Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:18:13

Про відкритість та зарплати керівництва Чернігівської ОВА

30.05.2023   09:30Агенцiя

Наскільки відкритою є Чернігівська обласна військова адміністрація та чи забезпечує доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану - такі аспекти діяльності досліджував представник ГО “Інститут масової інформації” в області в травні.

З цією метою та керуючись нормами Закону України «Про доступ до публічної інформації» ми надіслали до Чернігівської ОВА інформаційний запит  з проханням надати інформацію про розмір оплати праці керівника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса та його першого заступника Костянтина Мегема з моменту повномасштабного вторгнення російських військ - з лютого 2022 року до  квітня 2023 року.

Відзначимо, що Закон визначає п'ятиденний строк для надання такої інформації. Також, говорить закон, інформація про заробітну плату посадовців не може обмежуватися в доступі. Нагадаємо, з огляду на широкомасштабне вторгнення російських військ до України, основними підставами для обмеження права громадян на доступ до публічної інформації слід вважати «захист інтересів національної безпеки та територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам». Тобто мова йде про застосування так званого “трискладового тесту” відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”. До всієї інформації, яка є у володінні органу влади, необхідно застосовувати цей тест, щоб визначити чи інформація може бути з обмеженим доступом, - тільки такий механізм може бути для обмеження інформації в оприлюдненні чи ненаданні у відповідь на інформаційний запит.

Втім, Чернігівська ОВА вчасно надала повну інформацію щомісячної оплати керівництва. Також, ця інформація є у відкритому доступі на сайті адміністрації, повідомили у відповіді на інформаційний запит.

“Додатково повідомляємо, що на виконання вимог частин 1 - 3 статті 15 Закону Чернігівською обласною військовою адміністрацією оприлюднено на офіційному сайті інформацію про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага начальника Чернігівської обласної військової адміністрації, першого заступника голови та заступників Чернігівської обласної державної адміністрації (https://cg.gov.ua/index.php?id=36842&tp=1 ), - говориться у відповіді.

Так яка ж оплата праці голови обласної адміністрації в умовах війни?
Згідно отриманих витягів з розрахунково-платіжної відомості, голова ОВА за один робочий день заробляє близько трьох тисяч грн. Також окремо йдуть надбавки, найбільше за роботу із секретними документами (близько 7- 8 тисяч грн щомісячно), також можуть бути доплати за відрядження.
Тож, в залежності від кількості відпрацьованих робочих днів та надбавок, зарплата керівника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса коливається в межах 65 - 85 тисяч грн в місяць,  включаючи податки.
Наприклад, за роботу в найбільш важкий місяць для Чернігівщини, березень 2022 року, коли російські війська окупували більшу частину області та намагалися захопити обласний центр, голова військової адміністрації отримав 74 тисячі грн.
Заробітна плата першого заступника голови ОВА Костянтина Мегема, в залежності від кількості відпрацьованих днів та надбавок, в середньому, становить 35 - 50 тисяч грн.

Додамо, що що в жовтні 2022 року ІМІ досліджував, як Чернігівська міська рада забезпечує доступ до публічної інформації. Так, з 24-гo лютого 2022 року на офіційному сайті чернігівської міської ради було тимчасово обмежено доступ до інформації, яка містила адреси, контакти, важливі дані стосовно роботи структурних підрозділів, комунальних підприємств, а також об'єктів критичної інфраструктури - повідомили в міській раді у відповідь на інформаційний запит.  У квітні 2022 року, після відступу російських військ від Чернігова  та відновлення більш повноцінної роботи структурних підрозділів, влада відновила роботу з надання відповідей на звернення та запити громадян.
Згідно даних, наданих в Чернігівській міській раді, у відповідь на інформаційний запит,  з квітня по серпень 2022 року, до ради надійшло 48 запитів на надання публічної інформації. На 36 з них було надано запитувану інформацію в повному обсязі, на 3 запити - частково, 7 запитів було перенаправлено до інших розпорядників інформації. На два запити не було надана відповідь через недотримання вимог до оформлення.

Тож, хоч частина інформації на сайті Чернігівської міської ради прихована у воєнний час, всі бажаючи українці можуть отримати необхідну інформацію через запит на публічну інформацію, який можна надіслати електронною або звичайною поштою.

В умовах воєнного стану чернігівські міські та обласні органи влади намагаються дотримуватися принципу доступності публічної інформації в межах діючого законодавства. Водночас безпекові пріоритети накладають відбиток на можливість оприлюднення інформації, більш ретельної фільтації даних на предмет можливості використання вором в своїх інтересах.

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

 
Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини