Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:18:03

Багатії та злидні Чернігівської міської ради

24.02.2016   15:59Агенцiя

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” проаналізував декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців.

рух ЧЕСНО

рух ЧЕСНО

До уваги були взяті доходи депутатів Чернігівської міської ради за 2014 рік.

До найбагатших депутатів увійшли «екстремальний» підприємець Сергій Воробйов (магазин «Адреналін»), «пивний підприємець» Наталія Осіковська (броварня Bierwelle), Олександр Тарасовець (син Миколи Тарасовця, “група Полікомбанк”), перевізник Володимир Коваленко (перевізник на маршруті Київ-Чернігів від к-р “Дружба”) та представник будівельного бізнесу Ігор Желдак (директор ТОВ "Фірма "МЖК-сервіс"). Найбагатшим депутатом Чернігівської міської ради виявся підприємець Вячеслав Летута, що займається продажем кухонних мийок ("Виробничо-комерційна фірма "Платінум").

За 2014 рік, відповідно до декларації, він заробив більше 14 мільйонів гривень, у той час, як його сім‘я не заробляє взагалі. Більше 13 мільйонів заробітків Летута вказав у пункті “Інші види доходів”.

Кілька разів представники Громадського руху ЧЕСНО двонили на телефон, який вказаний як контактний на сайті Чернігівської міськради для звязку виборців із Вячеславом Летутою. У приймальні помічниця депутата обіцяла, що він надасть відповідь на питання, звідки ж дохід у 13 мільйонів гривень.  Через тиждень депутат таки зв’язався з представниками громадського руху «Чесно», але він також не зміг пояснити походження прибутків статті «інші доходи», оскільки бухгалтер його  підприємства  на лікарняному.



Депутат, що посів друге місце відповідно до задекларованих доходів, Сергій Воробйов, отримує кошти від здійснення підприємницької діяльності. Так само, як і члени його родини. Як відомо, Воробйов є директором магазину товарів для туризму та активного відпочинку у Чернігові “Адреналін”. Він входить до складу комісії з питань ЖКГ, транспорту та зв’язку міськради.

Наталія Осіковська, яка посіла третє місце серед багатіїв міськради, відповідно до декларації, отримала всі свої прибутки (712 тисяч гривень) у 2014 році від передачі майна в оренду. У свою чергу, у декларації Осіковська не вказала, звідки її чоловік у 2014 році отримав 40,5 тисяч гривень. Зазначимо, що чоловік Наталії Осіковської є співвласником пивоварні Bierwelle у Чернігові та мережі ресторанів ("Хряк", "Robata", "Buddka Bar").

З іменем Наталії Осіковської пов'язаний скандал довкола будівництва автозаправки в районі мікрорайону Бобровиця.  До міської ради минулого скликання Осіковська обиралась за списками партії "Фронт змін".

Наталія Осіковська у цьому скликанні була обрана головою постійної комісії соціально-економічного розвитку, підприємництва, туризму та інвестиційної діяльності. Практика, коли впливові у певній галузі  депутати очолюють комісії, популярна  у Чернігівській міській раді. Так, у минулому скликанні забудовник Юрій Тарасовець очолював земельну комісію.

Перевізник Володимир Коваленко більшу частину свого задекларованого доходу за 2014 рік, а саме 439 250 тисяч, отримав у подарунок.

“Вказана сума, це вартість нерухомості, яку донька подарувала мені”,- зазначив у коментарі ЧЕСНО Володимир Коваленко.

Зазначимо, що Коваленко, як і його однопартійці з “Нашого краю” (що складається переважно з екс-регіоналів) знають, як правильно заповнювати декларації, вказуючи у графі “Посада” - “кандидат у депутати”. Решта ж представників політичних сил вказали реальні посади.

За таким самим принципом, як і попередні депутати, депутат-забудовник Ігор Желдак увійшов до постійної комісії з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин Чернігівської міської ради. Ймовірно, політик має конфлікт інтересів.

Зазначимо, що будівельна фірма Ігоря Желдака ТОВ "Фірма "МЖК-сервіс" неодноразово вигравала тендери на ремонти та будівництво у Чернігові. Так, зокрема, у 2013 році фірма проводила капітальний ремонт дев’ятиповерхового палатного корпусу міської лікарні №1 за 8,02 млн грн з державного бюджету.

Також зазначимо, що Чернігівський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні у 2014 році уклав угоду з ТОВ «Фірма «МЖК-Сервіс» на реконструкцію будівель та споруд військового містечка під пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства в с. Розсудів Ріпкинського району. Вартість такої угоди склала 8,95 млн грн.

Однак, дана процедура була проведена без конкурсу і згодом прокуратура домоглася розірвання договору між міською радою та підприємтсвом Желдака.

Фірму «МЖК-Сервіс» заснував і очолює Ігор Желдак, також відомий як бізнес-партнер по ТОВ «Фірма «Охорона-Сервіс» колишнього депутата Чернігівської обласної ради від Партії регіонів Василя Куліди. Разом вони володіли фірмою до осені 2012 р., потім компанію переоформили на Юрія Матковського і Юрія Савицького.

За останні роки «МЖК-Сервіс», за даними “Вісника державних закупівель”, виграв тендери на загальну суму більше 20 мільйонів гривень з державного бюджету.

Останнє місце у рейтингу багатіїв Чернігівської міської ради посів Олександр Тарасовець, який є сином голови правління “Полікомбанку”. А його брат - Юрій Тарасовець, колишній депутат міськради,очолюючи земельну комісію, неодноразово фігурував у місцевих ЗМІ через земельні скандали. Однак, молодший Тарасовець вирішив не йти “по стопам” брата і очолив комісію з питань комунальної власності, бюджету та фінансів.

Зауважимо, що Олександр Тарасовець відомой у чернігівському політикумі тим, що неодноразово змінював свої політичні вподобання: від “Батьківщини” до “Народного фронту”.  На місцевих виборах у 2015 році до міської ради Тарасовець потрапив від партії БПП за квотою “Народного фронту”.

Відповідно до декларації Олександра Тарасовця, він має дві земельні ділянки, житловий будинок та квартиру. Також, Тарасовець має цінні папери, вартість яких перевищує 1 мільйон гривень.

Окрім багатіїв у раді є й депутати, які  у 2014 році не заробили ані копійки, або ж прожили з родиною на дохід, нижче прожиткового мінімуму.
 
У деклараціях депутатів від РПЛ Жанни Шерстюк, від “ДемАльянсу” Ярослава Ковтуна та представника “Батьківщини” Григорія Федорця значаться нулі у графах доходів їхніх родин.

Рух ЧЕСНО звернувся за коментарями до депутатів, як же їм вдалося прожити весь 2014 рік за нуль гривень.

Жанна Шерстюк пояснила свою “нульову” декларацію так:

“Доходов в 2014 г. я не имела. Мои расходы за указанный период не противоречат доходам, а в собственности я не имею дорогостоящих авто, недвижимости, банковских вкладов или вкладов в уставные фонды предприятий”.

Втім, виходячи з її коментаря, залишається незрозумілим за які кошти сама депутатка та члени її родини прожили весь 2014 рік. Якщо видатки не суперечать доходам, то, виходить, за рік Шерстюк витратила 0 гривень.

Жанну Шерстюк повязують з відомим у місті бізнесменом Павлом Гармашем. Громадську організацію"Єднаймо громаду!" (представником якої Шерстюк є в громадській раді при ОДА), очолює Гармаш. За даними держреєстру громадська організація зареєстрована за тією ж адресою, що і ТОВ "Преторій- Буд", директором якого є той же Гармаш. Раніше за цією адресою розташовувався магазин “Смак”, що належав сім'ї Гармашів.

Зазначимо, що саме з ім’ям Павла Гаршмаша пов’язаний найгучніший скандал ради минулого скликання - спроби виділення кількох гетарів землі у зеленій зоні лісопарку “Ялівщина”.

Ярослав Ковтун зазначив, що жив за ті заощадження, які заробив у 2011-2012 роках на будівництві у Росії. Після, у 2013 році, працював у Центрі Гідроізоляції у Києві.

Зазначимо, що за номером телефону, який зазначений у депутата Григорія Федорця як контактний для виборців, ніхто не відповідає вже протягом тижня. Тому, представники Громадського руху ЧЕСНО не змогли взяти коментар в одного з найбідніших депутатів міської ради.

Аналізуючи декларації депутатів, можна зустріти цікаві пункти. Наприклад, колишній заступник Чернігівського міського голови Микола Миргородський зазначив, що отримав матеріальну допомогу у розмірі 80 тисяч гривень, а його дружина - 130 тисяч гривень. За словами політика, матеріально допомогла тодішньому чиновнику його родина.

“Цю матеріальну допомогу нам надали син з донькою, оскільки у мене були кредити у банку, які треба було гасити. Це сімейна справа”,- пояснив Миргородський.

І дійсно, у 2014 році депутат вказав, що гасив кредит у банку у сумі 142 270 гривень і 101 231 гривню відсотків по кредиту.

Рух ЧЕСНО і далі стежитиме за грошима через декларації та за тим, чи стиль життя відповідатиме декларації. Також будемо аналізувати відвідування депутатів і повідомляти про прогульників Чернігівської міської ради. Результати моніторингу відвідуваності депутатів міської та обласної ради рух ЧЕСНО оприлюднив перед виборами.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини