Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 10:49:27

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги: вчимося економити та заощаджувати

06.05.2015   08:19Агенцiя

Кабінетом Міністрів України розпочато роботу щодо наближення тарифів за енергоносії, житлово-комунальні послуги до економічно-обґрунтованого вигляду. Завершити цей процес планують до 2017 року. Про це повідомив в.о. директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков під час чергового брифінгу для ЗМІ, на якому розглянули структуру тарифів на житлово-комунальні послуги.

У продовження теми, В’ячеслав Сальніков зазначив, що відтепер весь тягар тарифоутворення лягає на плечі населення. Таким чином поняття різниці в тарифах буде усунуто назавжди. У свою чергу енергопостачальні підприємства матимуть шанс стати більш привабливими для інвесторів. Для зменшення навантаження на соціально незахищені верстви населення Урядом запроваджено з 1 травня новий, спрощений порядок нарахування житлових субсидій.

З 1 квітня поточного року зростає ціна на одну з головних складових тарифів — газ. За інформацією т.в.о. завідувача сектором НКРЕКП в Чернігівській області Олександра Тимошенка, відповідно підвищаться тарифи на гарячу воду і теплопостачання для населення. Так, газ для приготування їжі та підігріву води віднині коштуватиме 7 гривень 18 копійок за 1 метр кубічний. Ціна газу для індивідуального опалення залежатиме від сезону та кількості використаного палива. Зокрема, в опалювальний період при нормі використання до 200 кубів, вона становитиме 3 гривні 60 копійок. Для тих, хто споживатиме більше 200 кубів газу для опалення його ціна буде 7,18 гривень.

Україна щорічно видобуває 12,8 мільярдів кубічних власного блакитного палива. Але його не вистачає для потреб населення, яке на рік споживає більше 21 мільярда кубометрів газу. Нестачу, а це маже половина, доводиться імпортувати.

Загалом, як зазначив перший заступник правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко, тариф на газ для населення включає в себе затрати на ПДВ, транспортування, розподіл та постачання. Компанія з усієї суми отримує лише 6% за транспортування та постачання блакитного палива населенню. Вигідним на сьогодні і для підприємства, і для споживачів залишається встановлення приладів обліку газу. Відповідно до існуючої програми до кінця року приладами обліку мають забезпечити 14 тисяч жителів області. Проте виділених коштів вистачить лише для 9,5 тисяч.

Тариф на тепло та водопостачання, як повідомив заступник комерційного директора ПАТ «Чернігівобленерго» Олексій Тарарака, напряму залежить від зростання цін на електричну енергію. Для недопущення розбалансування енергосистеми та наближення тарифів до обґрунтованого рівня, ціна за один кіловат для населення зростатиме у п’ять етапів. На першому етапі тариф для населення зростатиме майже не помітно — на 19%. Для споживачів, які використовують електрику для опалення своїх домівок, Олексій Тарарака порадив замінювати лічильники на двотарифні. Такі прилади дають змогу зекономити вночі до 50% коштів, адже нічний тариф значно нижчий за денний.

За інформацією представників АТ «Облтеплокомуненерго» та КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ Фірми «ТЕХНОВА», тариф на теплопостачання, окрім електрики, включає в себе затрати на паливо, заробітну плату, матеріали, ремонти мереж, обладнання тощо. Зростають складові, має підвищуватися і тариф.

Діюча структура тарифів, як підкреслив директор КП «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь, не дозволяла проводити погашення кредиту Світового банку, реконструювати мережі та розвивати підприємство. Як показала практика, нові ціни на водопостачання та водовідведення спонукали населення м. Чернігова бути більш економними та заощадливими.

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини