Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:44:13

Влада і громадськість: діалог та співпраця

29.05.2013   14:21

Обласна державна адміністрація налаштована на конструктивний діалог і чекає від Громадської ради кваліфікованих пропозицій щодо вирішення важливих питань життєдіяльності області.

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час зустрічі з членами президії Громадської ради при облдержадміністрації.

Ця зустріч стала першою після оновлення складу Громадської ради, що відбулося у січні цього року.

Періодичні зустрічі у такому форматі відбувались протягом роботи Громадської ради попереднього складу у 2011–2012 роках. І щоразу предметом спілкування було визначення пріоритетних напрямів співпраці між органами виконавчої влади та громадськістю.

«Маю надію, що і з нинішнім складом Громадської ради буде продовжена практика конструктивної співпраці, а здобутки і напрацювання двох минулих років будуть збережені та примножені», - наголосив Володимир Хоменко на початку зустрічі.

Він зазначив, що Президент України Віктор Янукович, Уряд України надають великого значення посиленню ролі громадянського суспільства в розвитку країни, вимагають від органів влади на місцях враховувати думку громадян під час прийняття управлінських рішень та здійснення владних повноважень. Сьогодні забезпечення відкритості та прозорості діяльності органів державної влади всіх рівнів є одним з критеріїв оцінки роботи державних службовців.

Свідченням особливого ставлення керівництва держави до цього питання є низка нормативно-правових актів, якими забезпечується створення нового сприятливого правового поля для діяльності інститутів громадянського суспільства.

У першу чергу це Указ Президента України від 24 березня 2012 року № 212 «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації». Крім того, прийнято низку Законів України, постанов та доручень Уряду, спрямованих на підтримку і захист інтересів об’єднань громадян, що займають активну позицію у формуванні суспільного життя країни, окремих регіонів.

Посилена увага питанням розвитку громадянського суспільства надається органами влади Чернігівщини. У вересні минулого року було підписано розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про організацію виконання завдань Стратегії державної політики сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації», яке зобов’язує керівників структурних підрозділів облдержадміністрації та керівництва місцевих органів виконавчої влади забезпечити максимальне сприяння діяльності на території районів та міст області інститутів громадянського суспільства. Також звертається увага на усунення недоліків, допущених під час організації всіх форм роботи з громадськістю.

Свідченням високого рівня уваги керівництва області до цих проблем став розгляд питання реалізації в області державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства на засіданні Колегії облдержадміністрації, яке відбулося 27 березня 2013 року. Внаслідок його обговорення було чітко визначено подальші напрямки роботи органів державної влади області щодо взаємодії з громадськістю.

Голова облдержадміністрації відзначив, що в області вже діє ціла мережа громадських рад при органах влади. Протягом січня-березня оновлено склад рад при всіх місцевих державних адміністраціях.

Постійно вдосконалюється практика проведення місцевими органами виконавчої влади області всіх рівнів обов’язкових консультацій з громадськістю під час розроблення нормативних актів, що мають важливе суспільне значення.

Обласна держадміністрація надає максимальне сприяння Громадській раді у проведенні ініційованих нею засідань за «круглим столом», а також інших заходів.

Проводяться навчання для державних службовців щодо використання інструментів політики сприяння розвитку громадянського суспільства, організації консультацій з громадськістю.

В області виконується Програма сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада», яка була прийнята на сесії обласної ради в 2011 році. Протягом 2012 року на конкурсних засадах за рахунок обласного бюджету було профінансовано 10 важливих і цікавих проектів місцевих громадських організацій. Цього року позитивну практику виконання зазначеної програми розширено: розпочато фінансування на конкурсних засадах проектів молодіжних громадських організацій.

Про діяльність Громадської ради при облдержадміністрації поінформувала її голова Світлана Пасталиця.

В режимі діалогу було обговорено питання, які турбують представників громадського сектору.

Зокрема, члени Президії Громадської ради висловлювали стурбованість стосовно затягування Чернігівською міською радою подальших кроків по створенню регіонального ландшафтного парку в урочищі «Ялівщина».

За словами керівника області, це питання він бере на особистий контроль і найближчим часом справа зрушить з місця.

Також буде приділено більше уваги вирішенню проблем міста Чернігова.

Під час зустрічі обговорено земельні, медичні та екологічні питання, проблеми у сфері житлово-комунального господарства, питання охорони і збереження культурної спадщини, пасажирських перевезень та тарифів на проїзд у громадському транспорті.

Володимир Хоменко підкреслив: усі питання, які було піднято чи озвучено, будуть в обов’язковому порядку розглянуті заступниками голови облдержадміністрації, керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації. Буде також підготовлене відповідне доручення для оперативного реагування на зауваження та критику.

Керівник області ззначив, що такі зустрічі будуть носити системний характер та висловив упевненість, що подальша консолідація зусиль обласної державної адміністрації, обласної ради та Громадської ради тільки сприятиме прийняттю рішень на користь громади регіону.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини