Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:59:15

Комунальна преса Чернігівщини підтримує реформування ЗМІ. Із застереженнями

03.04.2013   10:37Агенцiя

Більшість комунальних видань Чернігівської області позитивно ставляться до роздержавлення засобів масової інформації. Це з’ясувалося під час засідання “круглого столу” на тему “Перспективи комунальної преси Чернігівщини у процесі реформування державних і комунальних ЗМІ”, який відбувся 2 квітня у Чернігові.

Захід був організований та проведений громадською організацією “Асоціація регіональних ЗМІ” спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Участь у засіданні “круглого столу” взяли керівники 23 комунальних газет Чернігівщини, а також представники органів влади, місцевого самоврядування, ЗМІ Чернігова.

Як зазначив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван, після доручення Президента України Віктора Януковича від 25 березня 2013 року щодо роздержавлення ЗМІ процес реформування комунальної та державної преси помітно активізувався. Глава держави доручив при розробці відповідного законопроекту врахувати пропозиції трудових колективів, професійних об’єднань, усіх тих, кого безпосередньо стосується реформа.

Андрій Подорван також запевнив, що обласна державна адміністрація забезпечить усі необхідні умови для ефективного функціонування інформаційного простору Чернігівщини і впровадження реформ після ухвалення законопроекту Верховною Радою.

Голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко проінформував, що наразі є два законопроекти про реформування комунальної і державної преси. Один з них, розроблений групою народних депутатів України, вже зареєстрований у парламенті. Інший, напрацьований Державним комітетом телебачення і радіомовлення, – знаходиться на завершальній стадії і найближчим часом також буде поданий на розгляд Верховної Ради.

Позицію Національної спілки журналістів України озвучив голова обласної організації НСЖУ Анатолій Тютюнник. Він зазначив, що спілка журналістів не тільки активно просуває ідею роздержавлення, але й бере безпосередню участь у розробці законопроектів, відстоюючи інтереси трудових колективів редакцій. У законопроекті Держкомтелерадіо враховано більшість пропозицій НСЖУ щодо захисту майнових і соціальних прав працівників ЗМІ.

Медіаексперт Юрій Паперний поділився з колегами інформацією про можливі ризики, які очікують журналістів у процесі реформування. Особливо наголосив на необхідності вчитися працювати в нових умовах, запроваджувати ефективний менеджмент, продукувати конкурентоспроможний інформаційний продукт.

Під час активного обговорення більшість редакторів комунальних газет висловилися на підтримку роздержавлення, зазначивши, що законопроект, розроблений Держкомтелерадіо, є найбільш прийнятним для комунальної преси.

Разом з тим були озвучені й і певні застереження. Зокрема, редактор газети “Новини Городнящини” Леонід Якубенко зауважив, що майно комунальних редакцій нині абсолютно незахищене, а тому знаходяться бажаючі “поділити” його на свою користь. Редактор коропської газети “Нові горизонти” Людмила Ковальчук вважає, що у малих районах без допомоги преса може опинитися у фінансовому зашморгу. А керівник газети “Життя Семенівщини” Катерина Дика навпаки переконана, що реформа дозволить редакціям більш вільно почуватися і у фінансово-економічному плані.

Загалом прозвучали точки зору від “роздержавлення треба проводити якнайшвидше” до “з реформою поспішати не варто”. Однак категоричних заперечень стосовно необхідності реформування комунальної преси під час обговорення висловлено не було.

За підсумками дискусії ухвалено заяву Асоціації регіональних ЗМІ. Пропозиції та зауваження до законопроектів передані розробникам.

http://arzmi.org/komunalna-presa-chernihivschyny-pidtrymuje-reformuvannya-zmi-iz-zasterezhennyamy/

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.