Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 16:14:41

У ГОНИТВІ ЗА ПЕРЕГЛЯДАМИ: ЯК СОЦМЕРЕЖІ СІЮТЬ ПАНІКУ СЕРЕД ЧЕРНІГІВЦІВ

17.01.2024   15:15Агенцiя

У гонитві за гучними заголовками та клікбейтом низка медіа та телеграм-каналів наробили чергової паніки серед чернігівців, посилаючись на слова голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса про можливий швидкий повторний наступ російських військ на Чернігівщину.

Хвилю розганяли не лише окремі  місцеві телеграм-канали, але і всеукраїнські медіа. У військовій адміністрації поширили повний фрагмент виступу голови ОВА, щоб зняти спекуляції.  

Розібрали цей кейс, як приклад типової маніпуляції та ще одне підтвердження чому варто читати лише доброчесні медіа, або ж шукати першоджерело.  

 

Запитання, відповідь, маніпуляції і вирвані з контексту цитати 

 

Слова про вірогідність наступу російських військ пролунали під час брифінгу голови ОВА В'ячеслава Чауса чернігівським медіа 2 січня 2024 рокуі: “Останнім часом багато говорять про 19 тисяч російського угруповання на кордоні, чи ви вбачаєте реальну загрозу повторного вторгнення на кордоні області чи ні?”

Голова ОВА свою відповідь почав із зустрічного питання: “От як відповісти на це питання?  Дивіться, якщо я зараз скажу,  що вбачаю, то скажете, що Чаус сіє паніку і каже що буде другий наступ, а його там немає. Скажу,  що не вбачаю, а вони підуть”. 

Далі він зазначив, що росіяни здатні швидко сформувати сили для такого наступу, але все буде залежати, зокрема, і від укріпленості північного кордону. 

“Я на це питання відповідав у 2022 році і у 2023 нічого не змінилося - Росія сьогодні здатна дуже-дуже швидко, протягом тижня-трьох, сформувати контингент, достатній для повторного наступу на територію області. Чи вони це зроблять  чи ні залежить, в тому числі і від того, наскільки ми будемо працювати над нарощуванням фортифікацій. Вони ж все бачать - десь літають, де можуть, десь їздять. Вони розуміють, що ми підсилюємо фортифікацію. І ми це дійсно робимо. Фортифікація 2023 року у порівняння з 2022 роком - це зовсім інший рівень, і далі будемо підсилювати. І чим більше ми це будемо робити, тим менше вірогідність повторного заходу ворога на територію Чернігівської області”, - відповів він.

 

Після брифінгу окремі телеграм-канали та медіа поширили заголовки про наступ,  який почнеться за кілька тижнів, та подали вирвані з контексту слова голови ОВА.  

 

 

Маніпулювали у заголовках не лише деякі чернігівські телеграм-канали, але й всеукраїнські медіа.  Наприклад, в ТСН подали слова Чауса під заголовком: “Росія може знов розпочати наступ на Чернігівщину: Чаус розповів про загрозу”. 

На Youtube-каналі  “Ми Україна”, що має понад 400 тисяч підписників, випустили сюжет “ЕКСТРЕНО. Росія готує повторний наступ з Півночі. Двадцять тисяч солдатів РФ вже готові”. 

 

Реакція ОВА 

Побачивши непрофесійну реакцію на заяву В'ячеслава Чауса в соціальних мережах, в Чернігівській ОВА поширили відео з повним варіантом запитання і відповіді.

 

 

 

Ось як прокоментував ситуацію ІМІ заступник директора Департаменту інформдіяльності та комунікацій   з громадськістю Чернігівської ОВА Валерій Сорокін: 

 

“Одразу після того, як на Суспільне.Чернігів з’явилися перші новини з пресконференції, в анонімних ТГ-каналах почалася хвиля повідомлень з маніпулятивними заголовками та вирваними з контексту фразами щодо концентрування сил ворога на кордоні з Чернігівщиною і, як наслідок, ймовірного повторного наступу.

Для припинення дезінформування в офіційному ТГ-каналі та ФБ-сторінці було максимально оперативно розміщено фрагмент з пресконференції. Власне,  саме запитання, бо важливий контекст, який задала ним журналістка, та повна відповідь В'ячеслава Чауса.”

Після уточення від ОВА окремі видання або змінили заголовки, або видалили публікації. 

 

Наприклад, телеграм канал “Ми з Чернігова” прибрав із заголовку слово що рф “незабаром” може напасти на Чернігівщину. 

 

Кілька місяців тому представники влади також спростовували фейк “Ідуть танки з боку Городні: фейк, який учора поширювали в Менській громаді” щодо ніби наступу російських військ з північного кордону. 

Через те, що в Мені (громада на півночі Чернігівської області) вирішили з питань безпеки  залишити на кілька днів  всі заклади освіти працювати онлайн, жителі почали додумувати різні версії та ширити фейки в соцмережах. Начальнику Корюківської РВА Івану Ващенку довелося інформувати, що змін у безпековій ситуації немає, а всі служби працюють штатно.

Варто відзначити,  що тема нового наступу на Чернігівщині є дуже чутливою для місцевих жителів. Адже у лютому 2022 року, буквально за день-два наступу російських військ, бої точилися вже на околицях Чернігова, була окупована значна частина області. 

На цьому все ще намагаються зробити хайп окремі телеграм-канали та медіа, забуваючи про стандарти журналістики та елементарну повагу до читачів, сіючи паніку та тривогу серед чернігівців.  В ситуації, коли ворожі інформаційні операції постійно  намагаються впливати на інформаційний простір, така поведінка місцевих телеграм каналів та окремих медіа грає тільки на руку противнику. 

 

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.