Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:02:51

Як чернігівці оцінюють своє місто?

12.04.2017   10:27Агенцiя

Соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI) провела цікаве дослідження в усіх обласних центрах.

Його результати дають можливість побачити тенденції в тому, як змінювалася думка чернігівців про своє місто за останні 3 роки, та порівняти їх з усіма іншими обласними центрами України.

За останній рік Чернігів у цьому рейтингу піднявся вгору на 7 позицій та продемонстрував зростання по всіх 22 показниках, які досліджувалися.

Міжнародна організація проводила це дослідження самостійно, за свої кошти (фінансування урядом Канади) та за своїми правилами. Методологія - 800 інтерв'ю з мешканцями Чернігова (всього - майже 20 000 опитаних по Україні), згідно вибірки, яка відповідає демографічним, статевим та іншим особливостям населення. Інформація збиралася протягом 20 січня - 5 лютого 2017 року.

Владислав Атрошенко:
-  Це є надзвичайно авторитетне соціологічне дослідження, яке буде також вивчатися і Президентом, і нашими інвесторами. Це дає більш об’єктивне розуміння процесів та динаміки, які відбуваються у нашій країні, що важливо для країн-донорів.   

***



Отже, за зведеним рейтингом оцінки якості обслуговування та послуг серед обласних центрів України Чернігів цього року посідає 13 місце. У лютому минулого року в цьому рейтингу він займав 20-у позицію. Чернігів разом з Миколаєвом показав найкращу динаміку серед інших міст.

Також, у порівнянні з минулим роком, Чернігів демонструє покращення більшості показників за індексом задоволеності якістю 22 сфер та послуг. Зокрема, відсоток оцінок «добре» та «середньо» збільшився за показниками: тротуари, дороги, вуличне освітлення, транспортна інфраструктура, громадський транспорт, збір сміття, водопостачання та каналізація. Покращили на декілька позицій свою роботу також спортивні (на 12%), медичні заклади (2 %), школи (14 %) та дитсадки (11 %).

Рівень якості таких послуг та сфер у місті як «публічні парки та сквери» зріс у 2 рази з 21 % (оцінка «добре») до 42 %. Значно покращилось сприйняття людьми послуг «двори та прибудинкові території»: оцінка «добре» зросла з 15 % до 19 %, а оцінка «середньо» - з 45 % до 60 %. Більш позитивно сприймається громадою й діяльність поліції: оцінку «добре» поставили вже не 7 %, а 13 %, а оцінку «середньо» - 53 % замість 38 %.

Втім, за показниками «опалення», «доступ для людей з інвалідністю», «відчуття безпечності» ріст ще невеликий.



Дослідження торкалося й такого критерію, як відчуття мешканцями гордості за своє місто. Олександр Ломако зауважив, що зараз є загальноукраїнська тенденція до зменшення рівня оптимістичності таких настроїв, і Чернігів знаходиться ще на достатньому рівні поряд з Києвом, Полтавою та Черкасами. Найвищий показник мають – Львів, Вінниця та Харків.

На питання «Що є причиною гордості за місто?» найбільш популярними стали відповіді:

«Моє місто береже культуру і традиції країни/регіону» – 42 %

«Моє місто приваблює туристів та гостей» - 32 %

«Моє місто має добрі побутові умови для життя» - 32 %

Проте, 6 % опитаних вважають, що «немає чим пишатися взагалі».


Чернігівський міський голова зауважив, що думка тих 6%, які відповіли, що Чернігів зовсім не має приводів для гордості, досить дивна. "Мабуть, це ще й питання до управління освіти та представників медіа нашого міста: ми не доносимо людям, чим можна пишатися в Чернігові", - сказав він.
 



Водночас за рейтингом можливостей міста, що вимірювався вперше, Чернігів серед інших обласних центрів займає позицію на рівні 3,1 (найнижча при цьому – 2,9, найвища – 3,5).

 Значно покращились показники задоволення місцевою владою, за якими сьогодні Чернігів займає 9 місце. Так, рейтинг міського голови становить 53 % при найнижчому – 20 % і найвищому – 72%, а  міської ради – 39 % (найнижчий – 12 %, найвищий – 56%).

Владислав Атрошенко:

-        Я надзвичайно вдячний чернігівцям за таку оцінку, це надзвичайно висока відповідальність і ми будемо намагатися закріплювати ці результати. Нам важливо на 2-й та 3-й роки не знизити, а підняти цифри, тоді це буде об’єктивна оцінка, адже дійсно існує висока довіра виборців у перший рік роботи.


***

 Крім того, найвище чернігівці оцінили покращення іміджу міста, громадської безпеки, залучення інвестицій, якість документообігу, прозорість діяльності, участь громадян у прийнятті рішень, легкість доступу до інформації. Також, зросла оцінка задоволення співпрацею з міською владою: цього року оцінку «погано» поставили 3 %, а минулого року – 12 %.

Більше чернігівців (31%) також вважає, що в цілому справи у нашому місті йдуть у правильному напрямку у порівнянні з минулими роками (19 % та 25 %).


За індексом частоти корупційних випадків Чернігів займає нижчу сходинку – 0,4, найвищий по країні – 0,7 а найнижчий – 0,1.

На питання «Наскільки серйозною є проблема корупції на рівні міської влади для нашого міста?» позитивну відповідь дали 21 % опитуваних, у 2015 році –  56 %.

А у питанні, що важливіше: демократична система врядування чи заможна економіка, більшість чернігівців обрали останнє  - 66 %.

56 % респондентів надають перевагу вступу до ЄС, ніж у Митний Союз (8 %), інші не визначилися. Втім, минулого року такої думки були 65 % респондентів, а за Митний Союз тоді висловились - 9 %. Також, більше чернігівців підтримують вступ у НАТО – 36 %,  проти цього - 29 %, минулого року: 45 % - за, 19 % - проти. 
 



Звертаючись до керівників структурних підрозділів міської ради Владислав Атрошенко сказав:
- Я хочу подякувати кожному з вас, у нас за цей рік непогані результати. Коли я приходив на посаду, наше місто за тим же дослідженням було на 2-3 місці знизу. Є зростання за рік по багатьох позиціях і є певні позиції, по яких треба підсилювати свою роботу.

 Об’єктивно хочу зазначити, що успіхи, які демонструють сьогодні наші міста – це успіхи уряду та Президента країни на шляху політики фінансової децентралізації.

Поки що я обережно ставлюсь до цих оцінок, ще не може бути ніякої ейфорії з приводу покращення показників нашого міста. Я хотів би, щоб ми цю динаміку закріпили у наступних роках. Це поки що аванс, який нам потрібно ще спільно виправдовувати.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини