Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:28:11

Можливість громади впливати на життя міста - найбільший жах чиновників міськради?

28.01.2015   10:52Агенцiя

На місцевих депутатів покладено велику відповідальність – саме від них залежить чи зможуть звичайні чернігівці та громадські організації міста цивілізованим шляхом виносити суспільно-важливі питання на розгляд сесії Чернігівської міської ради.

Згоди в цьому дійшли  представники громадських організацій Чернігова 27 січня в дискусійному клубі «Експертна думка».

У світлі останніх подій в країні громадяни стали більш свідомо брати участь в житті міста та країни, вважає Тетяна Бойко, представник ГО «Міжнародний інститут гуманітарних технологій».

Проект  «Про місцеві ініціативи в м.Чернігові», який надає можливість громаді ініціювати розгляд питань депутатами міської ради, намагалися реалізувати ще з червня місяця 2014 року. Проте, чернігівські чиновники не підтримали активістів. Складається враження, що для них дати можливість громаді впливати на життя міста - найбільших жах. Нема нічого складного щоб  винести  питання про місцеві ініціативи на порядок денний сесії міськради, однак посадові особи бачать в цьому  лише перестороги, виклики та проблеми без якихось іміджевих бонусів та надбань, впевнена Ольга Рись, представник Поліського фонду  міжнародних та регіональних досліджень.

На практиці механізм «місцевих ініціатив» мав би реалізовуватися    наступним чином. Члени територіальної громади збираються в ініціативну групу, яка розроблює проект рішення Чернігівської міської ради, та подає його разом з пакетом необхідних документів до уповноваженого структурного підрозділу міської ради. Попередньо активні мешканці міста мають зібрати підписи 50 прихильників своєї ідеї. Питання вноситься на розгляд депутатського корпусу, а далі небайдужі громадяни здійснюють контроль за виконанням рішення ради у випадку його ухвалення.  

Наразі, згідно Статуту міста Чернігова, аби чернігівці могли запропонувати винесення питання на розгляд сесії, потрібно зібрати 10% підписів жителів міста, а це близько 30 тисяч чоловік. Водночас, українські експерти пропонують для категорії міст до 500 тисяч чоловік цифру підписів у  50 чоловік, аби подати ініціативу на розгляд міської ради. Крім того, є необхідність прийняти окреме Положення, яке регламентує проведення процедури місцевих ініціатив.  

Як зазначили присутні на прес-конференції представники громадських організацій, проект положення щодо місцевих ініціатив вже підготовлений та зареєстрований у міській раді, проте,  протягом  півроку, чиновники так і не розглянули його. Таким чином, реалізація даного проекту затягується Чернігівською міською радою. Організатори проекту готові до діалогу з депутатами та чиновниками Чернігівської міської ради щодо зміни певних аспектів документації.

Головне сьогодні  - це винесення даного проекту рішення та Положення  на сесію міськради у лютому цього року, підсумували організатори.

Саме тому, представники громадських організацій Чернігова підготували звернення до Чернігівського міського голови Олександра Соколова та депутатів міської ради щодо розгляду питання «Про місцеві ініціативи» на пленарному засіданні у лютому. Це звернення планують надати депутатам під час найближчої сесії Чернігівської міської ради, яка запланована на 30 січня 2015 року

Чернігівському міському голові Соколову О.В.
Депутатам Чернігівської міської ради
Представників громадських організацій міста Чернігова

Звернення

Звертаються до вас активні мешканці міста з проханням сприяти урегулюванню процедури місцевої ініціативи в Чернігові. Це питання лежить в площині вашої компетенції.

Беручи до уваги урядовий курс на децентралізацію, необхідність вільного доступу громади до участі в місцевій самоорганізації та місцевому самоврядуванні, вважаємо, що Чернігівська міська рада на своему пленарному засіданні в січні 2015р. має розглянути питання про визначення права громадян на місцеву ініціативу.

Проект необхідного нормативно-правового акту підготовлений та зареєстрований в Чернігівській міській раді. Запропонований Проект рішення та Положення не є остаточним варіантом і може підлягати подальшому обговоренню.

Наголошуємо, що дана ініціатива позбавлена політичної складової.

Прийняття Положення слугуватиме посиленню експертного потенціалу серед громадськості, а також консолідації зусиль громади у вирішенні проблем місцевого значення.
Сподіваємося на підтримку нашої ініціативи та подальшу співпрацю.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини