Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 12:23:00

Місцеві вибори 2015 у Чернігові: стартові позиції

31.08.2015   20:36Агенцiя

25 жовтня чернігівці обиратимуть місцевих депутатів. 8 тижнів мають політичні сили, щоб переконати виборців голосувати за них. Чернігівський політклуб проаналізував стартові позиції основних гравців та їх потенціал.

Чернігівський міський голова

Посада мера має вирішальний вплив на розвиток міста і заслуговує на особливу увагу. Вже зараз можна назвати основних гравців, що мають сильні стартові позиції і можуть претендувати на перемогу.

Згідно результатів серпневого опитування Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень абсолютним лідером симпатій чернігівців є Владислав Атрошенко. Нардеп активно готується до виборів міського голови, має значний фінансовий та медійний ресурс. Вже зараз місто заповнене його рекламою. Стартовий рейтинг - 33% і відрив від другого місця - близько 20% дає йому великі шанси на перемогу.

Окреме питання, мотивація Атрошенка працювати мером Чернігова. Люди з оточення нардепа кажуть, що рішення він ухвалював довго, а головна мотивація - особисті амбіції та бажання продемонструвати свою здатність змінити Чернігів. Iнші вважають, що мета походу Атрошенка в мери - не бажання повторювати свій шлях у ВРУ, коли при владі була Партія регіонів (а зараз лунають думки, що Порошенко може повторити шлях Януковича). Тоді з лав фракції він вийшов тільки після початку масових розстрілів на Майдані. Зараз чекати до останнього Атрошенко не бажає. Третя версія походу в мери - бізнес-інтереси Атрошенка в Чернігові.

Альтернативою Атрошенку можуть стати Ігор Андрійченко та Олександр Соколов. Згідно з останніми даними лідер місцевого Демальянсу обігнав діючого очільника міста. Андрійченко двічі за останній рік балотувався в 205 окрузі і, хоча посів лише 3 і 4-те місця, зумів сформувати електоральне ядро. Головний недолік Андрійченка - відсутність ресурсів, необхідного досвіду, а також неготовність до складної передвиборчої кампанії.

Рейтинг Олександра Соколова демонструє втому чернігівців до градоночальника. Соколов майже незмінно керує містом з кінця 2001 року. Нещодавня поява мера на лаві підсудного та кілька кримінальних скандалів навколо його оточення остаточно «підкосили» рейтинг Олександра Володимировича. Головна перевага Соколова - адмінресурс у вигляді комунальних підприємств, працівники яких стануть його головною базою на виборах.

Може висунутися в мери і Микола Звєрєв. Він вже двічі балотувався на цю посаду і завжди програвав Соколову. Зараз новоспечений лідер обласного «Укропу» може скористатися базою, яку напрацювали під час виборів в 205 окрузі продуктові набори Геннадія Корбана, технічним кандидатом якого являвся голова обласної ради, а також ресурсом телеканалу «1+1», який є найбільш рейтинговим у Чернігові.

П’яте місце займає Андрій Деризмемля, але він не братиме участі в змаганні за посаду міського голови. Кандидатом від «Батьківщини» може стати перший заступник міського голови Микола Миргородський. Він намагається нарощувати публічність та бере участь у багатьох заходах міської ради. У випадку домовленості Соколова та Дубіля, Миргородський може взяти на себе «гріхи» міської влади і зіграти роль «поганого копа».

Депутати

Згідно соціології, напередодні старту кампанії 42 місця в міській раді розподілилися б так: БПП - 14 мандатів, РПЛ - 8, «Батьківщина» - 7, «Демальянс» та «Самопоміч» - по 5, Опозиційний блок - 3 місця.

«Солідарність» Порошенка в Чернігові посилюється роботою і ресурсами Атрошенка. Зрозуміло, що в складі кандидатів в депутати від цієї політсили, не дивлячись на рекламну кампанію та заклики «Приєднуватися до команди», сформують на 100% люди Атрошенка. Це будуть його менеджери та партнери по політичній та бізнесовій роботі. Кількома округами Атрошенко все ж буде змушений поступитися на користь «Удару» та НФ, які за останньою інформацією йдуть спільним списком з БПП.

Високу підтримку в нашому регіоні демонструє Радикальна партія. Про команду Радикальної партії поки говорити важко, адже крім народних депутатів чернігівці знають лише про Дмитра Блауша, який намагався брати участь у виборах по округу 205. Ймовірно, діяльність РПЛ може забезпечити депутат міськради Наталія Осіковська. Серед кандидатів від Ляшка можуть з’явитися такі одіозні фігури, як Олена Варнакова та Вадим Антошин.

Системністю роботи відзначається також партія «Батьківщина», яка зараз має третій рейтинг в місті. Зрозуміло, що її кістяк складуть діючи депутати міськради, які залишилися вірними Валерію Дубілю та не покинули лави фракції. Позиція Миколи Миргородського щодо підвищення тарифів на проїзд може означати, що до фінансування передвиборної кампанії «Батьківщини» можуть долучитися місцеві перевізники, а серед кандидатів може з’явитися Сергій Вакуленко.

Новими обличчями може порадувати нас «Демократичний альянс», який може потрапити до міської ради завдяки високому особистому рейтингу Iгоря Андрійченка. Їх кампанія «Команда твого міста» виглядає більш щиро, ніж аналогічна акція БПП, а боротьба за прозорі тарифи, хоч і не увінчалася успіхом, була позитивно оцінена багатьма чернігівцями.

«Самопоміч» першою розкрила свій список, але відразу отримала шквал критики. По-перше, за кількома людьми з потенційних кандидатів прослідковується слід місцевого забудовника Юрія Тарасовця. По-друге, багато людей - команда «Громадської думки» на виборах 2010 року, яка фактично була сателітом Соколова та Партії регіонів. Місцевий осередок може підтримати Валерій Дубіль, який зацікавлений в союзниках.

«Опозиційний блок» поведе на вибори Олег Шеремет. Серед кандидатів люди, з якими він тісно співпрацював на посаді секретаря міської ради - Сергій Андрос, Павло Вовк, Павло Гармаш, Артем Стах, тощо.

Серед партій, які найближче до проходження в міську раду, але поки не долають 5% бар’єр слід відзначити Укроп, Громадянську позицію, Партію простих людей, Свобода та Наш край. На нашу думку, вони можуть скласти конкуренцію основним гравцям.

Наш край стане партією адмінресурсу в Чернігові. Її список очолить Олександр Соколов, а серед потенційних депутатів ми можемо побачити Олександра Шкіня, Валерія Купцова, Тамару Касаткіну, Андрія Кужельного тощо. Вони депутати міської ради або очолюють ресурсні комунальні підприємства, працівників яких вже зараз залучають до передвиборної агітації за Соколова і «Наш край».

Олександр Рись, Чернігівський політклуб

 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.