Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:48:08

Як залучати кошти, щоб платити за комуналку менше

22.08.2016   14:15Агенцiя

Дослідження, яке проводилось Pilkington Building Products серед власників приватних та багатоквартирних будинків у Великій Британії, продемонструвало, що більше половини респондентів схильні заплатити більше за нерухомість з високим рівнем енергозбереження.

Половина опитаних вже заощаджує енергію, а третина стверджує, що готова на запровадження інновацій, здатних підвищити енергоефективність їхніх будинків.
Головна причина зацікавленості в інвестиціях у енергозберігаючі технології є економічні показники витрат на отримання будинку: такі інвестиції дають суттєве зниження сплачених рахунків. З кожним роком в країнах Європи все більше людей хоче мешкати в будинках, які також використовують природні джерела енергії. Все частіше при виконанні будівельних робіт споживачі звертаються до спеціалістів, здатних зробити проект будинку, який не треба опалювати в зимовий сезон та охолоджувати в літній.

За висновками наших сусідів з Польщі, вони запізнились в сфері енергозбереження на 15 років, якщо йдеться про ментальність та рівень освіти, освіти архітекторів, будівельників, освіченості споживачів та уряду. За висновками польських експертів, у Польщі не вистачає розуміння глобального виміру економії енергії, і мало хто знає, що в масштабах країни майже 40% енергії використовує житловий фонд.

У порівнянні з Польщею Україна витрачає на 1 кв. м вдвічі більше енергетичних ресурсів. Відтак актуальним є питання зростання рівня освіченості та свідомості в прийнятті рішень щодо підняття показників енергоефективності у власній оселі.

Суттєвою перешкодою на шляху впровадження енергоефективних технологій є субсидії. Адже вони покривають видатки людей на використані енергоресурси за рахунок бюджету. Це не «живі гроші», які людина сплачує з власної кишені, а віртуальна субстанція, яку споживач не відчуває, та сприймає її за належне. Інформаційні зустрічі, які проводить Громадянська мережа ОПОРА, продемонстрували, що ситуація, яка склалась наразі в державі, є неприйнятна, але взаємовигідна як для споживачів, так і для монополістів. Одні отримують підтримку від держави, а інші – надприбутки.

За інформацією Мінрегіону, обсяг коштів у Держбюджеті на субсидії щорічно зростає. Минулого року ця сума складала 17 млрд грн. Цього року ця цифра складає вже 35 млрд грн. Але й це не межа, адже перед споживачами ще два роки фактичного зростання ціни на енергоресурси до рівня економічно обґрунтованих.
 Використання адресної допомоги для тих домогосподарств, які дійсно цього потребують, могли б спонукати мешканців до впровадження технологій, направлених на збереження енергоресурсів, та суттєве зменшення платежів. Для цього необхідна зміна культури споживання, знайомство з найкращими практиками і формування розуміння власної відповідальності за те, що відбувається в сфері житлово-комунального господарства.

Такі можливості відкриває створення ОСББ та використання коштів Державної програми підтримки енергоефективності.

До Державної програми долучаються і регіональні. В Чернігові 29 січня 2016 року було прийнято Програму «Відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016-2019 роки», метою якої було створення ефективного механізму стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів в побуті шляхом відшкодування з міського бюджету частини суми за кредитами, одержаними ОСББ, ЖБК на реалізацію енергозберігаючих заходів.

Це зробило доступнішими кредити для багатоповерхівок міста, що сприятиме створенню ОСББ, масовому впровадженню енергозберігаючих заходів в побуті, і в кінцевому результаті призведе до зменшення споживання енергетичних ресурсів, витрат населення на їх оплату та поліпшення екології міста.

З міського бюджету відшкодовуватиметься 40 % тіла кредиту, але ця сума не може перевищувати 14 тис. грн на одну квартиру. На що саме виділяються кошти:
•    облаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП);
•    встановлення регуляторів теплового потоку за погодними умовами та відповідного додаткового обладнання;
•    встановлення вузлів обліку води (гарячої та холодної) та теплової енергії та відповідного додаткового обладнання;
•    заміна вікон на енергоефективні з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) для місць загального користування (під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ);
•    проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
•    модернізація систем освітлення місць загального користування (у тому числі заміна електропроводки, ламп та патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів).

 Ще не всі усвідомили переваги ОСББ та погано розуміють різницю між об’єднанням та, наприклад, управляючою компанією. Приклади успішних практик є найкращим підручником для усвідомлення, що власна відповідальність дає широкі повноваження та можливості для зменшення платежів, підвищення економічного зростання та покращення комфорту, якості та екологічності житла.

Матеріал підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини