Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:45:41

Конституційні баталії і місцеві вибори

02.09.2015   16:02Агенцiя

31 серпня в першому читанні були схвалені зміни до Конституції України, а під ВРУ кинули бойову гранату від якої померло 3 силовиків. До яких політичних наслідків це призведе та як вплине на політичну ситуацію в Чернігові? Короткий огляд від Чернігівського політклубу.

Політичний цугцванг

В ситуації з гранатою програли усі. Порошенко і його команда програли, бо не змогли пояснити доцільність зміни Конституції. Люди не зрозуміли, що саме і для чого змінювати. Недопрацювання в цьому напрямку стосується й усіх інших реформ. А коли нема розуміння і консенсусу – відкривається поле для маніпуляцій і дестабілізації.

Програла Радикальна партія Ляшка. Сліпий популізм та емоційні заклики радикалів про зраду призвели до неконтрольованої ситуації під стінами парламенту. Вибори по 205 округу показали, що Ляшко й Коломойський знайшли спільну мову й спільно протидіють Порошенку. Нажаль, здорового глузду і конструктиву в цій протидії не багато. Зараз Ляшко заявив, що виходить з парламентської коаліції, що дестабілізує ситуацію в Україні.

Програла Самопоміч, бо не змогла виробити єдиної позиції для усіх своїх депутатів. Перший номер Ганна Гопко і ще 4 представники молодої сили підтримали в першому читанні зміни в Конституції, за що були виключені з фракції. Втім, Самопоміч ще залишається в парламентській коаліції.

Свобода, представник якої кинув гранату, остаточно дискредитувала себе і втратила шанси на відновлення політичного рейтингу. Олег Тягнибок ще більше ускладнив ситуацію, закликавши звільнити Авакова. Соціальні мережі вибухнули обуренням і звинуваченнями у бік Свободи.

Чи вплинуть події під ВРУ на місцеві вибори у Чернігові?

Як і на всеукраїнському рівні, в Чернігові основні важелі впливу знаходяться в руках провладної політичної сили. Більш того, «Солідарність» Порошенка посилюється роботою і ресурсами нардепа Владислава Атрошенка, який має намір стати міським головою.

Проблеми коаліції на всеукраїнському рівні можуть посилити конфлікти і в самому Чернігові. Очевидно, що проти Атрошенка буде працювати нардеп від Батьківщини Валерій Дубіль. Так як сильного кандидата він запропонувати не може, то цілком ймовірно може об’єднатися з діючим міським головою Олександром Соколовим. Крім того, Дубіль може підтримати місцевий осередок Самопомочі, в списку якої вже виявили людей Юрія Тарасовця та бізнес групи «Вена». Ймовірний також союз Валерія Дубіля з Опозиційним блоком та Радикальною партією, осередки яких очолюють бізнес-партнери нардепа з Прилук.

Важко передбачити поведінку чернігівських радикалів. Очевидно, що вони будуть повторювати риторику свого лідера Ляшка. В той же час, свої інтереси в складі цієї партії можуть відстоювати місцеві політичні гравці Наталія Осіковська, Олена Варнакова та Вадим Антошин, які можуть піти від радикалів.

На гребні конфліктів можуть посилитися шанси політичних сил, що тримають нейтралітет. Свіжим подихом в чернігівському політикумі може стати Демократичний альянс на чолі з Ігорем Андрійченком. Політична сила активно запрошує в свої лави нові обличчя і напрацьовує пропозиції для розвитку міста.

Команда Олександра Соколова буде боротися за місто під брендом «Наш край». Не зважаючи на високий антирейтинг міського голови, він зберігає певну підтримку в місті. Відчутний ресурс і досвід можуть принести Нашому краю декілька місць в міській раді.

Опозиційний блок також може наростити рейтинг, використовуючи невдоволення людей рівнем життя. Колишні регіонали мають достатній ресурс і досвід політичної боротьби для входу в міську раду.

Серед нових гравців варто відзначити Партію простих людей Сергія Капліна, яка тиждень тому досить масово почала інформаційну кампанію в Чернігові.


Олександр Рись

ФОТО siver.info

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини