Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:38:25

10 років поспіль у Чернігові проводиться конкурс програм громадських організацій, що фінансуються з міського бюджету

06.06.2013   09:39

Про досвід проведення у м. Чернігові конкурсу проектів програм, розроблених громадськими організаціями стосовно дітей та молоді міста доповідав сьогодні на розширеній міській нараді начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради В’ячеслав Голуб.

Він повідомив, що 2013 рік є десятим, ювілейним, у організації такої форми співпраці з громадськими організаціями як проведення конкурсу їхніх проектів, спрямованих на дітей та молодь міста.

Керуючись статтею 10 Закону України “Про молодіжні та дитячі громадські організації”, яка передбачає фінансову підтримку таких об’єднань громадян, 10 років тому вперше в місті Чернігові видане розпорядження міського голови від 5 травня 2003 року “Про організацію проведення конкурсів проектів програм, розроблених громадськими організаціями стосовно дітей та молоді міста”.

Основна ідея проведення конкурсів у дофінансуванні найбільш цікавих, корисних, потрібних територіальній громаді міста проектів з міського бюджету, при цьому спрямувавши зусилля самої молоді на виконання пріоритетних завдань молодіжної політики.

Перший етап конкурсу, який мав експериментальний характер, був оголошений вже влітку 2003 року і мав лише один напрямок – “Організація відпочинку дітей міста Чернігова”. Відповідно до вищезазначеного розпорядження була створена конкурсна комісія на чолі із заступником міського голови, до складу якої в пропорційний кількості увійшли представники органів місцевого самоврядування, лідери найактивніших молодіжних громадських організацій, представники депутатського корпусу та науковці. Було затверджене Положення про проведення конкурсу та аплікаційні форми заявок для участі, які були розроблені з урахуванням досвіду відомих іноземних фондів (як то “Відродження”, НЕД, тощо), однак у більшій мірі спрощені та адаптовані для місцевих потреб.

Для всіх зацікавлених організацій щорічно стали проводитись тренінги з питань написання проектів. Для багатьох з них саме цей конкурс став першою сходинкою до подальшої успішної діяльності та спонукав до участі у міжнародних грантових програмах.

З кожним роком кількість поданих проектів й організацій, що їх подають, зростала. У 2003 році подано 3 проекти від двох організацій, у 2013 році – 19 проектів від 15 організацій. Найбільша кількість проектних пропозицій була подана у минулому році – 27.

Відповідно до світових тенденцій та певних змін у законодавстві України через три роки, у 2006-му, були внесені зміни у порядок проведення конкурсу, визначено новий склад конкурсної комісії та суттєво збільшене фінансування проектів від майже півтори тисячі у 2003 році до понад тридцяти – сорока тисяч гривень у наступних роках.

У роботі щодо проведення конкурсу відділ дотримується принципів прозорості й демократичності не лише на стадії захисту молодіжними організаціями своїх проектних пропозицій та визначення конкурсною комісією переможців, а ще й на початку кожного етапу конкурсу, і в період визначення його пріоритетних напрямків на кожний наступний рік. Це – широке обговорення переліку тем у середовищі представників молодіжних громадських організацій напередодні офіційного оголошення конкурсу.

У2013-му за результатами круглих столів внесені цікаві пропозиції і перелік пріоритетних напрямків конкурсу збільшено до 15-ти. Серед них:

профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі, правова освіта дітей та молоді;

заходи з патріотичного виховання, зайнятості молоді та інформаційного забезпечення молодіжної політики;

святкування Дня молоді, Дня студента, Міжнародного дня захисту дітей, організація змістовного дозвілля, соціалізація дітей та молоді вразливих категорій;

сприяння співпраці громадських організацій, а також підвищення їх професіонального рівня.

При визначенні тем до уваги також брався так званий “соціальний запит” від громадських організацій та загальнодержавні тенденції. Наприклад, у 2013 році, відповідно до запитів Молодіжної секції Громадської ради при облдержадміністрації та після опитування потреб молоді “Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень” було додано нові напрямки “Заходи з екологічного виховання та проведення екологічних акцій”, “Заходи з розвитку громадянської освіти, євроінтеграції та просвітницької діяльності” та “Заходи із вдосконалення та модернізації молодіжної політики в м. Чернігові”.

У деяких випадках, коли в окремих напрямках не було подано жодного проекту, конкурсна комісія приймала рішення щодо позаконкурсного фінансування проектів (які мали велике соціальне значення, однак не стали переможцями в своїх напрямках) на умовах часткового фінансування та за згодою самої організації. Сума додатково визначалася членами комісії, але була меншою, ніж визначена умовами конкурсу.

Усього відділ у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради за десять років провів 13 етапів конкурсу, на який подано загалом 157 проектів від 42 громадських організацій. Із них 110 – профінансовані повністю, 24 – отримали часткове фінансування на загальну суму понад 250 тисяч гривень.

На думку В. Голуба, проведення таких конкурсів по-перше, забезпечує більшу прозорість процесу фінансування молодіжних громадських організацій; по-друге, сприяє підвищенню конкурентності серед структур молодіжного руху, що в свою чергу позитивно впливає на якість та кількість послуг, що надаються молоді; по-третє, забезпечує виконання основних, пріоритетних завдань молодіжної політики; і зрештою, створює рівні можливості для всіх суб’єктів молодіжного руху щодо отримання фінансової підтримки.

Найбільшу зацікавленість у середовищі громадських організацій викликають напрямки, в яких передбачається проведення культурно-масової та тренінгової роботи, в той час як кількість проектів, поданих у напрямках профорієнтаційних та інформаційних незначна. За положенням про проведення конкурсу громадська організація зобов’язана брати участь у співфінансуванні проекту у розмірі, не меншому ніж 15% від загальної суми його бюджету. Максимальна сума фінансування з міського бюджету сьогодні становить у кожному напрямку – 3500,00 грн, мінімальна – 2000,00 грн.

Для “молодих”, недостатньо досвідчених організацій участь та перемога у таких конкурсах, та й відповідно подальша реалізація проекту – це практичний досвід, а крім цього позитивний бекграунд, який так важливий для тих самих іноземних грантодавців, вважає В. Голуб. Для більш досвідчених організацій – це підтримка статусу, адже реалізація проектів за кошти міського бюджету – це свідчення визнання виконавчими органами міської ради значущості роботи, що вони здійснюють. Отже, проведення таких конкурсів і участь у них громадських організацій є взаємовигідними для обох сторін.

Активну участь у конкурсі беруть не тільки міські молодіжні та дитячі громадські організації, такі як “Апельсин”, “Полісяночка”, “МІСТО”, “Євроклуб”, ““Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень”, “Семаргл”, “Молода Просвіта”, а й обласні, зокрема: НДЛМ, ЛКСМУ, “Студреспубліка”, “Театр-23”, а також громадські організації, які за Статутом не є молодіжними, однак напрямки роботи яких передбачають діяльність з дітьми та молоддю (наприклад, “ШАНС”, “Міський Центр “Азбука для батьків”, “Служба оперативного порятунку – СОС”, “АХАЛАР”, “Аратта”, благодійний фонд “Серце до серця” та ін.).

Як приклад вдалої реалізації проектів-переможців конкурсу начальник відділу назвав наступні:

проект “Молодіжний працестарт” Чернігівської міської молодіжної громадської організації Клуб молодого політолога, який було реалізовано протягом квітня 2013 року. Під час реалізації проекту було проведено тренінги у різних вищих навчальних закладах міста серед молодіжного та студентського активу, на яких розглянуті питання молодіжного підприємництва, відкриття власної справи та написання бізнес-проектів, проведені зустрічі із роботодавцями. Студенти-випускники, що зацікавлені у подальшому працевлаштуванні мали змогу навчитися основам пошуку роботи, написанню резюме, проходженню співбесід, адаптації в новому колективі, поспілкуватись з провідними роботодавцями Чернігова. Уперше проект був успішно реалізований у 2010 році, продовжився у 2012-му й не втратив своєї актуальності й сьогодні;

проект “Квест “СТАЛКЕР” до річниці катастрофи на ЧАЕС” Чернігівської міської молодіжної громадської організації “Семаргл”, під час проведення якого три дні в польових умовах на території аеродрому поблизу села Количівка проводилися спортивні змагання із орієнтування, надання першої медичної допомоги, екстремального туризму;

постановка силами волонтерів та активістів Центру прогресивної молоді “Апельсин” рок-опери “Юнона і Авось”, прем’єра якої була присвячена Дню молоді.

До числа просвітницьких заходів відноситься проект “За збереження родини” Чернігівської обласної організації Народно-демократичної ліги молоді, який тривалий час підтримується відділом, участь у якому беруть пари з числа молодих сімей. Під час тренінгу проводяться заняття з питань взаємовідносин у молодій сім’ї, надаються правові консультації запрошеними спеціалістами.

Найближчим часом до Дня молоді Клубом молодого політолога реалізовуватиметься цікавий проект, що має назву “День молодіжного самоврядування”. 20 червня у Чернігівській міській раді відбудеться сесія молодіжної міської ради, у ході якої її учасники матимуть змогу озвучити певні проблемні питання життєдіяльності молоді міста та запропонувати шляхи їх вирішення, а також презентувати власні проектні надбання, повідомив присутніх В. Голуб.

Реалізовані проекти знаходять відгук як у молодіжному середовищі, так і у засобах масової інформації, органах місцевого самоврядування і мають пролонговану дію. Так вже п’ять років підтримується проведення молодіжної екологічної акції “Молодь – за чисте місце відпочинку!” (спільно з Центром Прогресивної Молоді “Апельсин”), а також “Студреспубліка” та “Кращий студент року” (спільно з обласною організацією НДЛМ), які мають успіх серед територіальної громади міста.

На підсумок, В. Голуб відзначив, що у цьому році Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації на вимогу громадських організацій також започатковано аналогічний обласний конкурс.

Крім того, він повідомив присутнім, що у 2013-му виповнюється 20 років самому відділу, який від самого початку мав назву “у справах молоді”. “І попри те, що його працівники вже встигли вийти із законодавчо визначеного “молодіжного” віку, – завірив В. Голуб, – колектив здатен працювати так, аби відповідати вимогам часу та запитам молодого покоління, створюючи можливості для його самореалізації”.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини