Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:32:58

"Зі шкільної лави в парламентське крісло" – це нонсенс

06.05.2015   14:38Агенцiя

Перед тим, як робити спробу стати депутатами парламенту, українським політикам варто було б пройти через горнило боротьби за депутатські мандати рад місцевого рівня та, в разі успіху, через досвід роботи в органах влади на місцях,

– таку думку висловили політичні експерти та представники громадськості Чернігова, які були учасниками засідання Дискусійного клубу «Експертна думка». Захід відбувся 5 травня в обласному центрі.

«Кожен політик мусить мати так званий «репутаційний капітал», – переконана координатор виборчих і парламентських програм Громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. – А цей капітал набувається лише з часом і досвідом. Такою є міжнародна практика. В західних демократіях шлях політика за схемою «знизу – догори» є абсолютно природним. На відміну від українських реалій. На жаль».

«Звичний для України «порядок» – «зі шкільної лави – в парламентське крісло» є нонсенсом, – вважає чернігівський політичний експерт Сергій Соломаха. – Такого немає в цивілізованих країнах. Людина мала б попрацювати на рівні села, району, міста чи області, – тільки тоді вона здобула б досвід для того, щоб іти у Верховну Раду вирішувати долю країни. А у нас? Порівняю це з ситуацією у війську: сержант навчає відділення; коли ж він стає лейтенантом, то навчає сержантів; далі, ставши полковником, навчає лейтенантів і капітанів. Щоб вміло навчати капітанів (себто, приймати закони), потрібен досвід».

Згодна з експертами і представник громадськості, голова Чернігівської профспілки підприємців Олена Варнакова: «В наших реаліях так, – щойно політик «вилупиться з яйця», він одразу прагне стати «головною куркою». А непогано було б побути і «курчам». Це допомогло б набути такого досвіду, щоб потім з розумом працювати і у Верховній Раді. Багато проблем держава і громадянин мають через те, що парламентарі є недосвідченими, відірваними від потреб регіонів, міст та районів людьми. Це просто біда, що всі хочуть у парламент, не думаючи про те, що громади міст і сіл мають право на серйозних і адекватних представників у місцевих радах».

«Якщо для парламентської виборчої кампанії потрібні лише стратегія і гроші, то для боротьби, скажімо, на муніципальних виборах кандидату-політику необхідний авторитет, довіра виборця, який знає його, довіряє і як людині, і як політику. Тож і виходить, що у нас часом перемогти на місцевих виборах важче, аніж пройти у Верховну Раду», – додає політичний експерт Юрій Паперний.

Учасники засідання «Експертної думки» обговорили концепцію нового виборчого законодавства. Йшлося як про місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, так і про долю майбутніх парламентських кампаній.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини