Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:15:34

Підсумки роботи області за 9 місяців підбито на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації

30.11.2013   12:26

29 листопада голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів розширене засідання Колегії облдержадміністрації, на якому підбито підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, місцевих бюджетів області за 9 місяців 2013 року.

Соціально-економічну ситуацію в області детально проаналізували директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леонід Подоляк, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко, керівники окремих обласних управлінь.

Як зазначив Леонід Подоляк, робота органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в поточному році зосереджувалась на пошуку шляхів забезпечення подальшого розвитку економіки та соціальної сфери, спрощенні регуляторного середовища, формуванні сприятливого інвестиційного клімату, підвищенні рівня доходів населення.

Незважаючи на досить непросту фінансово-економічну ситуацію та виклики світових ринків, завдяки спільним діям влади і бізнесу наразі в області забезпечено стабільний розвиток аграрного сектору економіки; зростання обороту внутрішньої і зовнішньої торгівлі; утримання низької цінової динаміки; зростання реальної середньомісячної заробітної плати; прибуткову діяльність бізнесу; збереження інвестиційної активності та збільшення обсягів кредитування економіки.

Разом з тим відзначалося, що ситуація є неоднорідною, як у галузевому, так і територіальному розрізі.

Відповідно до оцінки результатів діяльності районних державних адміністрацій та виконкомів рад за напрямом «Економічний розвиток» у січні-вересні, лідерами стали Ічнянський, Варвинський, Менський, Прилуцький, Носівський райони.

В галузевому зрізі ключове місце в економіці області займає аграрний сектор, який продовжує демонструвати позитивну динаміку. Зокрема, за 10 місяців приріст валової продукції склав 3,4 %.

Станом на 28 листопада вже зібрано 2,8 млн т. зерна, а його валове виробництво за підсумками року очікується не менше минулорічного рівня.

Сільськогосподарськими підприємствами введено в експлуатацію 9 тваринницьких об’єктів, 15 сушарок загальною потужністю 8,8 тис. тонн на добу, придбано сільського-сподарської техніки та обладнання на 284,9 млн грн, що на 12,8% більше відповідного періоду минулого року.

Власникам земельних паїв за січень-жовтень виплачено 390,8 млн грн (88,4%) орендної плати.

Її розмір в середньому по області становить 4,3% від нормативно визначеної вартості землі і коливається від 3,0% у Семенівському, Ріпкинському, Новгород-Сіверському та Корюківському до 5,5% - у Талалаївському районі.

Орендна плата за 1 гектар в середньому по області на 1 листопада становила 563 грн, тоді як на цю ж дату торік – 495 грн.

У промисловому комплексі з позитивною динамікою спрацювали хімічна, текстильна, металургійна, меблева та деякі інші галузі.

В той же час, внаслідок дії як внутрішніх, так і зовнішніх несприятливих чинників на крупних товаровиробників, що суттєво впливають на формування регіонального інтегрального показника, індекс виробництва за січень-вересень склався від’ємним.

Це відбулося в першу чергу через хронічне скорочення обсягів видобування і переробки вуглеводнів, суттєве зменшення виробництва тютюнових виробів, пива та ряду молочних продуктів.

З метою зменшення залежності промисловості регіону від роботи обмеженого кола підприємств продовжується робота щодо диверсифікації діючих виробництв та введення нових потужностей.

У сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства регіону співпрацювали з партнерами більше 100 країн світу, при цьому товарообіг за січень-вересень зріс на 7 %, у тому числі експорт - на 4,7%.

У центрі уваги облдержадміністрації залишаються питання поліпшення бізнес-клімату, удосконалення системи надання адміністративних послуг, створення сприятливих (правових, економічних, організаційних) умов для ведення бізнесу.

На виконання завдань Президента України та Уряду в області в кожному районі та містах обласного значення відкрито центри надання адміністративних послуг.

Облдержадміністрацією, крім заходів щодо покращення матеріально-технічної бази центрів, буде в повній мірі забезпечено інформаційно-методологічний супровід їх діяльності.

Збережено позитивну динаміку інвестиційної складової розвитку регіону.

За напрямком «Інвестиційна діяльність» найкращі місця рейтингу займають Прилуцький, Борзнянський, Ічнянський, Варвинський, Носівський райони.

Протягом січня-вересня в економіку області залучено 1,75 млрд грн. капітальних інвестицій, що дозволило перевищити показник минулорічного періоду на 11,8%.

Провідні позиції за обсягами їх залучення займають сільське господарство та промисловість.

Обсяг прямих іноземних інвестицій станом на 01.10.2013 збільшився на 16,2 % до початку року і склав 122,1 млн дол. США. Загальна ж сума, вкладена зарубіжними інвесторами, перевищує 190 млн дол. США.

За напрямом «Споживчий ринок» найкращі результати мають Чернігівський, Корюківський, Бахмацький, Щорський та Козелецький райони.

З початку року у сфері роздрібної торгівлі розпочали діяльність понад 100 об’єктів. Введено в експлуатацію 14,2 тис. м2 торговельної площі, закладів громадського харчування на 250 посадочних місць.

Серед найважливіших завдань у цій сфері залишаються жорсткий контроль за станом цінової ситуації та недопущення необґрунтованих цінових коливань на споживчому ринку.

За напрямом «Житлово-комунальне господарство» лідерами стали Носівський, Коропський, Чернігівський, Сосницький та Козелецький райони.

Продовжувалася робота щодо виконання завдань Програми реформування та розвитку житлово-комунальної сфери, спрямованих на поліпшення діяльності підприємств галузі.

За 9 місяців обсяги капіталовкладень на виконання заходів з технічного переоснащення житлово-комунального господарства становили 95,7 млн гривень.

За напрямом «Населення та ринок праці» верхні щаблі рейтингу займають Варвинський, Бобровицький, Бахмацький, Семенівський, Корюківський райони.

Cвідченням позитивних зрушень у цій сфері є зменшення рівня зареєстрованого безробіття, збільшення кількості наявних вакансій та реального приросту нових робочих місць.

В рамках реалізації соціальних ініціатив президента України під особливою увагою знаходиться питання належного рівня оплати праці, зокрема збільшення кількості працівників з високим рівнем зарплати.

Середньомісячна заробітна плата за 9 місяців із врахуванням цінового фактору зросла порівняно з минулорічним рівнем на 10,4 % і склала 2475 грн.

Найвищий її рівень у м. Прилуки, Варвинському, Бахмацькому, Корюківському районах, м. Ніжин та м. Чернігів.

У сфері захисту прав дитини здійснювались заходи із вирішення проблем багатодітних родин, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, попередження соціального сирітства, бездоглядності та безпритульності дітей.

З метою покращення житлових умов 5 багатодітних сімей отримали власне житло.

Крім того, з початку року забезпечено соціальним житлом 11 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

До прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 51 дитину, що на 13,3% більше у порівнянні із відповідним періодом минулого року.

Всього ж сімейними формами виховання охоплено 80,4 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За напрямом «Освіта та охорона здоров’я» лідирують Борзнянський, Корюківський, Ічнянський, Куликівський, Козелецький райони.

У сфері освіти акценти спрямовано на реалізацію соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України», зокрема пріоритетними є завдання щодо розширення мережі дошкільних навчальних закладів, створення необхідних умов для творчого розвитку дітей, забезпечення рівного доступу до освіти.

У цьому році у сільській місцевості додатково запрацювали 5 дошкільних навчальних закладів, створено 6 навчально-виховних комплексів.

Для забезпечення рівного доступу до якісної освіти продовжується робота з подальшого підвищення ефективності діяльності освітніх округів, покращення функціонування опорних шкіл.

На виконання відповідної обласної Програми до нового навчального року закуплено 121 комплект електронних засобів навчання, за рахунок коштів Державного бюджету придбано 4 шкільні автобуси, продовжується впровадження Національного проекту «Відкритий світ».

У медичній сфері на виконання Національного плану дій на 2013 рік реалізуються Регіональний та місцеві плани модернізації мережі закладів охорони здоров'я, якими передбачено реорганізацію первинної ланки медичної допомоги, оптимізацію ліжкового фонду, покращання кадрового забезпечення галузі.

З метою поліпшення соціального захисту медичних працівників завершується робота щодо прийняття в районах та містах програм, які передбачають забезпечення їх житлом, земельними ділянками, а також ряд інших стимулюючих заходів.

У галузі культури та туризму забезпечено відзначення державних свят та знаменних дат, здійснювались заходи, спрямовані на створення позитивного туристичного іміджу області.

Продовжуються роботи зі створення Музейно-меморіального комплексу пам'яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами у м. Корюківка, з розбудови об'єктів історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

Ведуться підготовчі роботи по відзначенню у наступному році 120-річчя від дня народження Олександра Довженка.

У сфері фізичної культури і спорту робота спрямовувалась на розвиток спорту вищих досягнень, масової фізичної культури, розбудову та підтримку у належному стані спортивної інфраструктури.

Доробок спортсменів області на офіційних міжнародних змаганнях – 78 медалей, з яких 35 – золоті.

За напрямом «Рівень злочинності» нижні щаблі рейтингу займають Чернігівський, Щорський, Семенівський, Ічнянський, Ріпкинський райони, верхні – Сосницький, Бахмацький, Менський, Носівський та Городнянський.

«Наша спільна робота повинна бути націлена на виконання завдань Програми економічного і соціального розвитку області на 2013 рік, впровадження ключових реформ, ініційованих Президентом України та передбачених Національним планом дій на поточний рік.

На даному етапі необхідно підтримати і зміцнити ті позитивні тенденції, що маємо, зосередившись при цьому на мінімізації впливу існуючих ризиків», - підбив підсумки засідання Колегії голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

У роботі Колегії взяв участь народний депутат України Владислав Атрошенко.

На засіданні Колегії виступила також Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, яка перебувала в області з робочою поїздкою.

Вона, зокрема, зупинилася на питаннях саміту ЄС у Вільнюсі, поточній ситуації по найактуальніших напрямках у соціальній сфері країни, а також проаналізувала стан соціальної сфери області.

«На саміті Східного партнерства ЄС у Вільнюсі Президент України Віктор Янукович наголосив, що євроінтеграційний курс розвитку України залишається незмінним. Це дуже важлива теза для нашого міністерства, оскільки практично всю нашу роботу ми будували і будуємо орієнтуючись на європейські стандарти соціального захисту та надання соціальних послуг. Ми втілюємо в життя положення Європейської соціальної хартії, і наші ініціативи в більшості розроблені на підставі європейського досвіду. Таким чином курс на втілення європейських практик у нас продовжиться», - наголосила Міністр соціальної політики України.

Детально Наталія Королевська зупинилася на проблемі, яка надзвичайно хвилює жителів області, а саме – заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

«Ми цю ситуацію знаємо, в середу на засіданні Уряду це питання було обговорено, Прем’єр-міністр України дав відповідні доручення з цього приводу і я впевнена, що проблема вирішиться протягом грудня.

З понеділка у нас почнуться зустрічі у Міністерстві фінансів, Державному казначействі щодо виділення додаткових коштів, яких потребує Чернігівська область», - зауважила Наталія Королевська.

Подякувавши Міністру за увагу до проблеми заборгованості із виплати заробітної плати та її актуалізації перед керівництвом країни, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив, що головне завдання – не допустити виникнення подібної ситуації у наступному році, для чого буде проводитися відповідна робота з Урядом і народними депутатами.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини