Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:26:06

Наука – для держави. А коли вже держава для науки?

16.05.2015   12:18Агенцiя

На цьому питанні ще раз наголосити напередодні Дня науки, який відзначається у третю суботу травня. Адже з розвитком саме науки нерозривно пов’язана розбудова України. Та не зважаючи на усі труднощі, вітчизняні науково-дослідні установи успішно працюють, і навіть інколи самі заробляють на власну діяльність.

Одна з них – Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва. До речі, дві розробки його фахівців цього року представлено на здобуття державної премії в галузі науки і техніки.

«Виживаємо і навіть трохи розвиваємось», — так скромно каже про роботу Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва його директор Віталій Волкогон. А цій потужній науковій установі є чим пишатися. Наприклад, за останні п’ять років лише мікробних препаратів рослинницького спрямування впроваджено у виробництво на площі близько 500 тисяч гектарів. А це означає, що для держави зекономлено 50 тисяч тонн аміачної селітри і стільки ж фосфорних добрив. Крім цього у інституту є ряд інших унікальних і не менш важливих розробок. Дві з них цього року претендують на здобуття державної премії. А деякі з результатів досліджень досить важко оцінити з фінансової точки зору. Віталій Волкогон, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН: «Дослідження в напрямку збереження біосферного благополуччя – як його оцінити фінансово? Дослідження, орієнтовані на відтворення і збереження родючості ґрунтів, шляхи зменшення емісії парникових газів, інші розробки – їх досить багато».

Здійснює інститут і консультаційну діяльність аграріїв, він входить до центру наукового забезпечення АПК області. І сам заробляє на власний розвиток, впроваджуючи наукові розробки у виробництво, адже фінансування від держави недостатньо. До речі, у такий складний для держави час установі вдалося уникнути скорочень працівників. Тож труднощі чернігівських науковців не лякають. Запевнила нас у цьому і завідувач лабораторії екології ґрунтових мікроорганізмів Любов Токмакова. «Є мета і завдання і ми їх виконуємо», — каже про роботу своїх співробітників. Розробок багато, та найбільше пишаються тут двома унікальними препаратами — «Альбобактерин» і «Поліміксобактерин». До речі, саме вони наближають інститут до здобуття державної премії, адже питання фосфорного живлення рослин зараз як ніколи актуальне – в Україні його природних джерел фосфору фактично немає.

Мікробні препарати широко використовуються в органічному землеробстві, тому що не тільки ефективні, а й безпечні. Для удосконалення технології вирощування овочів в лабораторії ґрунтової мікробіології розробили препарат «Біогран».

Розробка новітніх методів оздоровлення сільськогосподарських рослин, мікробілогічних препаратів для їх захисту, систем діагностики вірусів, добрив – це робота фахівців інституту.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини