Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:23:11

Чи прорвуться жінки Чернігівщини у парламент?

03.07.2019   22:56Агенцiя

Саме таке питання виникло у автора цих рядків після розмови з однією керівницею жіночого руху в нашій області.

Гендерні квоти (англ. Gender quota) – це стратегія державної гендерної політики у формі позитивних дій, що має на меті збільшення кількості жінок на владних позиціях для достатнього представництва у владі.
В Україні, попри офіційно декларовану рівність і тривалу боротьбу правозахисних організацій, квоти досі реально не впроваджені.

61% опитаних українців підтримали б впровадження гендерних квот для збільшення представництва жінок у Верховній Раді, а 22% висловилися проти - йдеться в останньому соціологічному опитуванні Info Sapiens, яке оприлюднили напередодні 8 березня цього року.

Підтримує більшість, але як насправді голосують…

Чи буде ця виборча парламентська кампанія успішною для жінок-кандидаток? Спробуємо зробити прогноз.

95 кандидатів-мажоритарників зареєстровані ЦВК в шести округах Чернігівської області. Серед них – 11 жінок. Тобто – лише 11,57%.
А зараз поговоримо про політичну якість кандидаток.


Найбільше жінок серед кандидаток у 205 окрузі

П’ятеро жінок змагатимуться проти одна одної та десяти чоловіків. Поговоримо про наших кандидаток.

Бабичева Людмила Геннадіївна  народилася 14 квітня 1977 року в смт Радуль Ріпкинського району Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, фізична особа – підприємець, член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СИЛА І ЧЕСТЬ", проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СИЛА І ЧЕСТЬ".
   
Живенко Світлана Віталіївна народилася 19 листопада 1967 року в місті Мукачево Закарпатської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, директор, будівельна компанія "СВ надійний партнер", член Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК", проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, суб’єкт висування – Політична партія "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК".

Куліш Ольга Андріївна народилася 3 листопада 1950 року в селі Велика Дівиця Прилуцького району Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта середня спеціальна, касир, ФОП Ушакова Т.О., безпартійнa, проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, самовисування.

Родикова Марія Вадимівна народилася 1 серпня 1988 року в місті Чернігові, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, заступник голови, Деснянська районна у місті Чернігові рада, член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "НАШ КРАЙ", проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "НАШ КРАЙ".

Шерстюк Жанна Володимирівна народилася 3 липня 1983 року в селі Трудове Ріпкинського району Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, адвокат, член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА".

Найбільш досвідчена серед кандидаток цього округу – Світлана Живенко.
Найбільш незрозуміла, на мою думку, Ольга Куліш, яка дуже нагадує «технічного кандидата» ймовірно проти одного з лідерів перегонів в 205 окрузі – Валерія Куліча.

Певна резонансна скандальність присутня у пані Людмили Бабичевої, що пов’язано з її сімейними зв’язками. Але, як кажуть, для політика все добре, окрім некрологу. Саме ця кандидатка – найбільше підтримується своїми партійними структурами поміж інших жінок-кандидаток в області.


206 округ – найбільш креативна кандидатка

Це – Рейко Марина Миколаївна. Народилася 28 вересня 1983 року в селищі Ріпки Ріпкинського району Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, менеджер адміністративної діяльності, ТОВ "СМЕНА", безпартійнa, проживає в місті Чернігові, судимість відсутня, самовисування.

Її помітили зразу. Та й важко не помітити – навіть спеціальна сторінка у соціальних мережах має назву – «Марина Рейко - Йду драконити Раду».
Вона не соромиться, що працює проти іншого кандидата, діючого нардепа – Максима Микитася. «206 округ - це місце, де я народилась, вчилась в школі, там живе моя мама і рідня. І мене реально обурило, що хтось знову приведе до ради мажоритарщика Микитася. І я вирішила сплутати карти - і стала самовисуванцем по 206 округу. Це було емоційне рішення», - пише вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

Багато емоцій на сторінці, грамотні головні лінії… Але одне питання – хто фінансує кампанію? Родичі? Інші кандидати? Людина, що позиціонує себе, як борець з корупцією, повинна дати відповідь на це запитання. Щоб їй повірили. Адже менеджер адміністративної діяльності ТОВ "СМЕНА" – це геть не та посада, яка дозволяє заробити на результативну виборчу кампанію до парламенту. А пояснення «чоловік – дуже забезпечена людина, власник торгових центрів та магазинів» породжує більше запитань, ніж відповідей. І щодо корупційних зловживань також.


207 округ – «газова олігархіня» йде у парламент?

В цьому окрузі балотується Ярова Алла Артурівна. Народилася 9 жовтня 1967 року в місті Ленінськ, Казахстан, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, голова правління, АТ "Чернігівгаз", безпартійнa, проживає в селі Комань Новгород-Сіверського району Чернігівської області, судимість відсутня, самовисування.

Цікавим став той факт, що людина, яка керує АТ "Чернігівгаз" більше десяти років, проживає в селі Комань Новгород-Сіверського району.
Якщо доходи пані Рейко викликають подив та запитання, то в цьому випадку запитань нема. Алла Ярова і за посадою, і за статками може собі дозволити брати участь у виборах. Але залишається питання – навіщо? Деякі експерти висловлюють гіпотезу, що ці «рухи» з прицілом на місцеві вибори.

Зараз у 207 окрузі розгорнулася епохальна битва між Євлаховим та Рибаковим. І, можливо пані Алла, як і дехто з чоловіків, сподівається, що третій може непомітно прокласти дорогу до перемоги, як це було не один раз і на Чернігівщині.

Головні мінуси її кампанії, на мою думку, доволі низька впізнаваність та негативна реакція виборців на газові тарифи.

 
208 округ – «розбавляючи картинку»

В цьому окрузі також один кандидат-жінка - Веремієнко Оксана Віталіївна.
Народилася 27 квітня 1982 року в місті Борзна Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, економіст, Борзнянська райспоживспілка, член Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК", проживає в місті Борзна Борзнянського району Чернігівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – Політична партія "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК".
Людина з кадрового резерву обласного керівника Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" Анатолія Мирошниченко.

Головна причина участі в виборчої кампанії скоріше за все підвищення рейтингу партії, яка її висунула. Серйозного результату не передбачається, але мета буде досягнута.

209 округ – «йдуть не на результат, а тому що так комусь потрібно»
В цьому окрузі дівчат двоє проти сімнадцяти чоловіків.

Зубицька Любов Миколаївна  народилася 15 квітня 1983 року в місті Бровари Київської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, голова, адвокатське об’єднання "АЛЬЯНС КОНСАЛТИНГ ГРУП", безпартійнa, проживає в місті Києві, судимість відсутня, самовисування.
Вона входить у правління благодійної організації "Благодійний фонд Івана Куровського". Пані адвокатеса, скоріше за все, бере участь у виборчий кампанії «на запрошення» впливових місцевих політиків без сподівання на будь-який реальний результат.

Ковтун Алла Юріївна народилася 18 лютого 1972 року в місті Ніжин Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, доцент кафедри загальної та практичної психології, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, безпартійнa, проживає в місті Ніжин Чернігівської області, судимість відсутня, самовисування.
Пані Ковтун пише, що вона безпартійна, але на минулих виборах стала депутатом обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. І на сьогодні на офіційному ресурсі обради вказано, її партійність: член Радикальної партії Олега Ляшка.
Цікавим є той факт, що саме ця партія висунула кандидатом на цьому окрузі зовсім іншу людину.
Викладачу кафедри загальної та практичної психології, яка читає такі навчальні дисципліни як: «Психологія сім’ї», «Психологія сімейних стосунків та основи сексології», «Зоопсихологія», «Порівняльна психологія» буде мабуть цікаво застосовувати теорію в практичній політичній діяльності.


210 округ – «партія сказала – треба!»

Також лише одна кандидат-жінка – Шинкаренко Олена Михайлівна.   
Вона народилася 25 вересня 1989 року в місті Прилуки Чернігівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, помічник-консультант народного депутата України, член ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА", проживає в місті Прилуки Чернігівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА".

Це вже креатура голови обласної організації партії, шостого номеру партійного списку – Олега Авер’янова.
Також була обрана до обласної ради за виборчим списком Чернігівської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Член постійної комісії обласної ради з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Від РПЛ вже другий раз йде в нардепи – у 2014 була у списку за номером 197. І цього разу партія сказала – потрібно бути кандидатом, і звісно – не на результат.
 


Для того, щоб зрозуміти мету кожної з кандидаток на крісло у парламенті, потрібно набагато більше інформації, особистих інтерв’ю та спілкування. Але навіть такий невеликий аналіз коротких біографій з сайту ЦВК свідчить про те, що кожна мажоритарниця має своє завдання, мету та чіткий план дій.

Навіть такий невеликий аналіз жінок-кандидаів до Верховної ради від Чернігівської області по мажоритарним округам  показує, що всі вони не будуть реально працювати на перемогу і кожна в цієї виборної кампанії має власні цілі.

Юрій Паперний
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини