Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:41:19

Взаємовигідна співпраця за новими правилами

14.02.2014   08:29Агенцiя

Створення і збереження робочих місць та забезпечення ефективної зайнятості населення - головні виклики часу на ринку праці. Шлях їх подолання - в продуктивному співробітництві служби зайнятості, місцевої влади і роботодавців. Про це йшла мова під час засідання «круглого столу» на тему: «Соціальне партнерство в ході реалізації Закону України «Про зайнятість населення», що відбулося 12 лютого в приміщенні Чернігівської райдержадміністрації.

Розпочинаючи захід, заступник директора Чернігівського ОЦЗ Максим Торжевський ознайомив присутніх зі станом регіонального ринку праці, результатами впровадження Закону України «Про зайнятість населення» та завданнями служби зайнятості в напрямі надання соціальних послуг населенню та роботодавцям. Зокрема йшлося про компенсацію роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за створення нових робочих місць, про можливість отримання ваучера громадянам віком старше 45 років, організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру, сприяння розвитку малого бізнесу.

- Завдання, яке нині стоїть перед службою зайнятості, - донести до всіх роботодавців переваги законодавчих новацій та залучити їх до взаємовигідної співпраці, - наголосив Максим Торжевський. – Впровадження нового законодавства у сфері зайнятості сприяло позитивним змінам на ринку праці області навіть в умовах непростої соціально-економічної ситуації, проте деякі напрями роботи треба активізувати усім сторонам соціального діалогу.

Наприклад, представникам органів місцевого самоврядування Чернігівського району варто звернути увагу на таку послугу служби зайнятості, як організація громадських робіт. Адже торік із 46 наявних сільських рад нею скористалися лише 19. Тому в 2014 році варто б збільшити обсяги фінансування громадських робіт, заклавши на ці потреби кошти в місцевих бюджетах. Відповідно до нового законодавства стільки ж грошей буде виділено й з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Соціально-економічний розвиток району в своєму виступі охарактеризував голова Чернігівської райдержадміністрації Микола Ганжа. Він зазначив, що основною галуззю економіки є сільськогосподарське виробництво, у якому працюють 96 підприємств. Натомість промисловість посідає незначну нішу. Зважаючи на це, очільник району вважає, що джерелом нових робочих місць та зайнятості населення в сільській місцевості є малий бізнес. Майбутнє за виробничою галуззю та сферою послуг. На жаль, сучасні підприємці роблять ставку лише на комерційну діяльність, адже це найшвидший шлях отримання прибутку. Також Микола Ганжа подякував службі зайнятості за організацію громадських робіт, відзначивши їх важливу роль у розвитку територіальних громад.

Голова Чернігівської райради Михайло Литвин увагу присутніх акцентував на проблемах української глибинки. Головні з них: брак роботи в селах і разом з тим не бажання місцевих жителів працювати, що породжує кадровий голод багатьох сільськогосподарських підприємств. Живуть люди переважно за рахунок тимчасових підробітків та підсобного господарства. Отже, нині перед державою стоїть глобальне завдання: зацікавити роботодавців створювати нові робочі місця в сільській місцевості та підвищити зайнятість селян. Новий Закон України «Про зайнятість населення» став ще одним кроком на шляху до цієї мети. Обговорюючи проблеми тіньової зайнятості та мінімальних зарплат, Михайло Литвин нагадав роботодавцям про соціальну відповідальність бізнесу.

Про стан ринку праці району та діяльність Чернігівського РЦЗ говорив його директор Віктор Шевченко. Зокрема він повідомив, що торік до районного центру зайнятості звернулося понад 1400 громадян. Майже половина з них за сприяння служби зайнятості знайшли роботу. Зокрема 28 осіб було працевлаштовано з наданням роботодавцю компенсації єдиного соціального внеску, а 30 громадян, взявши виплату допомоги по безробіттю одноразово, відкрили власний бізнес. Потягом 2013 року за направленням служби зайнятості набували нових професій та підвищували кваліфікацію понад 200 безробітних. 37 громадян віком старше 45 років отримали ваучер на навчання. До участі в оплачуваних громадських та інших роботах тимчасового характеру було залучено 315 безробітних.

Начальник відділу організації надання послуг роботодавцям ОЦЗ Людмила Лисобикова ознайомила присутніх з нормами нового законодавства, що стосуються роботодавців. Зокрема з механізмом надання компенсації єдиного соціального внеску, переліком громадян, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні, термінами подання звітності про вакансії, умовами розрахунку квоти тощо.
Про соціальний захист людей з інвалідністю йшлося у виступі директора Чернігівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ірини Лось.

Під час конструктивного діалогу роботодавці говорили не лише про здобутки, а й проблеми. Нарікали переважно на брак кваліфікованих працівників, недостатній рівень підготовки навчальними закладами молоді, бюрократичну тяганину, непомірні податки, законодавчі колізії та загалом на важку соціально-економічну ситуацію в країні.

Директор ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія» Олександр Кириндась, подякувавши службі зайнятості за плідну співпрацю, попросив підібрати йому двох працівників - завідуючих овочесховища. З таким самим проханням до фахівців служби зайнятості звернувся і директор ТОВ «Екобіопром» Леонід Мацерук. На його підприємстві є п’ять вакансій. Потрібні два водії і три оператори напівавтоматичних ліній.
Всі роботодавці відзначили важливість і своєчасність заходу. Підводячи підсумки, учасники круглого столу наголосили на потребі посилення соціального діалогу та взаємодії служби зайнятості, органів влади і роботодавців.

Валентина Федусь, головний спеціаліст відділу організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини