Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 13:50:45

Аналіз стану соціально-економічного розвитку Чернігівської області за січень-червень 2016 року

23.09.2016   13:02Агенцiя

Мінрегіон здійснив оцінку соціально-економічного розвитку регіонів України за підсумками І півріччя 2016 року.

Оцінка здійснена за 25 показниками, що характеризують ситуацію за 6 напрямами в різних сферах соціально-економічного розвитку регіонів (економічна ефективність, інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця, фінансова самодостатність, ефективність ринку праці, розвиток інфраструктури, відновлювальна енергетика та енергоефективність). Проведено ранжування регіонів за кожним напрямом оцінки.

За напрямом «Економічна ефективність» у І півріччі 2016 року Чернігівщина залишилась на рівні І кварталу поточного року, зайнявши 18 місце.

За даним напрямом регіон характеризувався такими позитивними тенденціями:

- зростання обсягів виробництва промислової продукції на 12% - 2 місце (по Україні – на 2%);

- обсяги виробництва валової продукції сільського господарства у розрахунку на одну особу сільського населення в порівнянні з минулим роком збільшились на 3,2% і склали 3141 гривню - 11 місце (по Україні - 3067 гривень).



За напрямом «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» область покращила загальний результат на 5 позицій, зайнявши 13 місце (І квартал 2016 року – 18 місце).

За даним напрямом Чернігівщина характеризувалася такими позитивними тенденціями:

- збільшення надходження капітальних інвестицій на 37%- 10 місце (по Україні - на 9,6%);

- зростання обсягу прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), залучених в економіку області, до початку року на 1,4% - 7-8 місця (по Україні - на 5,4%).



За напрямом «Фінансова самодостатність» область зайняла 13 місце (І квартал 2016 року – 10 місце).

Зокрема, доходи місцевих бюджетів (без трансфертів) зросли по відношенню до відповідного минулорічного показника на 53,4% - 7 місце (у середньому по Україні цей показник збільшився на 48,4%).

При цьому обсяг доходів місцевих бюджетів, що припадає на одного мешканця області, склав 1400 гривень, що відповідає регіонам, які займають середню позицію в рейтингу.



За напрямом «Ефективність ринку праці» Чернігівщина зайняла 18 місце (І квартал 2016 року – 16 місце).

Це спричинено зменшенням рівня зайнятості населення на 1,3 відсоткового пункта - за підсумками січня-березня 2016 року цей показник склав 53,4% (у січні-березні 2015 року – 54,7%).



За напрямом «Розвиток інфраструктури» Чернігівщина покращила загальний результат на 3 позиції, зайнявши 19 місце (І квартал 2016 року – 22 місце).

За цим напрямом у регіоні позитивним результатом є темп зростання обсягу прийнятого в експлуатацію житла на 4,8%; по Україні, навпаки, спостерігалося уповільнення темпів скорочення обсягу прийнятого в експлуатацію житла до 0,7%.



За напрямом «Відновлювана енергетика та енергоефективність» регіон залишився на рівні І кварталу поточного року, зайнявши 11 місце.

За підсумками І півріччя поточного року частка оснащення багатоквартирних житлових будинків побудинковими приладами обліку теплової енергії зросла до 67,7% - 5 місце (по Україні - 59,2%). Також в області активно працюють механізми підтримки заходів з енергоефективності в житловому секторі за рахунок коштів державного бюджету (у тому числі за співфінансування з місцевих бюджетів). За часткою домогосподарств, які уклали кредитні договори в їх рамках, область посідає 4 місце.



Департамент економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини