Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:07:07

Чернігівці в Українській повстанській армії

07.02.2017   08:18Агенцiя

Під час Другої світової війни і повоєнний час Українська повстанська армія воювала за незалежність України проти усіх поневолювачів. В її лавах дослідниками встановлено 106 воїнів із Чернігівської області.

Саме стільки наших земляків виявлено дослідниками за останні роки, вказують Я.В. Коретчук, С.Д. Каспрук, В.В. Тимків, В.Ю. Гук, автори-упорядники книги «Вояки Української Повстанської Армії, родом з Наддніпрянської України» (Івано-Франківськ, 2015, 182 стор.).

Щоб зрозуміти внесок уродженців Чернігівщини у боротьбі соборницької УПА, покажемо це у порівнянні з іншими областями (без Західної України) – всього 571 осіб (ще 129 воїнів з Наддніпрянщини поки що не можна віднести до якоїсь конкретної області):

1) СУМСЬКА область – 127 осіб,

2) ЧЕРНІГІВСЬКА – 106 осіб,

3) Винницька – 53 особи,

4) Дніпропетровська – 49 осіб,

5) Київська – 39 осіб,

6) Полтавська – 39 осіб,

7) Житомирська – 34 особи,

8) Кіровоградська – 17 осіб,

9) Хмельницька – 17 осіб,

10) Черкаська – 17 осіб,

11) Харківська – 16 осіб,

12) Одеська – 15 осіб,

13) Донецька – 13 осіб,

14) Луганська – 13 осіб,

15) Запорізька – 9 осіб,

16) Миколаївська – 5 осіб,

17) Херсонська – 2 особи.

У 2017 році виповнюється 75 років з початку формування Української повстанської армії. Інформаційна кампанія стартує в річницю першого легального бою українських повстанців із нацистами. У ніч на 8 лютого 1943 року сотня Григорія Перегіняка — «Коробки» атакувала районний центр Володимирець Рівненської області, що перебував під контролем окупантів. Обставини цієї події, а також чому він був першим легальним боєм, можна буде дізнатися з окремої публікації Сергія Горобця.


Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини