Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 11:57:39

ВІЙНА, КРИМІНАЛ І ПОЛІТИКА - В ТРІЙЦІ ЛІДЕРІВ В МІСЦЕВИХ НОВИНАХ ЧЕРНІГІВСЬКИХ МЕДІА

30.11.2023   11:42Агенцiя

Новин про війну та її наслідки на Чернігівщині і надалі найбільше в місцевих медіа. Далі по кількості йдуть повідомлення про кримінальні випадки та ДТП, а також новини про чернігівську політику, ЖКГ та соціальні проблеми.

Найбільше уваги чернігівські медіа приділяють висвітленню місцевих новин. Новини національного і міжнародного масштабів у їхніх стрічках трапляються рідко. 

В листопаді 2023 року ІМІ провело черговий моніторинг чернігівських онлайн медіа на тему  про те, які теми найчастіше писали чернігівські онлайн медіа, а яких тем у стрічці новин найменше. Моніторинг проводився  із 6 по 10 листопада 2023 року.

Дослідженням  були охоплені п'ять найвідвідуваніших інтернет-ресурсів регіону: 

Город.CN”, “Челайн”, “Час Чернігівський”,  0462.ua  і “Високий Вал”. Всього проаналізували 356 новини, з них 344, або 96,7 % – це новини Чернігівської  області, 3% загальнонаціональних новин, і ще 0,3% - новин з інших регіонів країни.  Найбільше загальнонаціональних новин друкувало видання “Челайн” - майже 4 % від загальної кількості на цьому сайті.  Міжнародні новини в цей період не потрапили на сайти місцевих видань.

Найбільша частина місцевих новин стосується теми війни та її наслідків -  31 % від загальної кількості. На другому місці новини які стосуються кримінальної хроніки та  ДТП - 27%, а на третьому категорія, яка стосується місцевої  політики, економіки, та соціальної проблематики  - 22% від загальної кількості новин.

Про інші категорії новин писали набагато менше: культура і спорт - 5%, здоров’я і медицина - 4%, волонтерство - 3%, інші теми - 8% новин.

Війна і її наслідки

Тема війни продовжує займати центральне місце в прикордонній області країни.  Для всіх чернігівських медіа стали буденністю зведення  про наслідки російських обстрілів прикордоння Чернігівщини. Майже щодня в онлайн-медіа публікуються звістки про поховання загиблих на фронті воїнів-земляків.


 Цікавою публікацією на тему війни стало спростування фейку щодо ніби наступу російських військ з північного кордону: “Ідуть танки з боку Городні: фейк, який учора поширювали в Менській громаді”.

Через те, що в Мені вирішили, з питань безпеки,  залишити на кілька днів  всі заклади освіти працювати онлайн, жителі почали додумати різні версії та ширити фейки в соцмережах. Начальнику Корюківської РВА Івану Ващенку довелося інформувати, що змін у безпековій ситуації немає, а всі служби працюють штатно.

Тема відбудови інфраструктури постраждалої в Чернігові після воєнних дій є однією з центральних в цьому блоці. Наприклад, в матеріалі на сайті  0462.ua “Стало відомо, коли відкриються три пошкоджених магазини “АТБ” у Чернігові” розповідається про рішення компанії відновити три з чотирьох супермаркетів, які були пошкоджені чи зруйновані під час блокади і обстрілів Чернігова російськими військами.

Кримінальна хроніка

Традиційно багато повідомлень в місцевих ЗМІ займають кримінальні новини у та ДТП, які повторюються в різних ЗМІ, оскільки передруковуються з повідомлень правоохоронних органів. Для окремих видань такі повідомлення становлять більше третини. Наприклад, на сайті “Високий Вал” за досліджуваний період  з 40 новин 15 були про кримінальні випадки та ДТП.  Натомість найменше публікують подібні новини на сайті “Час Чернігівський” - 14 % від загальної кількості новин.

Місцева політика, соціально-економічний розвиток

Такі новини - треті за чисельністю в стрічках місцевих видань. Окрім традиційного блоку про проблематику ЖКГ, політична складова займає багато місця в повідомленнях місцевих сайтів. Це пов'язане із політичним протистоянням в Чернігові між місцевим самоврядуванням на чолі з відстороненим через суд головою Владиславом Атрошенком та обласною і міською військовими адміністраціями.

За тиждень, що потрапив під моніторинг, в місцевих  медіа,  зокрема,  піднімали і тему можливої участі начальника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського у майбутніх виборах.


Волонтерским ініціативам присвячено троих більше 3% матеріалів.

Крім повідомлень про волонтерську діяльність та збори для допомоги ЗСУ, в досліджуваний період видання “Час чернігівський” опублікувало матеріалі про коміків з Чернігівщини, які знялися в серіалі про волонтерів. 

Прилучанин Артем Дамницький разом з уродженцем Остра Владом Кураном знялися у серіалі «Волонтери».  Серіал створили на основі комедійного ютуб-проєкту «Волонтери про волонтерів».

Новини культури представлені на сайтах публікаціями  про підготовку Чернігова  до різдвяних свят та різноманітними  ініціативи для дітей які з цим пов'язані.

 Новини на тему медицини і здоров'я представлені, в основному, публікаціями щодо порад лікарів, як протистояти  зимовим захворюванням чи як боротися  з осінньою депресією.  Також на кількох сайтах пройшла інформація про тяжкий випадок випадок лептоспірозу, що  виявили у жительки Менської громади на Чернігівщині.

 Подібна тенденція лідерів тем місцевих новин  зберігається в чернігівських медіа впродовж всього 2023 року.  Так, за результатами дослідження  ІМІ в липні 2023 року, трійка топ-тем в місцевих новинах також складалася із повідомлення про відновлення та відбудову області після деокупації, оперативними зведеннями про обстріли прикордоння Чернігівщини, інформацією про загиблих на фронті захисників з області. Інший великий блок тем – це надзвичайні події (ДТП, погодні катаклізми) та кримінал, на третьому місці йшли новини про місцеву політику.

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.