Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:33:53

Мер, "дім", інстаграм. Як чернігівські медіа розпочали виборчу кампанію

29.09.2020   18:15Агенцiя

Хто з кандидатів уже піариться в медіа, які з видань працюватимуть на владу й опозицію та де розгорнеться найбрудніша боротьба між учасниками місцевих виборів? Сайт «Вибори і ЗМІ» продовжує цикл матеріалів про перебіг місцевої виборчої кампанії 2020 року в регіональних і місцевих медіа.

Ми вже писали про ситуацію на Кіровоградщині, у Кривому Розі, на Полтавщині, у вільній частині Луганської області, на Миколаївщині, у Запоріжжі та Сумах. На черзі Чернігівщина. Тут, щоб залишитися на посаді, міський голова готовий залучити навіть інстаблогерів — а журналісти охоче працюють для нього «підставками для мікрофонів».

Два чернігівські телеканали з літа їздять за міським головою та його партією в «турне» областю. Місцеві «слуги» відволікалися від піару партії на внутрішню суперечку. Кандидатка в міські голови від «Європейської солідарності» випускає журнал, який слугував їй і на минулих виборах. У різних районних та міських газетах з’явилися однакові матеріали. Це лише окремі епізоди передвиборної чернігівської медіареальності.

Улюблені мікрофони мера

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко як нардеп-регіонал голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року, а в мери 2015 року балотувався вже від «Блоку Петра Порошенка». Навесні він створив власну партію «Рідний дім», яку веде до обласної та міської рад. Усе літо мер катався областю з концертами та презентаціями партії, а з ним два телеканали — приватний «Дитинець» та комунальний «Новий Чернігів», які не випускають критичних матеріалів про міську владу.

«Дитинець» пов’язують з Атрошенком — власник телеканалу мав спільний бізнес із його родиною. Сюжети про мера чи «Рідний дім» виходять ледь не щодня: ось «Атрошенко розчулився під час візиту на свій колишній округ», ось мер відкриває скейтпарк, ось ранкова пробіжка «Рідного дому», ось Атрошенко з банерами та кульками партії спілкується з містянами, а ось «у Добрянці вірять у зміни на краще» на презентації партії.

Скріншот із ютуб-каналу «Дитинця»

У сюжетах «Дитинця» трапляється критика опонентів мера. Наприкінці серпня вийшов сюжет, де четверо депутатів міськради оголошують про те, що йдуть від «ЄС» до партії мера, «єдиної партії, яка ставить перед собою не політичні цілі, а продовження змін у Чернігові», говорить журналіст. Причина переходу — депутати вважають, що кандидатка в мери від «ЄС» далека від цінностей партії. У вересні вийшов сюжет «Невідомі захопили чуже майно заради розміщення політичної реклами» з великим планом білборда кандидата в мери від «Слуги народу». Сюжети комунального телеканалу «Новий Чернігів» схожі на сюжети колег з «Дитинця»: впродовж літа багато новин про презентації та концерти партії мера.

Скріншот із ютуб-каналу «Нового Чернігова». Новини про презентації партії чинного мера виходили майже з кожного населеного пункту, де партія бувала

Схоже, що саме ці два телеканали забезпечуватимуть основний піар Атрошенка, висвітлюючи роботу чинного міського голови, а не «кандидата». З місцевих телеканалів на замовлення не працює лише чернігівська філія Суспільного.

Спецвипуск для міського голови та газети для всіх

Чернігівська газета «Весть» наприкінці серпня підготувала «спецвипуск» у стилістиці видання про роботу міської влади. Звичайний наклад газети — 5 тисяч. «Спецвипуск» — 30 тисяч. Примірники, вочевидь, потрапили до поштових скриньок без передплати.

Статті «спецвипуску» вихваляють владу. У матеріалі «Почему изменился Чернигов?» журналістка пише: опоненти мера Атрошенка вважають успіхи мера заслугою децентралізації, а не команди «Рідного дому» (хоч партія з’явилася цьогоріч). Щоб дізнатися, чи це правда, авторка звертається по єдиний коментар до заступника міського голови. Заступник починає так: «Это полный бред». Далі пояснює: справа не в децентралізації, а в «політичній волі». У «спецвипуску» є опитування, як і у звичайному номері. Запитують, що містянам сподобалося на тижні в Чернігові. Люди згадують скейтпарк, новий садочок, автостоянку на пляжі, спортивні майданчики, дороги і тротуари — усе те, чим команда мера хизується на плакатах.

Стаття «спецвипуску», у якій журналістки газети «Весть» обговорюють концерти Атрошенка. Згадують, що його хоч уже й штрафували за порушення карантину, але «мер нічого, несе людям свято».

Зазвичай у газеті «Весть» виходять матеріали про різні партії. У випуску від 4 вересня є три публікації про «Наш край». Того ж тижня ці статті вийшли одночасно і в іншій міській газеті «Семь дней» — жодних змін, але додали інше фото й позначку «позиція» (так у цій газеті маркують рекламу) та забули виділити жирним одне запитання в інтерв’ю.

Газета «Весть» і «Семь дней» від 4 вересня — однакові матеріали про чернігівський осередок партії «Наш край». Один із цих матеріалів також вийшов в інтернет-виданні «Челайн» та в їхній газеті, їх пов’язують із «Нашим краєм»

Ці дві популярні в Чернігові газети публікували матеріали про різні політсили, не маючи до когось особливої прихильності. Та ж ситуація з новинними сайтами 0462.ua та gorod.cn, які разом із газетою «Семь дней» входять до «Чернігівської медіагрупи».

Зате міський голова та його команда часто з’являються на сторінках газети «Деснянська правда» та в її пресцентрі. Після роздержавлення видання пов’язують з бізнесменом та депутатом облради Валерієм Кулічем, бізнес-партнером Атрошенка.

Майже однакові статті про начальника управління культури в Чернігові, який разом із чинним мером з’являється на заходах його партії. На першому фото — газета «Весть», на другому — «Деснянська правда». Скріншоти з фейсбуку начальника управління

Також у перших вересневих номерах майже всіх чернігівських «районок» від 3 та 4 вересня вийшли однакові матеріали про партію чинного мера: для однієї частини області «Рідний дім» хвалить колишній нардеп Анатолій Євлахов, для іншої — бізнесмен та депутат облради Віктор Кияновський. Різні маркери, які вказують на рекламу, здебільшого є, але слова «реклама» уникають.

Ця стаття одночасно вийшла в частині чернігівських «районок»

Журналісти для всіх

Два інтернет-видання «ПіК» та «Час Чернігівський» віднедавна пов’язують з Андрієм Прокопенком, головою Чернігівської облдержадміністрації, який на парламентських виборах керував одеським штабом «Слуги народу». Нині брав участь у підготовці чернігівського осередку до місцевих виборів, про що говорив в інтерв’ю «UA: Чернігів», але 12 вересня заявив, що йому не дають впливати на список кандидатів, тому він подав у відставку.

Після призначення Прокопенка, видання почали часто дублювати новини із сайту облдержадміністрації та фейсбук-сторінки голови.

Раніше керівником видання «ПіК» був чернігівський журналіст Павло Пущенко, проте в січні він повідомив, що покинув проєкт. Зараз щонайменше двох журналістів, які працюють для «ПіК», помічають на зйомках відеоновин для Чернігівської ОДА.

Наприклад, журналістка Альона Середа знімає сюжети для «ПіК», але одночасно її вважають прессекретаркою Прокопенка. У її сюжеті для «ПіК» бізнесмен розповідає про своє підприємство, але згадує, що завжди підтримував президента Зеленського й залюбки піде під «прапорами партії президента» на місцеві.

У виданні «ПіК» виходять інтерв’ю з чернігівським ректором-депутатом ідепутаткою та головною лікаркою міської поліклініки, які нещодавно перейшли до «слуг». А ще — компліментарні матеріали без маркувань про те, як «відомі чернігівці» відгукуються про чернігівський осередок «Слуги народу» (спойлер — чудово відгукуються, бо йдуть на місцеві зі «слугами») чи про конференцію чернігівських «слуг». Останній матеріал із позначкою «реклама» та перетасованими абзацами вийшов у локальному інтернет-виданні «Сусіди.Сity» (мережа локальних медіа «Або»).

Головне фото інтерв’ю видання «ПіК» з очільницею міської дитячої поліклініки та депутаткою «Нашого краю», яка перейшла до новоствореної фракції «СН» у міській раді

«ПіК» долучився й до внутрішнього конфлікту між головою облдержадміністрації Прокопенком і нардепом та очільником обласного осередку «слуг» Павлом Халімоном. Спершу видання, посилаючись на свої джерела, повідомило, що Халімон збирає підписи депутатів облради за відставку Прокопенка. Причина — він буцімто занедбав дитячий санаторій. Згодом «ПіК» опублікував матеріал «“Злив” партії? Чи в курсі Зеленський?», де натякав, що нардеп Халімон не проводить жодних активностей партії (мовляв, навіть конференцію готували мажоритарники та голова ОДА) і «зливає» вибори чинному меру, й, можливо, перейшов у «суто комерційну площину». Потім видання протягом кількох матеріалів про санаторій захищало Прокопенка, мовляв про санаторій депутати згадали аж під кінець каденції.

Вочевидь, зв’язок видання з головою ОДА, який сприяє «слугам», не завжди на користь партії влади. Невідомо, якою буде робота редакції, якщо Прокопенко піде з команди.

«Час Чернігівський» розміщував матеріали про «Слугу народу» з позначкою «імідж». Натомість видання причетне до реклами у фейсбуку постів голови облдержадміністрації Прокопенка. Дописи голови та відео під саундтрек фільму «Слуга народу» рекламувала спільнота «Підслухано Чернігів». В інформації про того, хто оплатив рекламу, вказали пошту «Часу Чернігівського». Вказаний поруч номер телефону належить Аллі Луценко. Жінка з таким іменем та прізвищем працює «фахівцем з інтерв’ювання» в департаменті інформаційної діяльності Чернігівської ОДА. Керівник «Часу Чернігівського» тоді сказав, що рекламу запустили власним коштом, щоби залучити підписників.

Також «Час Чернігівський» рекламував відеосюжет Альони Середи (ймовірно, працює на «ПіК» та в команді губернатора) про Прокопенка «Один день із губернатором». Тоді Прокопенко сказав, що Середа на стажуванні в ОДА. Водночас керівник «Часу Чернігівського» говорив, що сюжет здався авторці вартим реклами (тобто працювала вона і там).

Ці інтернет-видання на місцевих виборах можуть продовжити інформаційну підтримку «Слуги народу» та самого Прокопенка.

Особистий журнал

Марина Рейко, кандидатка в міські голови від «Європейської солідарності», пов’язана з великим чернігівським гіпермаркетом «Вена» та є редакторкою журналу «Эспрессо по-черниговски», який поширюють містом безкоштовно.

У журналі друкують рекламу чернігівського торгівельно-розважального центру (проєкт «Вени») та самого гіпермаркету. Проте на перших сторінках виходять авторські статті, колонки чи розслідування Марини Рейко. Журнал уже кілька разів використовували під час виборів.

У 2011 році «Эспрессо по-черниговски» стало друкованим органом об’єднання «Громадська думка» (йшла на місцеві під назвою «Громадська солідарність»), яке пов’язують із «Веною», а під час виборів у журналі була агітація. Тоді Марина Рейко стала депутаткою міськради від «Громадянської солідарності».

На торішніх парламентських виборах у цьому ж журналі Марина Рейко агітувала за себе як кандидатку в народні депутатки на чернігівському окрузі № 206. Її фото з гаслом «Йду драконити раду» було не лише на білбордах, але й в «Эспрессо по-черниговски».

Ще в серпневому номері на звороті розмістили гасло чернігівських «слуг», але у вересневому це місце зайняла картинка з банерів «ЄС». Мова статей теж змінилася з російської на українську.

У вересневому «Эспрессо по-черниговски» на обкладинці з’явилося фото Рейко. На перших сторінках розмістили статтю кандидатки про компанії, які постійно отримують тендери на роботи в Чернігові чи скульптури за 5 мільйонів, з претензіями в бік міської влади та текст – умовний план дій Рейко. У матеріалі «ЄС Команда професіоналів» розмістили фото членів чернігівського осередку та їхні пояснення, чому вони з цією партією. Вочевидь, у жовтневому номері будуть подібні статті.

«До» та «після» приєднання до «ЄС». Вереснева та серпнева обкладинки «Эспрессо по-черниговски»

Де шукати «Наш край»

Інтернет-видання «Челайн» та їхню ж газету «Голос Чернігівщини. Челайн» пов’язують із «Нашим краєм», ця партія з’являється тут і тоді, коли до виборів ще далеко. На сайті виходять матеріали про різні партії, які маркують як «імідж» чи «актуально», проте найбільше таких текстів про «Наш край» (тут, тут, тут, тут, тут, тут). Є тут і те саме інтерв’ю представника «Нашого краю», яке вийшло одночасно у двох чернігівських газетах «Весть» і «Семь дней».

Матеріали про «Наш край» не завжди маркують у газеті «Голос Чернігівщини. Челайн». Як-от про політичні амбіції лідера чернігівської команди — у газеті це «тема номера». Або ж стаття в номері від 10 вересня «“Наш край”: партія господарників і професіоналів іде на вибори» — на першій сторінці це «тема номера», а позначка «актуально», якою маркують рекламу, з’являється лише в продовженні на четвертій сторінці.

Затишшя «Батьківщини», Ляшко «для районок»

Інтернет-видання «Високий вал» пов’язують із місцевою «Батьківщиною», проте нині на сайті не так багато матеріалів про партію. Є трохи про загальну підготовку «Батьківщини» до місцевих із серпня (немарковані) та саму Юлію Тимошенко з липня (маркування «позиція»). Ймовірно, окрім «Високого валу» партія користуватиметься можливостями пропіаритися в районних та обласних газетах, тим паче в області «Батьківщина» має більшу підтримку, ніж у місті.

Така ж ситуація з чернігівськими «радикалами» — вони публікують рекламу в тих самих газетах, маючи кращу підтримку в області.

Через загибель нардепа з округу № 208 на Чернігівщині Олег Ляшко отримав шанс повернутися до парламенту. Він оголосив, що йтиме на довибори і вже встиг покататися округом у компанії Юлії Тимошенко. Однакові матеріали про те, як Ляшко вибиває зарплати для вихователів з Менського району (входить до округу № 208), розмістили в перших вересневих номерах п’яти районних газет. Матеріали відрізняються хіба позначками, за якими ховають рекламу.

Одна й та сама стаття про Ляшка вийшла в усіх районках округу №208 на Чернігівщині

Нові медійні проєкти

Влітку в Чернігові з’явилося кілька нових медійних проєктів. Власну програму на ютубі запустила журналістка Альона Макаренко, яка працювала у виданні «Челайн», потім — на «UA: Чернігів», після була прессекретаркою голови чернігівської ОДА Прокопенка, звідки згодом пішла.

Її авторський проєкт «Бліц» — короткі інтерв’ю «з відомими людьми про політичне життя Чернігова та області». Нині журналістка оприлюднила сім випусків. Гостями трьох були люди, причетні до партії мера «Рідний дім». Гість першого випуску — сам мер Владислав Атрошенко. Наступним був лівий активіст Михайло Чаплига, завсідник каналів Медведчука, який представляється політичним аналітиком і часом критикує «Слугу народу» (а до виборів 2019 відверто заявляв, що бореться проти Порошенка). Потім — Сергій Гривко, нардеп від «Слуги народу» із Чернігова. Третій гість — чернігівський історик Володимир Пилипенко. Після нього — депутат облради та бізнесмен Віктор Кияновський, який теж розповідав і про партнерство з «Рідним домом», а журналістка зауважали, що вважає їхнє об’єднання формує в області потужну команду. Далі були кандидат у мери Чернігова від «Слуги народу» Юрій Тарасовець і начальник управління культури та туризму міськради, кандидат у депутати міськради від «Рідного дому» Олександр Шевчук. Саме про Кияновського, Атрошенка та «Рідний дім» у вересні одночасно розмістили матеріали щонайменше шість чернігівських «районок».

Скріншоти із першого випуску авторського відеопроєкту «Бліц» — коротке інтерв’ю з чинним мером та очільником власної партії

Авторський блог «Чернігівський політклуб» влітку запустив Олександр Рись, який представляється політичним оглядачем. Його блог — щотижневе десятихвилинне відео про місцеву політику. Автор висуває припущення та прогнози щодо дій партій на місцевих виборах, часом з гумором та іронією. У вересні вийшло перше інтерв’ю в межах блогу з кандидатом від «слуг» — забудовником Юрієм Тарасовцем. Як сказав сам Олександр Рись, витрати на виготовлення відеоінтерв’ю (у тому числі роботу оператора й інтерв’юера) оплачує гість.

Наостанок — інстаблогери

Чернігівський мер спробував підійти до молодшої аудиторії через інстаграм та проєкт «#діалогзмером». Шість чернігівських інстаблогерів записали спільне відео з Владиславом Атрошенком, мовляв, хочуть поставити йому запитання. На своїх сторінках блогери запропонували підписникам написати запитання до міського голови, щоби вони озвучили їх на зустрічі. Зустріч відбулася під банерами партії «Рідного дому» та скінчилася спільними фото в інстаграмі й постами вдячності, навіть «якщо зустріч організували через майбутні вибори», як написала одна з блогерок.

Віра Курико

https://vybory.detector.media/2020/09/29/mer-dim-instahram-yak-chernihivski-media-rozpochaly-vyborchu-kampaniyu/?fbclid=IwAR3pQa9pfmxYLqNjG-nj8mrANVhG5pFprlbXT7dhzKwEsk2Pt2tOkaTruro

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини