Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:14:59

Децентралізація влади: подолання стереотипів щодо ставлення до реформ

11.06.2015   07:56Агенцiя

Про це 10 червня, в конференц-залі обласної ради йшлося на семінарі за темою: «Подолання стереотипів стосовно децентралізації на основі кращих іноземних практик та українських законодавчих ініціатив». До участі в ньому були запрошені голови районних рад, керівники територіальних громад, представники громадськості, засобів масової інформації.

Перед початком заходу, організованого Українським інститутом міжнародної політики (УІМП) та Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні, для журналістів відбувся прес-брифінг, під час якого народний депутат України Олександр Кодола та представник відділу взаємодії з громадськістю Мінрегіонбуду України Лідія Євтушенко відповіли на численні запитання журналістів.

Як зазначалося, метою проекту є інформування та роз'яснення особливостей та переваг децентралізації влади на прикладі найкращих світових практик, подолання стереотипних уявлень населення про децентралізацію в Україні.

Відкрив роботу семінару координатор групи транскордонного та міжрегіонального співробітництва Платформи громадянського суспільства Договору про асоціацію Україна-ЄС Ростислав Томенчук.

Експертами Мінрегіонбуду, УІМП, столичних навчальних вишів під час семінару було висвітлено міжнародний досвід реформ з децентралізації влади, принципи нової системи повноважень та підзвітності місцевих органів влади в Україні після впровадження відповідних реформ, архітектури місцевих фінансів – перерозподіл місцевих та загальнонаціональних податків, ресурсна база для виконання нових повноважень органами місцевого самоврядування...

В ході семінару прозвучали виступи на тему: «Децентралізація, федералізація, місцева демократія: терміни та моделі»; «Зміна повноважень та підзвітності місцевих органів влади як ключова особливість реформи з децентралізації в Україні»; «Кращі іноземні практики децентралізації. Переваги, слабкі сторони та характерні особливості. Приклад Польщі», інші.

Підсумовуючи їх, можна акцентувати увагу на тому, що в числі позитивних перемін, які очікуються після добровільного об'єднання територіальних громад (далі - ОТГ), названі:
- ОТГ отримає статус і повноваження міста обласного значення, що передбачає прямі стосунки з державним бюджетом;
- можливість здійснення місцевих і зовнішніх запозичень;
- використання коштів Держфонду регіонального розвитку для формування інфраструктури;
-самостійне визначення ОПГ власних пріоритетів розвитку, залучення інвестицій та формування місцевого бюджету за рахунок переданих державою на місця податків;
-гарантування державної фінансової підтримки слабших громад через надання базової субвенції;
- право створювати в ОПГ власну муніципальну міліцію;
- розподілення земель районного підпорядкування між ОПГ та багато інших позитивних моментів.

Була вислухані і різні думки щодо порушеної на семінарі теми з боку голів районних рад, керівників територіальних громад і представників громадських організацій Чернігівщини. На що організатори заходу запевнили: слушні зауваження та пропозиції будуть обов'язково враховані в подальшій роботі з реформування і децентралізації влади в державі.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.