Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:55:25

Чернігівщина: у друкованих ЗМІ збільшується кількість передвиборної агітації

24.06.2016   07:41Агенцiя

Спостерігачі ОПОРИ провели аналіз друкованих ЗМІ Чернігівщини. Було опрацьовано 10 друкованих видань міста Чернігів та Чернігівської області, що вийшли друком 16-18 червня 2016 року, а саме: "Деснянка", "Чернігівщина", "Світ-інфо", "Весть", "Гарт", "Вісник Ч", "7 Дней", "Дитинець", "Деснянська правда", "Наш край".

В усіх виданнях, крім "Чернігівщини" та "Деснянської правди", опубліковано матеріали на підтримку тих чи інших кандидатів у народні депутати України в 206 виборчому окрузі. З них найбільше спрямовані на формування позитивного іміджу кандидатів у народні депутати Максима Микитася (самовисуванець) та Юрія Власенка (політична партія "ВО "Батьківщина"). Проте не всі публікації місять вказівку на те, що статті є політичною рекламою.

У газетах, що вийшли друком з 16-18 червня, кандидат у народні депутати Максим Микитась (самовисування) став лідером серед згадок, порівнюючи з іншими висуванцями. Всього про нього було надруковано 12 статей загальною площею 8 газетних сторінок.

Максим Микитась – єдиний, кого ЗМІ в своїх публікаціях не називають кандидатом в депутати, попри те, що він був зареєстрований 14 червня 2016 року.Виключення складають газети "Гарт" №25 (2777) та "Дитинець" №7 (101) із публікаціями про те, що громади Чернігівщини попросили Максима Микитася зареєструватися кандидатом у депутати у виборчому окрузі №206. Попри те, що статті у згаданих газетах дуже схожі, автора вказали тільки в газеті "Гарт".

Загалом "Гарт" розмістив одразу 2 матеріали, спрямовані на формування позитивного іміджу зазначеного кандидата. Під вже згадуваною публікацією про реєстрацію Максима Микитася кандидатом у народні депутати одразу розміщено інтерв’ю його тещі – Валентини Красножен, яка є родом з Ріпкинського району. У ній вона розкриває позитивні якості зятя та деякі моменти їх сімейного життя. Цікаво, що ідентичне інтерв'ю з тещею вийшло в агітаційному бюлетені Максима Микитася "Розбудова Чернігіщини - Порятунок Полісся! Максим Микитась". Автором обох публікацій виступив Євген Романченко.

Зазначимо, що матеріали в тижневику "Гарт" не мають позначок, які свідчать про їх рекламний чи агітаційний характер. Крім того, вони не позначені жодною з рубрик, які свідчать про те, що редакція не поділяє позиції авторів публікації.

Наступним інформаційним приводом, що висвітлює діяльність кандидата, стала серія громадських слухань в селах Чернігівського та Ріпкінського районів, ініційованих благодійним фондом "Поліський оберіг" за участі Максима Микитася. Матеріали про це опубліковані в кількох газетах: "7 дней" №24 (762), "Вісник Ч" №24/1571, "Деснянка" №25 (605).  У згаданих статтях йде мова про ремонти, передачу обладнання та спонсорську допомогу, яку Максим Микитась разом з  фондом "Поліський оберіг" надали або планують надати в населених пунктах, де пройшли громадські слухання. У газеті "Вісник Ч" цей матеріал подано у формі інтерв’ю з Максимом Микитасем під авторством Евгена Романчнека. ("Максим Микитась: "Громадські слухання – це дієвий механізм для вирішення конкретних проблем людей у селах Чернігівщини"). Натомість у виданнях "7 дней" та "Деснянка" публікація вийшла як новина під авторством Ольги Буровач. У газеті "Деснянка" ця публікація вийшла як звичайна стаття, без зазначення про рекламний характер чи позначки "політична реклама".

Про особисті якості Максима Микитася розмістила інтерв’ю на цілу сторінку газета "Весть" №24 (700) під заголовком "Максим Микитась о детстве, семье, работе и жизненных принципах". Матеріал спрямований на формування позитивного іміджу та не містить позначки про передвиборну агітацію чи про рекламне походження публікації.

Водночас на наступній сторінці газети "Весть" №24 (700) виходить публікація про кандидата в народні депутати Лідію Гаєвську ("Опозиційний блок"). Про наявність угоди і оплату статті свідчить її вихід під рубрикою "Позиція". Також матеріал агітаційного характеру, промаркований як рекламний, в якому висвілюється діяльність Лідії Гаєвської як кандидата в народні депутати, вийшов у газеті "Наш край" №49-50 (9502-9503).

Кандидат в народні депутати Юрій Власенко опинився на другому місті за кількістю друкованої площі, зайнятої в ЗМІ. Всього на цьому тижні опубліковано 11 статей на підтримку кандидата та партії "Батьківщина", загальною площею 6 газетних сторінок. В усіх газетах, окрім "Деснянки" зазначено, що публікації про нього мають рекламний характер.

Юрій Власенко минулого тижня намагався продемонструвати досягнення своєї команди в 206 окрузі та оголосив про початок кампанії за зниження тарифів. Зокрема, "7 Дней" №24 (762) публікує статтю "Робота команди Юрія Власенка", в якій йде мова про його діяльність разом з народним депутатом України Валерієм Дубілем та партійним осередком ВО "Батьківщина". У тому ж номері - заява кандидата в депутати про наміри ініціювати збір підписів у колективному зверненні до Президента з вимогою скасувати "грабіжницікі тарифи" (маючи на увазі рішення НКРЕКП від 9 червня про підвищення тарифів на теплову енергію та послуги центрального опалення). Аналогічні парні публікації виходять в газетах "Гарт" №25 (2777), "Деснянка" №25 (605), "Наш край" №49-50 (9502-9503). Цікаво, що матеріали взяті з офіційного сайту ВО "Батьківщина" (розділ "Місцеві партійні новини"). Усі згадані ЗМІ розмістили публікації як передвиборну агітацію, окрім газети "Деснянка" (немає жодного маркування).

Також як передвиборна агітація розміщена стаття в газеті "7 Дней" №24 (762) про кандидата в народні депутати від "Українського об’єднання патріотів – "УКРОП"  під заголовком "Ярослав Гирич – человек, который действует". У статті політична партія офіційно презентує свого кандидата в народні депутати в 206 мажоритарному окрузі. Публікація вийшла після офіційної реєстрації Ярослава Гірича в кандидати в народні депутати в 206 окрузі.

У міській газеті "Дитинець" кількість матеріалів та їх зміст свідчать про намагання подати у позитивному світлі лише одного кандидата – Максима Микитася. Зокрема, у номері 7 (101) опубліковано характеристику сімох кандидатів у 206 окрузі на кілька сторінок. Слід зауважити, що зміст аналізу діяльності кандидатів спрямований на формування їх негативного іміджу. Позитивно у публікації оцінено лише діяльність кандидата Максима Микитася.


Крім того, 27,6% від площі, відведеної для публікацій, займають статті про Максима Микитася іміджевого характеру. В них кандидат не тільки проводить громадські слухання, але й у вже традиційних "рубриках" дає рекомендації з будівництва та радить, який фільм подивитися. 11,8% від загального обсягу публікацій – це матеріали про досягнення благодійного фонду "Поліський оберіг" на території, що збігається із межами 206 виборчого округу. У попередніх публікаціях діяльність Максима Микитася в окрузі висвітлювалась як діяльність партнера або голови цього благодійного фонду. У жодній з публікацій не вказано про те, що матеріал є політичною рекламою.

Як зауважив координатор громадського спотереження ОПОРИ в Чернігівській області Святослав Бабіля, Закон України "Про вибори народних депутатів України" передбачає спеціальний порядок використання засобів масової інформації у передвиборній агітації. "Стаття 73 Закону регулює порядок використання друкованих ЗМІ. Зокрема, частиа 7 цієї статті передбачає: матеріали передвиборної агітації, передбачені в частині шостій цієї статті, публікуються на підставі угоди, що укладається від імені кандидата у депутати в одномандатному окрузі розпорядником поточного рахунку відповідного виборчого фонду партії, кандидатом у депутати з редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється. Слід звернути увагу, що передвиборна агітація з використанням ЗМІ може проводитись виключно за рахунок коштів у межах виборчих фондів кандидатів, при цьому обов’язковою є передоплата за розміщення агітаційних матеріалів, а недотримання обмежень щодо ведення передвиборної агітації тягне за собою відповідальність не лише для кандидатів, а й для засобів масової інформації", – зазначив Святослав Бабіля. 

Також зауважимо, що станом на 21 червня 2016 року в ОВК № 206 наявна інформація про відкриті виборчі фонди лише у восьми кандидатів: І. Андрійченка, Д. Блауша, Ю. Власенка, Я. Гіріча, О. Кириндася, Г. Ткаченка, В. Федорка, Є. Фірсова. Таким чином, закон забороняє розміщувати у ЗМІ матеріали передвиборної агітації інших кандидатів, виборчі фонди яких ще не відкрито.

За коментарями звертайтеся:
Святослав Бабіля,
координатор громадського спостереження ОПОРИ у Чернігівській області
тел. +38 050 100 24 69, e-mail: babilja@gmail.com

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини