сталіним, після Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, вирішив використати ім’я Щорса у своїх цілях для зміцнення влади. Так, у 1935 році місто Сновськ, де він народився, перейменовано у Щорс. Ідеологічний апарат тоталітарного СРСР доклав багато зусиль, задіяв чимало талановитих митців для створення міфу про більшовицького героя.

Проте, боротися проти власного народу, його незалежної держави, його армії у світі називається іншим терміном – колабораціонізмом. Так, Микола Щорс зробив свій власний трагічний вибір, який можливо намагався виправити, але не встиг.

Трагічну історію життя та діяльності Миколи Щорса треба вивчати, пам’ятати, робити належні висновки і засвоювати уроки. Такі уроки, які на майбутнє допоможуть уникати служіння ворогам України.

Проте, увічнювати пам’ять про Щорса в назві цілого міста, вулиць і пам’ятниках тощо є запереченням нашого майбутнього, нашої держави, права Українського народу бути господарем на своїй землі, пам’яті жертв комуністичного режиму.

Не так важливо, якими мотивами керувалися депутати і присутні на сесії Щорської районної ради, що голосували за звернення проти перейменування міста і проти повернення історичної назви.

Важливо, що вони свідомо чи несвідомо, мимоволі підіграли Російській Федерації на чолі з Путіним, яка веде проти нас війну, окупувала Крим і частину Донбасу. Це голосування – такий собі сигнал російському агресору, що війну вони ще не програли, що є примарна надія загарбати Україну, що на Чернігівщині їх чекають…

Закликаємо бути відповідальними за долю всієї країни і відмовитися від небезпечних для національної безпеки та оборони заяв і рішень.



Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.