Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:23:08

До 25 річниці відкриття Батурина археологами

25.04.2020   11:02Агенцiя

Батуринська археологічна експедиція – це викладачі та студенти Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства ім. О. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Шевченка.

У різні роки до них доєднувалися студенти Брянського державного університету імені І. Петровського (1995–1997 рр.), Сумського державного педагогічного університету імені А. Макаренка (2005–2011 рр.), Ніжинського державного педагогічного університету імені М. Гоголя (2007–2013 рр.), Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка (з 2012 р.), співробітники Інституту археології НАН України.

Окремо варто відмітити, що від 2001 р., коли до дослідження Батурина долучилися канадські спеціалісти з археології, історії і архітектури середньовічної та модерної України на чолі з Зеноном Когутом та Володимиром Мезенцевим – експедиція стала міжнародною. 

У перший рік досліджень в експедиції взяло участь 30 дослідників, а от у найбільший пік (2007–2009 рр.) їх число коливалося від 120 до 200 осіб.

Право на проведення досліджень дає «Відкритий лист», який видається Інститутом археології НАН України на рік. Всі 25 років досліджень Батурина НЕЗМІННО отримував цей дозвіл Юрій Ситий. За безпосередньої участі Ю.Ситого було обстежено майже ввесь регіон Батуринського Посейм’я, що тривалий час було суцільною «білою плямою» на археологічній карті України.

Учасниками Батуринської експедиції були відомі на сьогодні українські вчені: Олександр Коваленко, Володимир Коваленко, Олександр Моця, Юрій Ситий, Vyacheslav Skorokhod
Володимир Мезенцев,
Зенон Когут
Людмила Ясновская
Юрий Коваленко
Игорь Кондратьев
Oleksandr Tereshchenko
Роман Луценко.

Після завершення польових археологічних досліджень, які тривають в Батурині впродовж серпня, щорічно проводяться необхідні роботи з консервації відкритих об’єктів або відтворення ландшафту, що існував до початку розкопок. І починається кабінетна, наукова робота тривалістю в декілька місяців – опрацьовується весь отриманий в ході польових досліджень матеріал, здійснюється написання наукового звіту про проведені робити, заміри, описи та складання точних списків археологічних знахідок.

І лише після цього Відкритий лист (до 31 грудня поточного року) разом зі звітом про проведені археологічні дослідження передається до установи, яка його видала, а саме – до Інститут археології НАН України.

За роки археологічних розкопок в Батурині до Національного заповідника «Гетьманська столиця» було передано двадцять три «Наукових звітів про археологічні дослідження» та тисячі безцінних індивідуальних археологічних знахідок та фрагментів кераміки, які розкривають історію міста.

Національний заповідник «Гетьманська столиця»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини