Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:37:40

Як проходить декомунізація на Чернігівщині

05.10.2015   15:39Агенцiя

З моменту набрання чинності декомунізаційних законів вже минуло понад 4 місяці. За цей час є певні успіхи у реалізації положень нормативно-правових актів, якими передбачено перейменування населених пунктів та вулиць, а також демонтаж пам’ятників.

Так, станом на 1 жовтня відповідно до закону перейменуванню на Чернігівщині підлягали близько 60 населених пунктів (щодо окремих з них уточнюється інформація в архівних установах). Майже у половині з них вже проведено громадські слухання, щодо 11 – прийнято рішення про перейменування. Проте, поки що лише щодо 2 сіл (Червоноармійське та Дзержинського Бобровицького району) подано пропозиції до Верховної Ради України.

Наразі в області нараховується 600 населених пунктів, у яких є об’єкти топоніміки, що підпадають під дію закону. У понад 300 селищах та селах розпочато процес перейменування вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ, майданів, проведено громадські слухання, здійснюється підготовка проектів відповідних рішень. У 56 населених пунктах прийнято рішення про перейменування 132 об’єктів топоніміки. Найбільш активно перейменовують вулиці у Бахмацькому, Бобровицькому та Козелецькому районах.

Поки що складною ситуація залишається довкола демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків. У 49 населених пунктах області мають бути демонтовані 82 таких об’єкти. Окрім тих пам’ятників, які були демонтовані громадськими активістами, демонтаж фактично не проводиться.

Продовжує активно працювати експертна група з декомунізації при комісії Чернігівської облдержадміністрації. Так, 16 вересня члени групи на чолі з її координатором Василем Чепурним відвідали місто Щорс, де взяли участь у громадських слуханнях. Експерти намагалися аргументовано переконати противників декомунізації у необхідності та невідворотності перейменування міста. Окремо прозвучав заклик до місцевих політиків відокремити політичну боротьбу на виборах до органів місцевого самоврядування від декомунізації.

Члени експертної групи за участі спеціалістів обласного департаменту та міського управління культури окремо вивчили питання про меморіальні таблички та пам’ятні знаки, подали свої рекомендації. Проведено нараду з представниками районних державних адміністрацій, що займаються виконанням закону про декомунізацію.

Чернігівська облдержадміністрація сприяє поширенню усіх інформаційно-методичних і роз’яснювальних матеріалів Українського інституту національної пам’яті щодо об’єктів і особливостей проведення декомунізації для органів влади і ЗМІ.

На допомогу всім зацікавленим ще влітку цього року на сайті Чернігівської облдержадміністрації створено окрему рубрику «Декомунізація на Чернігівщині».

Серед основних причин, які викликають спротив процесу декомунізації у мешканців області, — хибна думка щодо необхідності заміни документів через перейменування населених пунктів та вулиць. Не всі розуміють, що документи, які засвідчують право власності фізичних або юридичних осіб на об’єкти нерухомого майна, залишаються чинними. Також населення не обізнано в тому, що змінювати реєстрацію місця проживання спеціально на виконання цього закону не треба.

Окрему заяву з цього приводу зробила Центральна виборча комісія. Надано роз’яснення, що розбіжність у назві вулиці в списку виборців та паспорті громадянина, спричинена перейменуванням, не може бути перешкодою для реалізації права голосу. Зокрема, на місцевих виборах 25 жовтня цього року.

Також варто зазначити, що вже найближчим часом представниками Українського інституту національної пам’яті буде підготовлено електронний збірник «Декомунізація: що і чому перейменовувати та демонтувати?». За словами науковців, у виданні окрему увагу буде приділено особливостям процедури перейменування населених пунктів. Окремо буде висвітлено питання перереєстрації транспортних засобів фізичних осіб.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини