Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 13:07:02

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус приїхав до Чернігова почути підприємців

12.06.2015   09:27Агенцiя

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус відвідав сьогодні Чернігівську область з робочим візитом, в ході якого провів зустріч з представниками малого та середнього бізнесу.

Відкриваючи зустріч, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч охарактеризував Чернігівщину як своєрідний лакмусовий папірець економічного розвитку та економічної проблематики по всій Україні.

— На теренах нашого регіону сконцентровані різні галузі економіки, на прикладі яких можна глобально розглянути всю проблематику великого, середнього та малого бізнесу, з якою вони стикаються у повсякденному житті, - наголосив очільник області.

У свою чергу Айварас Абромавичус відзначив, що створення прозорих і максимально комфортних умов ведення бізнесу – одне з головних завдань, яке ставить перед собою Міністерство.

За його словами, нині існує унікальна можливість для бізнесу вплинути на державну політику, оскільки ряд ключових посад в Уряді країни посіли саме вихідці з бізнесу. На користь колишніх бізнесменів оновився і склад Міністерства та керівників департаментів.

Ще Міністр виступає за введення так званої «регуляторної гільйотини» – щоб, за його словами, бізнесу було легше дихати. Тому держава має скоротити своє втручання у підприємницьку діяльність.

— Держава на такій ранній стадії розвитку зі слабкими інститутами та високою толерантністю до корупції не може бути успішним управлінцем державної власності або регулятором. Наше бізнес-середовище оцінювалося як репресивне, з цим потрібно боротися радикальними методами, - зазначив високопосадовець.

Як одне з актуальних Айварас Абромавичус визначив питання стабілізації банківської системи, адже за останні 2 роки 49 банків зі 180 стали недієздатними. Тому він ставить перед собою амбітну мету – повернути довіру малого і середнього бізнесу до банків, які видаватимуть їм кредити на прийнятних умовах.

Також до кінця року Україна має приєднатися до державних закупівель Всесвітньої торгової асоціації. Це дасть можливість з наступного року нашим виробникам брати участь у держзакупівлях в інших країнах, чого наразі немає. А протягом наступних 2 років в Україні має відкритися 15 регіональних офісів підтримки малого та середнього бізнесу, де їх представникам пояснюватимуть перспективи європейського ринку збуту.

Позитивні напрацювання між владою та підприємцями після початку роботи Ради регіонального розвитку відзначив керівник Державного управління справами, член Ради регіонального розвитку області Сергій Березенко.

Звертаючись до Міністра, він висловив прохання використовувати надані чернігівськими підприємцями пропозиції як у написанні нових законів, так і в їх зміні.

До співпраці закликав і бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета.

Для захисту бізнесменів Міністерство економічного розвитку і торгівлі створило спеціальну інстанцію – Бізнесову раду. Альгірдас Шемета повідомив, що за три тижні її роботи надійшло більше 100 скарг від бізнесових структур країни, 2 з яких – з Чернігова. Представники бізнесу, за його словами, найбільше скаржаться на податкові органи, зволікання з вирішенням земельних питань та оформленням необхідної документації.

Чернігівські бізнесмени скаржилися Айварасу Абромавичусу практично на те ж саме. Плюс проблеми з новими правилами на митниці та підключенням підприємств до електропостачання.

Одна з головних проблем, яку піднімали практично усі виступаючі – обов’язкове встановлення для підприємців касових апаратів. На їх думку, це нововведення ляже непосильним тягарем на малий та середній бізнес, якщо не знищить його зовсім. Тим більше, що виготовленням і продажем цих приладів в Україні займається лише кілька підприємств.

У відповідь Міністр пообіцяв якнайскоріше почати демонополізацію у цій сфері та повідомив, що на розгляд Верховної Ради підготовлено 2 законопроекти щодо пом’якшення вимог у встановленні касових апаратів.

В області працює близько 5,8 тисяч малих, 380 середніх підприємств та 37 тисяч фізичних осіб-підприємців. Завдяки їх роботі у першому кварталі забезпечено близько 210 мільйонів гривень (49,8%) усіх податкових надходжень.

В ході активної дискусії підприємці наголошували на створенні нових перепон для ведення бізнесу поряд з реальними кроками у напрямку покращення їх діяльності. Вони ж ініціювали перед Міністром питання оптимізації співпраці між органами державної та місцевої влади.

— Чуйте нас не лише при особистій зустрічі і не обмежуйтеся відписками на наші запити, - наголосив голова Чернігівського обласного об’єднання організації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар.

Питання, які необхідно відпрацювати з профільними міністрами, озвучив народний депутат України Владислав Атрошенко. Це, зокрема, неврегульованість стосунків між електропостачальними компаніями та бізнесом, на якому вони заробляють гроші. Також немає зобов’язуючих технічних законодавчих норм, які б регламентували технічні параметри електроенергії.

— На сьогодні у нас дуже багато районів, в яких не витримується напруга, горять електроприлади, а ніхто ніякої відповідальності не несе і не відшкодовує збитки, - наголосив народний депутат.

Ще він згадав про податкові плани по штрафах, які нікуди не ділися з часів минулої влади. Бізнес, за його словами, не може існувати у таких умовах.

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус зауважив, що проблеми у регіонах України, які він нині активно відвідує, практично одні й ті самі. Тому й ставить за мету вислухати якомога більше пропозицій, щоб вирішувати їх системно та цілеспрямовано.

— Наша мета – створити сприятливі умови не в окремих областях України, а зробити всю нашу державу своєрідною вільною економічною зоною з привабливими умовами для ведення бізнесу, - резюмував Айварас Абромавичус.


— Держава робить все можливе щоб регуляторне середовище для малого та середнього бізнесу стало кращим і легшим, а також сприятливим як для внутрішніх, так і для іноземних інвестицій, — на цьому наголосив Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус 11 червня під час робочої поїздки до Чернігівської області.

Перебуваючи у Чернігові, Міністр ознайомився з виробничими потужностями Чернігівського відділення компанії ПАТ «САН Інбер Україна», що спеціалізується на виробництві пива.

У минулому році продукція компанії пройшла екологічну сертифікацію згідно ISO 14024 та отримала міжнародний сертифікат Центру екологічної сертифікації та маркування ВГО «Жива планета». На сьогодні це єдина марка пива в Україні, яка підтвердила свої екологічні переваги міжнародним сертифікатом. Продукція підприємств експортується до Білорусі, Молдови, Німеччини, Польщі, Ізраїлю та Англії.

Загалом, пивоварна промисловість Чернігівщини є однією з основних бюджетоутворюючих галузей області. Її питома вага в загальних обсягах випуску харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів складає 23%.

Але пивовари області занепокоєні, що зміни Податкового Кодексу України, які виступають в силу з 1 липня поточного року, негативно вплинуть на обсяги реалізації продукції. Адже пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% буде прирівняне до алкогольних напоїв. Тобто для його продажу буде необхідна ліцензія, що відповідним чином позначиться на роздрібній ціні продукції.

Окрім цього, через складну суспільно-політичну ситуацію в країні підприємство втратило частину ринку збуту та комерційного обладнання.

Айварас Абромавичус запевнив керівництво підприємства, що всі пропозиції, надані до міністерства, враховані у процесі формування змін до законодавства і наразі перебувають на розгляді Верховної Ради України. Це, на його переконання, позитивно вплине не тільки на пивоварну галузь країни, а й на малий та середній бізнес в цілому.

У рамках робочої поїздки Міністр економічного розвитку і торгівлі України відвідав підприємство ТОВ «Пласт-Бокс Україна», що виробляє упаковку з пластмаси. Це сучасне підприємство, яке динамічно розвивається і впроваджує нові технології.

Основними напрямками роботи є виробництво ящиків для м’яса, риби, овочів та ін. Продукція виготовляється з пластику і відрізняється високою функціональністю та гарним зовнішнім виглядом. Сировина, що використовується для виробництва (поелітилен HDPE: High Density Polyethylene), гарантує додаткову міцність і стійкість до зовнішнього впливу.

Зараз на підприємстві працює 18 ливарних машин Krauss Maffei і HUSKY Hylectric та інші, що переробляють близько 400 тонн поліпропілену та поліетилену високої щільності на місяць. До кінця поточного року планується вдвічі збільшити виробничу потужність переробки сировини.

Спілкуючись з представниками засобів масової інформації області, Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавичус зазначив, що проблематика бізнесу в усіх містах держави майже однакова.

— У зв’язку з новим законодавством майже 6600 підприємців країни працюватимуть за новими умовами. Загалом вони підтримують зміни, адже це нова сходинка у партнерських відносинах між державою і бізнесом, виведенні бізнесу з тіні, — підкреслив Міністр.

За словами урядовця, представників малого та середнього бізнесу Чернігівщини найбільше хвилює питання встановлення касових апаратів. На сьогодні вже є два законопроекти, що мають значно покращити ситуацію. І першим кроком міністерства економічного розвитку і торгівлі України для врегулювання проблеми буде детальне вивчення питання касових апаратів та прийняття заходів по демонополізації цього ринку.

Значно впливає на стан виробництва і мито на ввезення іноземної сировини, і питання оподаткування, і нестабільність курсів валюти і банківської системи загалом тощо.

— Держава і міністерство завжди будуть підтримувати позицію бізнесу, — констатував Айварас Абромавичус.

Проблеми бізнесу в регіонах, що виникають в процесі реформування економіки країни, допомагатиме вирішувати інститут бізнес-омбудсмена. За словами його очільника Альгірдаса Шемети, за перші три тижні роботи інституції отримано понад 100 скарг від представників малого та середнього бізнесу зі всієї країни. Користуючись нагодою, він запросив підприємців області звертатись зі своїми проблемами та пропозиціями до бізнес-омбудсмена.

Зустрічі з представниками бізнесу регіону, на переконання голови обласної державної адміністрації Валерія Куліча, сприятимуть налагодженню зворотнього зв’язку з Урядом та вирішенню нагальних питань Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини