Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:09:19

Результати моніторингу стану довкілля в області за 4 квартал 2015 року

29.01.2016   12:28Агенцiя

Фахівцями Держсанепідслужби Чернігівської області проводиться моніторинг стану об`єктів навколишнього середовища за показниками якості: води питної централізованого та децентралізованого водопостачання; води відкритих водойм, атмосферного повітря, ґрунту.

Результати проведених лабораторних досліджень за жовтень-грудень 2015року свідчать, що стан забруднення навколишнього середовища залишається стабільним.

Питна вода централізованого та децентралізованого водопостачання.

Для господарсько-питного водопостачання Чернігівської області використовуються виключно підземні води, які продовжують залишатися надійним джерелом централізованого водопостачання, особливо в сільській місцевості.

Якість питної води, що надходить до споживачів залежить від цілого ряду факторів, основними з яких є стан джерел водоспоживання, виконання технологічного режиму на станціях водопідготовки, санітарно-технічний стан централізованих систем водопідготовки та мереж водопостачання, рівень лабораторного контролю за якістю води на всіх етапах її підготовки та подачі населенню.

Оцінка результатів досліджень проб води питної проведена відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною».

За результатами моніторингових спостережень виявлено перевищення рівнів хімічних речовин у воді централізованого водопостачання:

- заліза - у воді окремих сільських водопроводів Прилуцького, Чернігівського районів; відомчих водопроводів Носівського, Ніжинського, Ріпкинського, Чернігівського районів та комунальних водопроводів Козелецького, Прилуцького, Ріпкинського, Чернігівського, районів;

- фторидів - комунальних водопроводів Прилуцького районів та м.Прилуки.

-марганцю - деяких комунальних та відомчих водопроводах Ріпкинського району; сільського водопроводу Чернігівського району.

Підвищений вміст заліза та марганцю погіршує органолептичні властивості води. При концентрації фтору більше ніж 2 мг/дм3 збільшується ураженість населення флюорозом.

Вміст нітратів та нітритів у водопровідній воді знаходиться в межах нормативів.

Основною проблемою залишається нітратне забруднення ґрунтових вод - джерел децентралізованого водопостачання. Вміст нітратів в воді колодязній перевищував норматив в окремих населених пунктах Бахмацького, Борзнянського, Козелецького, Коропського, Ніжинського, Н-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Талалаївського, Чернігівського, Щорського районів, що свідчить про давнє органічне забруднення.

За вмістом заліза вода з джерел децентралізованого водопостачання не відповідала нормативу в окремих населених пунктах Бахмацького, Прилуцького районів.

За мікробіологічними показниками не відповідала нормативу колодязна вода в деяких населених пунктів Бахмацького, Городянського, Менського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського районів.

Спалахів інфекційних захворювань, пов'язаних з водним фактором передачі, в області не зареєстровано.

Отже, якість води централізованого водопостачання населення області залишається стабільною. В основному вода не відповідає нормативу за рівнем хімічних речовин, що в більшості випадків обумовлене надлишковим їх вмістом у водоносних горизонтах, де формуються підземні води. Викликає занепокоєння незадовільна якість води колодязної за вмістом нітратів, що може сприяти виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей молодшої вікової категорії.

Вода відкритих водойм. Упродовж 4 кварталу поточного року проведені дослідження води відкритих водойм з 55 контрольних створів на відповідність вимогам СанПиНу 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения».

За санітарно-хімічними показниками (залізо, марганець) не відповідали нормативу проби води річок Десна, Снов, Дніпро (Чернігівський р-н), В`юниця (Ніжинський р-н), Удай (Прилуцький р-н та м. Прилуки), Остер (м. Ніжин). За бактеріологічним показником (індекс ЛКП) не відповідали нормативу зразки води річок Десна, Стрижень, Білоус (м. Чернігів) та Борзенка (Борзнянський р-н).

Забрудненню води поверхневих водойм сприяють скиди неочищених, недостатньо очищених господарсько-побутових стічних вод та зливових вод.

Ґрунт. За звітний період в області проведені моніторингові дослідження ґрунту в 10 контрольних точках в межах житлової забудови (прибудинкова територія, дитячі майданчики, дошкільні дитячі заклади), 3 - впливу промпідприємств, 7 - впливу автомагістралей, 1 - полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), в зоні пляжів.

За результатами досліджень незначне бактеріальне забруднення виявлено в ґрунті житлової зони на території м. Бахмач та забруднення яйцями токсокар ґрунту в контрольній точці м. Семенівка. Інші показники знаходилися в межах норми.

Атмосферне повітря. Лабораторні дослідження атмосферного повітря в 4 кварталі проведені на 1 підфакельному та 2 маршрутних постах. Всі досліджені зразки відповідали «Гранично допустимим концентраціям хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених т.в.о. ГДСЛ України 3 березня 2015 р.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.