Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:26:21

Начальник управління СБУ в Чернігівській області, генерал-майор Валерій Кріпак: "Відповідати вимогам сьогодення"

25.03.2013   13:03Агенцiя

Служба безпеки України відзначає 21-шу річницю з дня свого створення. Її формування стало логічним результатом здобуття нашою країною незалежності. Тож становлення і розвиток вітчизняної спецслужби невід’ємно пов’язані з процесами державотворення.

Валерій Кріпак

Валерій Кріпак

У переддень професійного свята співробітників українських органів державної безпеки на запитання нашого кореспондента відповів начальник Управління Служби безпеки України в Чернігівській області генерал-майор Валерій Кріпак.

— Валерію Валентиновичу, в Україні з листопада минулого року діє новий Кримінальний процесуальний кодекс. У зв’язку з цим чи можна говорити про зміну завдань, які сьогодні стоять перед Управлінням Служби безпеки?

 — Служба безпеки України переживає новий етап свого становлення. Це справді пов’язано з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу, а також необхідністю адекватно реагувати на вимоги часу. Сьогодні, з урахуванням вимог Президента України В. Ф. Януковича, відбуваються зміни в структурі СБУ, в організаційно-штатній побудові її органів і підрозділів. Проте основні завдання, які були визначені ще 21 рік тому Законом України «Про Службу безпеки України», залишаються незмінними — захист державних інтересів України, забезпечення її суверенітету й територіальної цілісності, економічного, науково-технічного та оборонного потенціалу. Також на Службу безпеки покладено завдання, спрямовані на попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління та економіки.

— Чи можете ви детальніше зупинитися на тому, як позначилися нововведення в кримінально-процесуальному законодавстві на діяльності Управління?

 — Новий Кримінальний процесуальний кодекс вніс значні зміни в організацію роботи правоохоронних та судових органів, у тому числі й СБУ. Новації торкнулися практично кожної стадії розслідування кримінального правопорушення. Запроваджені нові демократичні інституції, що конституційно закріплюють засади змагальності сторін, провідним принципом якої є рівність прав обвинувачення і захисту. Кодекс чітко виокремлює компетенцію кожного правоохоронного органу, мінімізуючи дублювання функцій. Оскільки співробітники СБУ готувалися до його введення, перехід до роботи за новими правилами відбувся без збоїв у роботі спецслужби. Ми продовжуємо у повному обсязі виконувати свої обов’язки з урахуванням відповідних змін у законодавстві.

— Чи багато повідомлень про кримінальні правопорушення надійшло до Управління за період дії нового КПК? Про які злочини йдеться в цих зверненнях?

 — З 20 листопада минулого року до Управління надійшло понад 60 повідомлень від прикордонних, митних та інших правоохоронних органів, звернень громадян. Здебільшого вони стосувалися вчинення контрабанди (у тому числі наркотичних засобів, зброї та історичних цінностей), незаконного переправлення осіб через державний кордон, корупційних дій посадовців, кіберзлочинності й випадків хакерських атак тощо. Уся інформація, що надійшла до нас, внесена до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, як того вимагає чинне законодавство. За деякими зверненнями вже прийняті відповідні процесуальні та судові рішення. Стосовно інших проводиться досудове розслідування.

— Відомо, що Управлінням викривалося чимало фактів хабарництва. Якою була найбільша сума грошей, отримана посадовцем-корупціонером?

 — Якщо казати про конкретні суми, отримані корупціонерами, то минулого року нами було викрито факт отримання посадовцем хабара в розмірі 73 тисяч гривень. Суд уже призначив хабарнику відповідне покарання. За отримані в якості хабара 3 тисячі доларів США засуджено депутата Ніжинської міської ради. Винесено вирок начальнику обласної інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю, який отримав від підприємця тисячу доларів США. Загалом, протягом 2011-2012 років за матеріалами УСБУ порушено 26 кримінальних справ стосовно корумпованих держслужбовців, а також посадових осіб державних та комунальних підприємств. Більшу частину цих справ розглянуто судами, які винесли зловмисникам відповідні вироки. Крім того, у минулому році Управлінням припинено 17 корупційних діянь, вчинених службовими особами правоохоронних органів, МНС, СЕС, ветеринарної медицини, місцевого самоврядування та військових формувань. Порушників притягнуто до адміністративної відповідальності.

— Служба безпеки України — це насамперед контррозвідувальний орган. Як робота проводиться Управлінням в цьому напрямі?

 — Перш за все, це — протидія іноземним спецслужбам, яка і надалі залишається пріоритетним напрямом роботи для СБ України. Інтерес закордонних спецслужб до нашої держави і, зокрема, Чернігівської області не зменшується. Враховуючи специфічність цієї теми, ми не завжди можемо висвітлювати результати контррозвідувальної діяльності. Скажу тільки, що протягом останніх років Управлінням виявлені й припинені непоодинокі спроби іноземних спецслужб залучити наших громадян до протиправної діяльності на користь інших держав, а також намагання отримати інформацію про розробки українських науковців і виробників спецпродукції.

— До найбільших загроз національній безпеці належить проблема поширення тероризму.

 — Тероризм як суспільно-політичне явище є однією з головних загроз безпечному існуванню людства. На даний час у Чернігівській області відсутні реальні передумови для виникнення системних проявів тероризму. Однак події останніх років, у тому числі і в Дніпропетровську, свідчить про необхідність створення дієвих механізмів протидії цьому небезпечному явищу. Усі випадки, пов’язані з загрозами терористичного характеру, ретельно перевіряються відповідними оперативними службами, що входять до складу координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні СБУ. Не залишається поза увагою жодне повідомлення, у тому числі анонімного характеру, про закладення вибухівки в різноманітних громадських місцях, підприємствах і організаціях. Негайно здійснюється комплекс заходів, спрямованих на виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів.

 Не зайвим буде нагадати особам, схильним до анонімного хуліганства, що правоохоронці розкривають практично кожен такий злочин, за який неодмінно настає відповідальність згідно з чинним законодавством України. Зважаючи на те, що при реагуванні на такий випадок відволікаються значні сили і засоби, витрачаються величезні матеріальні ресурси, зловмисник ще й відшкодовуватиме матеріальні збитки.

 Управління спільно з іншими правоохоронними органами систематично проводить антитерористичні навчання на різних об’єктах області. Умови тренувань максимально наближені до реальних. Під час проведення таких навчань відпрацьовуються вміння і навички, набувається певний досвід. Але ми зробимо все від нас залежне щоб цей досвід не довелося застосовувати в реальному житті.

— Захист державної таємниці є одним із важливих напрямів діяльності СБУ. Чи виявляються правопорушення у цій сфері?

 — Виявлення правопорушень у сфері захисту державної таємниці — це лише частина тієї роботи, яку здійснює відповідний підрозділ Управління. Ми працюємо у плідній взаємодії з установами, підприємствами та організаціями нашого регіону. Проводяться передбачені законодавством заходи з надання дозволів на здійснення діяльності, пов’язаної з державною таємницею, перевірка громадян у зв’язку з допуском до держсекретів, необхідна профілактична робота, організований постійний контроль за дотриманням норм чинного законодавства в цій сфері.
 Але, на жаль, мають місце випадки коли громадяни, які є секретоносіями, порушують закон. Так, Управлінням викрито ряд правопорушень, пов’язаних із недотриманням порядку роботи з секретною інформацією та її матеріальними носіями, невжиттям заходів забезпечення охорони державної таємниці. Попереджено факти розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

 Осіб, які скоїли вказані правопорушення, притягнуто судами до адміністративної відповідальності згідно зі статтею 212-2 КУАП України (порушення законодавства про державну таємницю).

— Стрімкий розвиток комп’ютерних технологій актуалізує питання інформаційної безпеки держави. Чи готові співробітники Управління протидіяти злочинам у цій сфері?

 — В умовах активного впровадження комп’ютерної техніки в усі сфери життєдіяльності суспільства важливим завданням для спецслужби є протидія злочинам, які несуть загрозу інформаційним ресурсам держави. Співробітниками Управління вживаються заходи з недопущення спроб несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж органів державної влади та управління, а також стратегічно важливих для економіки та безпеки держави підприємств, порушення нормальної роботи яких може призвести до виникнення техногенних аварій, катастроф, загибелі людей тощо.

 Ще одним напрямом роботи Управління у вказаній сфері є протидія незаконному розповсюдженню спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, так званих «жучків», мініатюрних відеокамер, диктофонів, незаконне використання яких становить загрозу приватному життю громадян.

 Так, у 2012 році за незаконне придбання та збут прослуховуючих пристроїв і засобів відеоконтролю, заборонених до продажу та використання, до 4,5 року позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки засуджено мешканця Чернігова, у якого було вилучено більше 100 одиниць шпигунської техніки.

 Також притягнуто до відповідальності громадянина Республіки Молдова, який намагався контрабандно перемістити два комплекти пристроїв, призначених для незаконного отримання персональних даних банківських карток та їх PIN-кодів. Суд призначав контрабандисту покарання у вигляді 1,5 року позбавлення волі з конфіскацією предметів контрабанди.

— Проблеми, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, стали серйозним дестабілізуючим фактором у суспільстві. Які заходи протидії наркобізнесу вживаються Управлінням?

 — Оскільки наша область є прикордонною, протидія контрабанді наркотичних засобів та психотропних речовин була і залишається одним із основних завдань Управління.

 Спільно з іншими правоохоронними органами здійснюються заходи, спрямовані на викриття та ліквідацію каналів контрабандного надходження в Україну наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також припинення діяльності транснаціональних злочинних угруповань наркоділків. Протягом 2012 року Управлінням СБУ та за його матеріалами порушено ряд кримінальних справ стосовно осіб, причетних до контрабанди психотропних речовин та наркотичного зілля. Частина з них уже розглянута судами. Так, цьогоріч суд виніс вирок громадянину Російської Федерації, який здійснив контрабандне переміщення на територію України смоли канабісу та психотропного препарату, що містив у своєму складі особливо небезпечну сполуку, яка входить до амфетамінового ряду. Нещодавно вступив у законну силу вирок суду стосовно осіб, які налагодили схему незаконного розповсюдження психотропних препаратів через мережу Інтернет.

— У минулому році значний суспільний резонанс викликала кримінальна справа, порушена Управлінням стосовно осіб, які займалися незаконним вилученням у трупів людей анатомічних утворень, тканин, їх компонентів та фрагментів з метою подальшого продажу. Розкажіть, чи завершено вже розслідування за цим фактом.

 — На даний час триває досудове розслідування. Тому в інтересах слідства я не можу розголошувати його результати. Коли розслідування завершиться та буде прийняте відповідно до чинного законодавства рішення, ми обов’язково повідомимо про нього громадськість.

— Мабуть, життя Управління СБ України в Чернігівській області складається не тільки з робочих буднів?

 — Так, звичайно. Це, насамперед, стосується спорту. У нас працюють секції з футболу, настільного тенісу, кульової стрільби, рукопашного бою. Відбуваються спортивні змагання, турніри з футболу та волейболу. Про те, що фізична підготовка працівників Управління на належному рівні, свідчать результати змагань. Минулого року збірні команди Управління брали участь у «Динаміаді-2012», де зайняли перше загальнокомандне місце з настільного тенісу, друге — з кульової стрільби та офіцерського триборства, третє — з волейболу. Цьогоріч команда Управління зайняла друге місце серед команд інших силових структур з настільного тенісу.

 Підтримується зв’язок поколінь працівників органів державної безпеки. До Управління постійно запрошуються ветерани Великої Вітчизняної війни, співробітники, які брали участь у бойових діях на території інших країн, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС.

 Співробітники нашого Управління опікуються вихованцями Чернігівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів ім. Ю. М. Коцюбинського, де навчаються понад 200 дітей. Для них дуже важливі турбота й увага, якої вони постійно потребують.

— Ваші побажання колегам з нагоди професійного свята.

 — Користуючись нагодою, висловлюю вдячність керівникам органів влади та управління, правоохоронних і судових структур за співпрацю та взаємодію, що сприяє зміцненню законності й правопорядку в області та державі в цілому.
 Напередодні професійного свята хочу подякувати всім співробітникам Управління Служби безпеки України, які сумлінно виконують покладені на них державою службові обов’язки. Щиро вітаю з професійним святом своїх колег, ветеранів органів державної безпеки. Бажаю всім міцного здоров’я, добробуту, щастя, оптимізму, миру, спокою в державі та затишку в сім’ях, упевненості й наполегливості у виконанні поставлених завдань.

http://www.hvilya.com/news/nachalnik_upravlinnja_sbu_v_chernigivskij_oblasti_general_major_valerij_kripak_vidpovidati_vimogam_sogodennja/2013-03-24-2087

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини