Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:37:39

206 округ у 2016 році – це не 205 у 2015. Напрацьовані технології можуть не спрацювати

10.05.2016   17:11Агенцiя

Фактично виборчі перегони вже стартували, і, як завжди почалися вони з розкручення провладного кандидата.

Початок кампанії – типовий та очікувано стереотипний

Травневі свята, як це відбувалося і минулого 2015 року і у 2012, стали стартом для так званого провладного кандидата. Все повторюється. Перша фаза – навіть не підвищення «впізнаваємості», а масове знайомство електорату з потенційним новим кандидатом.
 
Також почали підтягуватися ті, хто же висувався в окрузі і мали певний, навіть значний результат. Про особливості ми поговоримо нижче, але вимальовується «калька» 205 округу: київська «верхівка» штабу, місцеве територіальне керівництво, яке формується за принципом «свій тягне свого» та «низове поле», яке бажає взяти участь у виборах у вигляді «ласкавого теля, яке двох (або більше) маток...».

Кандидат, якому наклеюють ярлик «провладний» (участь у його заходах губернатора та мера це лише підтверджує) скоріше нагадує кандидата 2012 року Станіслава Прокопенка. По-перше, це абсолютно нова людина для округу. По-друге, існують сподівання на так званий адмінресурс. По-третє, у зв’язку з низькою ефективністю абсолютне ігнорування у виборах партійних структур. І четверте, велика кількість в оточенні кандидата людей, які бажають лише заробити на виборах і нічого не втрачають в разі його поразки.
Список можна продовжувати, але і цього на сьогодні досить.


Як показує позитивний досвід різноманітних кампаній минулого року, основним напрямком роботи буде побудова мотиваційних виборчих пірамід, а враховуючи сільські райони, можливо, що у поєднанні з «гречкою».

Певні офіційні моменти виборчої кампанії скоріш за все будуть: реклама на телебаченні та електронних ЗМІ, власне видання, яке буде поширюватися по селах. І враховуючи психотип провладного кандидата, можна прогнозувати цікаві дебати кандидатів.

Використання якогось благодійного фонду також може стати стандартом цих виборів.

Але не все так гарно, як планується, може статися…


Адже округ – не дуже типовий

Електоральна історія 206 округу з одного боку дуже вигідна провладному кандидату. З іншого вона може йому шкодити. Враховуючи, що ці вибори будуть окремими і до них буде прикута значна увага.

Вже багато років цей округ вважався вотчиною діючого міського голови Чернігова – Владислава Атрошенка. За нього у 2014 році проголосувало 51,34% виборців. І це говорить багато про що. Але Владислав Атрошенко на виборах 2015 року змінив депутатське крісло на мерське.
 
Фактично опоненти можуть нагадувати про те, що він «кинув» своїх виборців. Також потрібно враховувати, що він дійсно згорнув власну діяльність в окрузі: благодійний фонд «Поліський оберіг» нічого нового не пропонує, а газета «Дитинець» припинила виходити.

Навіть більше, маючи коротку лаву запасних, він всю свою команду працевлаштував у різноманітні структури Чернігівської міської ради.
А якщо аналізувати повідомлення місцевих ЗМІ, то складається враження, що і діяльність партійних осередків живе самоплином.
Таким чином, політична спадщина Владислава Атрошенка хоча і може бути ефективною, але повністю на неї розраховувати неможливо.

Залучення структур Сергія Березенка у виборчу кампанію, з одного боку, значно економить на кадрах, з іншого, вони мають зовсім інший досвід виборчої роботи. Вони працювали у 205 окрузі, до якого входила частина міста Чернігова (Деснянський район майже 140 тисяч виборців). Доволі компактна територія округу дозволяла значно економити на логістиці. Сформована біполярність кандидатів «Березенко-Корбан» дала можливість серйозно не враховувати інших кандидатів. Та і стартові технології Березенка – використання Ради регіонального розвитку та залучення значного адміністративного ресурсу повторити у 206 окрузі вже не вдасться.

Імідж «куратор області йде до парламенту» спрацював. Для нових кандидатів вже у 206 окрузі є лише одна реальна іміджеві роль – «грошовий мішок». Тобто провладний кандидат у 206 окрузі буде діяти так, як у 205 діяв Корбан.

206 округ об’єднує три адміністративні території: Новозаводський район м.Чернігова (90 тисяч виборців), Чернігівський район – 44 тисячі виборців та Ріпкинський район – 23 тисячі виборців. Тобто 206 округ значно більший, ніж 205 і значно різноманітніший.

Практично потрібно буде мати замість одного місцевого три штаби, а враховуючи, що сільські округи 206 округу доволі специфічні, то потрібно буде мати значну кількість локальних штабів (Масани, Шерстянка, ТЕЦ та інші – у Чернігові, у Чернігівському районі – Седнівський, Михайло-Коцюбинський, Олишівський та Гончарівський, у Ріпкинському районі – Ріпкинський, Радульський, Любечський, Добрянський) та враховуючи значну частину електорату, що працює у Славутичі, то мабуть і у цьому місті потрібно буде мати своє виборче представництво.

Цікаво аналізувати і політичні вподобання електорату у 206 окрузі на останніх місцевих виборах. На найбільшій території округу - Новозаводський район Чернігова – лідирувала політична партія «Наш край». Партії «Солідарність», «Батьківщина» та РПЛ мали однакові результати. Також тут слід рахуватися із такими політичними партіями як Опозиційний Блок та УКРОП.

У Чернігівському районі хоча «Солідарність» і стала лідером перегонів, але у місцевій раді виборами скористалися Радикальна партія та УКРОП. У Ріпкинському районі також перемогла «Солідарність», але суттєвий вплив мають «Наш край», Аграрна партія та «Батьківщина».

Враховуючи, що декілька виборчих кампаній поспіль в окрузі одним із головних меседжів був «перемогти має місцевий, а не варяг», потенційному провладному кандидату буде важко посилювати власні позиції.

90-тисячний електорат Новозаводського району буде сприяти скоріш за все тому, що кандидатів знову буде багато. А враховуючи близькість Києва та особливості діючого законодавства, варягами можуть стати більшість керівників виборчих комісій різного рівня. Та і професійних агітаторів «завозити» можливо бути більш доцільно, ніж використовувати місцевих.

Різниця в округах може привести до того, що напрацьовані технології не спрацюють як очікується, а результат нових буде реально відомий після підрахунку голосів.


Помилки мабуть будуть такі ж

Багато хто очікує від виборів у 206 окрузі «золотого дощу». Але скоріш за все їх, особливо місцевих, чекає сильне розчарування. Головні витрати на ЗМІ будуть для формування або захисту власної репутації. Причому основні кошти будуть спрямовані на місцеве телебачення та власні газети. Районні газети також можуть розраховувати на гроші, враховуючи, що у Ріпкинському районі на 10 мешканців припадає 1 примірник «Життя Полісся», а у Чернігівському районі 12 жителів читають 1 примірник «Нашого краю». В обласному центрі також скоріш за все кандидати звернуть увагу на найбільш тиражні «Семь дней» та «Весть». Хоча і кажуть, що провладний кандидат не дуже шанує інтернет-ЗМІ, але відпускати цей сегмент у вільне плавання не дуже доцільно, бо це сприятиме формуванню негативного іміджу або що буде ще більш незручним – писати правду.

Рекламні структури також отримають своє в ході виборчої кампанії, особливо ті, хто залишили мережі з поширення ЗМІ. А в порівнянні з минулими виборчими кампаніями їх кількість значно скоротилася.

Головними проблемами кампанії у 206 окрузі будуть логістика та контроль. По-перше, маємо три різні зони. По-друге,  великі відстані від центру до більшості дільничних комісій. По-третє, 206 округ більш маргінальний, ніж 205. І за все це штаби будуть змушені платити.

Підкуп виборців у формі фінансових пірамід ооже не спрацювати так ефективно. Особливо, якщо грошовитих кандидатів буде декілька, а така загроза для провладного кандидата реально існує. «Гречка» у 206-ому може виявитися більш ефективною, ніж у 205. У 2012 році вона була безальтернативною перевагою.

Хоча це і звучить дещо теоретично саме правильність стратегії на старті виборчої кампанії стане запорукою перемоги. Будь-яка помилка непомітно може призвести до поразки.


Без сумнівів нас чекає цікава виборча кампанія. Результати проміжних виборів по 206 округу та в інших округах можуть реально вплинути на перерозподіл сил у парламенті, а тому чекати млявості, малобюджетності – не варто.  


Паперний Юрій

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини