Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 11 травня, 06:12:16

Міняю “Славу КПРС” на “Славу Україні!”

10.04.2013   13:57Агенцiя

У Прилуках відбулося відкриття пам’ятної дошки Миколі Міхновському – ідеологу українського націоналізму.

Дошка була встановлена за ініціативи Чернігівського земляцтва на прохання Івано-Франківської обласної ради. У меншій мірі до 140-ї річниці з дня народження нашого земляка долучилася й міська влада. Ігнорувати цей факт вона б не змогла – розголос великий, а ще більша значимість постаті Миколи Міхновського для всесвітньої історії.

Дошку було виготовлено на кошти земляцтва, і це попередній варіант, бо в майбутньому буде зроблений барельєф. Пам’ятний знак встановлено на будівлі колишньої чоловічої гімназії, де навчався Міхновський, а зараз це будівля гімназії № 1. Історія цього навчального закладу починається з 1874 року, коли Іван Скоропадський купив кілька будівель на місці нинішньої гімназії. Зі стін цього закладу вийшла ціла плеяда найкращих представників України, а Міхновський, який закінчив її в 1891 році, має право очолити список найкращих випускників.

Його постать навмисне приховувалась за “совєцького” періоду, а сьогодні його повернуто українській історії. І якщо йому ще не поставили пам’ятника чи хоча б недорого бюста, то це питання часу – поставлять, а як інакше, бо за ідеями Міхновського ми намагаємось будувати нашу державу. Ідеями Міхновського керувалися всі націоналісти – як першої половини ХХ ст., так і нинішні, та воїни УПА. Подобається це комусь чи ні, а ми є земляками першого націоналіста, і нам, мабуть, заздрять земляки Степана Бандери. Коли говорять, що націоналізм – це породження Західної України, то це не зовсім правильно: він народився на сході, там, де народилися Шевченко та Міхновський. Не забуваймо і маловідомі факти історії, як, наприклад, той, що перший опір фашистам у Краснодоні чинили похідні загони націоналістів, а не молодогвардійців, про яких стало відомо тільки у 1943 році. І треба бути великим дурнем, аби ототожнювати націоналізм із фашизмом. Проте таких дурнів удосталь серед нинішніх політиків, особливо серед комуністів, партію яких треба судити Нюрнбергзьким судом №2, а місце Герінга повинен зайняти Петро Симоненко, як правонаступник і носій їхньої людиноненависницької ідеології. А націоналізм – це найвищий прояв патріотизму, і любити свою Батьківщину і свій народ ніхто не заборонить.

Цікаве й багатогранне наше місто: урочиста хода націоналістів, присвячена 140-й річниці з дня народження Міхновського, проходила повз гімназію, в якій він навчався, а також повз пам’ятник Лєніну, який в Україні взагалі ніколи не був. Біля нього зібралися комуністи міста, котрі, очевидно, подумали, що будуть знімати їхнього ідола: вели вони себе агресивно, нервували, викрикували непристойності, а дехто від злості та безвиході застосував “зимову зброю пролетаріату” – сніжки. Це було за 5 днів до того, як цю “зброю” було запущено по депутатах ВР від ПР.

Розбиратися нічого – в усьому винні комуністи. А проте ніхто в той день знімати ідола не збирався – вони його самі знімуть і самі перенесуть, шукають гроші в бюджетній порожній торбі. Треба приблизно сто тисяч на проект перенесення цього “витвору мистецтва”. На пам’ятник чи бодай барельєф Міхновському грошей не знайшлося, а на перенос монументального непотребу влада знайде. Коли його перенесуть, то Прилуки стануть володарем ще одного історичного куточка. У нас буде свій Смольний, із якого чудував Лєнін, бо саме будівля агроколеджу з його колонами та Іллічем на їх фоні дуже будуть нагадувати той Смольний. А за іронією долі ще й директор коледжу зовні схожий на вождя пролетаріату. Готовий знімальний майданчик і ціла тобі Прилуцька кіностудія, буде тепер можливість заробляти гроші до бюджету! До речі, як уже згадувалося, гранітну дошку Миколі Міхновському було виготовлено на кошти земляцтва, а не на бюджетні кошти.

Але ж як змінюються часи! Повз пам’ятник ката України вже пройшла хода націоналістів-патріотів, а не учасників жовтневого параду, яких би з трибуни мав вітати міський голова. Пам’ятаєте, як два роки тому наш мер заностальгував за “великим октябрем”, спорудивши трибуну на День міста, коли повз неї пройшли колони “трудящихся прилучан” і замалим не кричали “Слава КПРС” усьому його “політбюро” на тій трибуні? Ви не повірите, але після відкриття пам’ятної дошки Міхновському ми тепер маємо мера-націоналіста! Своє інтерв’ю біля меморіальної дошки Беркут закінчив привітанням націоналістів: “Слава Україні!”. Присутні націоналісти були приголомшені, здивовані та вражені, відчуття роздвоєності довго не покидало нас. І все це було сказане на фоні червоно-чорного прапора націоналістів, що символізує кров, яка проливалася багатьма поколіннями українців за свою землю. Земля і кров, любов та журба – це кольори українських рушників та вишиванок, і ніколи цей прапор не був символом смерті, як намагаються довести комуністи. Хоча й вони використовують ці кольори в парі, коли ховають своїх членів.

Треба віддати належне нашому голові – не кожен так зможе вшанувати ідеолога націоналістів. Яких зусиль треба було докласти, щоб виголосити ці слова… Я пригадую зустріч кандидата в мери Беркута Ю. В. з виборцями на подвір’ї ЗОШ № 13 у 2006 році. Говорив він багато, ще більше обіцяв, паплюжив усіх попередників і т. д. Я його запитала, чи буде він співпрацювати з представниками націоналістичних партій та і взагалі з патріотами міста, на що він відповів: “Я не збираюся співпрацювати ні з кунами, ні з мунами, ні з манями!”. КУН – це конгрес Українських націоналістів, “муни” – це в риму, бо він дуже любить імпровізувати, ну а “маня” – це ім’я і теж для рими. Я це добре запам’ятала і подумала, що ніколи не говори “ніколи”. І ось настав час, коли я отримала сатисфакцію: пройшло 6 років, і міський голова вже співпрацює і з “кунами”, і з “мунами”, і, більше того, навіть із “манями”, яких у його оточенні не одна й не дві.

До речі, одна з представниць земляцтва, коли фотографувалися біля пам’ятної дошки, заявила: “Це я ще не стояла під цим прапором”, а в голосі її були нотки невдоволення. А чого тоді ви приїхали на це свято, ви хіба не знали, хто такий Міхновський, яку ідею він сповідує і перед яким прапором голову схиляв? Не можна сповідувати подвійну мораль. Як не можна в одній руці тримати свічку, а в другій, наприклад, хабар або наклеп на когось чи зброю для запланованого вбивства.

І взагалі, хто винен організаторам відкриття пам’ятної дошки, що на вулиці не було навіть державного прапора, а тому вони змушені були стояти під єдиним на тому дійстві прапором націоналістів, який ще є і прапором КУНу, програмою котрого є ідеї Міхновського. Але ж знову треба віддати належне організаторам дійства і особисто Юрію Володимировичу, що вони не приперли з собою прапори Партії регіонів до портрета Міхновського, а то б він перевернувся в могилі. Видно, ще спрацював здоровий глузд або інстинкт самозбереження – лихі настали часи, годити доводиться усім, навіть націоналістам. Дивись, у майбутньому це їм буде зараховано, а вигукувати чи то “Слава КПРС”, чи “Слава Україні!” – для них це просто для “галочки” і не від чистого серця.

Радують діти – школярі, які брали участь у заході по вшануванню Миколи Міхновського, безкомпромісного державника, котрий, на відміну від місцевої влади, не визнавав ніяких політичних загравань з усякого роду ворогами незалежності України. Говори “Слава Україні!”, але вклади в це душу.

Присвячується пам’яті одного з перших діячів націоналістичного руху на Прилуччині – Єрилова Валерія Євгеновича.

Ольга Костюк

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2567

Останні новини Чернігівщини

Рік «єВідновлення» на Чернігівщині: понад 700 млн гривень у вигляді різних компенсацій 16:34

Починати відбудову потрібно, не чекаючи закінчення війни. Такого принципу Україна дотримується від самого початку повномасштабного вторгнення росії. Рік тому Міністерство інфраструктури України запровадило програму "єВідновлення", мета якої допомогти українцям, чиє житло понівечили або зруйнували росіяни.

Горизонтальні контакти та медичне партнерство: Чернігівщина на другому Міжнародному саміті міст і регіонів 16:32

Делегація з Чернігівської області, яку очолив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, взяла участь у другому Міжнародному саміті міст і регіонів. Захід відбувся у Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України 9 травня – у День Європи.

На що скаржаться пацієнти у Чернігівській області. Як подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій 13:44

Національна служба здоров’я України з початку 2024 року отримала 1 080 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги, зокрема на лікарні Чернігівської області – 20.

 Росіяни вдарили

Росіяни вдарили "Іскандером" по території Прилуцької громади 13:40

Росіяни 9 травня вдарили ракетою "Іскандер-М" по території Прилуцької громади на Чернігівщині.

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів 13:32

По новому рахуватимуть вислугу років особам, звільненим з військової служби, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Кого стосуватимуться зміни — у розʼясненні юристів Українського ветеранського фонду

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини