Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:25:49

В Україні вступає в силу закон про збільшення максимального призовного віку до 27 років

10.02.2015   08:19Агенцiя

9 лютого 2015 р., офіційно опублікований закон України №116-VIII "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду". Документ опублікований в парламентській газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

Закон спрямований на врегулювання призову громадян на строкову військову службу, введення кримінальної відповідальності за ухилення від проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу, розширення переліку категорій громадян, які можуть бути прийняті на військову службу за контрактом в особливий період, проведення більш ефективної підготовки військовослужбовців строкової військової служби з військово-обліковими спеціальностями, забезпечення підвищення соціального захисту військовослужбовців.

Зокрема закон є збільшує максимальний вік призову з 25 до 27 років. Призиватися будуть громадяни після 18 років.

Також цей закон уточнює терміни походження по призову: для осіб з вищою освітою - це 12 місяців, без вищої освіти - 18 місяців.

Згідно з новим законом, відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:
- педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю у сільській місцевості;
- медичним працівникам за умови повного навантаження на займаній посаді - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;
- священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і займають посаду в релігійних організаціях, що діють за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку, - на час виконання обов'язків священнослужителя;
- сільським, селищним та міським головам - на строк виконання ними цих повноважень;
- особи, які мають науковий ступінь кандидата (доктора) наук та працюють на посадах за спеціальністю;
- резервістам - на весь період служби у військовому резерві;
- особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України - на весь період їх служби.

Крім того, за особами, які підпадають під демобілізацію, але заключають контракт, зберігається місце роботи та середня зарплату або місце навчання у випадку, якщо мова йде про студентів.

Також закон встановлює мінімальний строк, на який можна укладати військовий контракт від 1 до 5 років (замість від 3 до 5 років).

Крім того, закон вносить зміни до статті 335 Кримінального кодексу України, згідно з якими ухилення від призову на строкову військову службу призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до 3 років.

Нагадаємо, 15 січня 2015 р. Рада збільшила максимальний вік призову з 25 до 27 років.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 5 лютого 2015 р.

Нагадаємо, 15 січня Рада також підтримала указ Президента про часткову мобілізацію.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини