Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:35:34

МІСЦЕВІ ВИБОРИ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ – НОВІ ПРАВИЛА, СТАРІ ПРОБЛЕМИ

19.08.2015   17:51Агенцiя

Вже сьогодні фактично стартувала кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Багато хто розуміє, що сам не може, але з ким і як йти?

Перегони будуть швидкоплинними – офіційно всього 50 днів. Під час голосування протестують абсолютно нову виборчу систему з "напіввідкритими списками".

Саме місцеві осередки партій мають висувати кандидатів на виборах, тож їм відводиться важлива роль, і з цим уже є багато проблем.

Політична сила Петра Порошенка планує об’єднатися з УДАРом. Фронтовики також не проти об’єднатися.

Але чи готові місцеві керівники домовлятися щодо квот та головних напрямків? Одного цікавить в першу чергу Чернігів, іншого – Ніжин, а для декого важливо, щоб не цей керував…


ХТО, ЩО І КОЛИ

З 26 серпня до 1 вересня партії, які мають намір брати участь у виборах, мають право подати свої кандидатури до складу обласних, районних та міських виборчих комісій. Мабуть головною проблемою буде швидко зорієнтуватися, хто йде у кандидати, а хто – у комісії. У 2006 та 2010 роках це породжувало серйозні конфлікти.

Офіційно виборчий процес стартує 5 вересня, а ЦВК цього дня має провести жеребкування складу та керівництва територіальних обласних, міських (обласного значення) і районних виборчих комісій.

Із 18 членів обласних, районних та міських комісій 12 місць зарезервовано за шістьма парламентськими партіями, а решту розділять між іншими учасниками виборів.

До 12 вересня ТВК за таким же принципом мають сформувати міські (окрім обласного значення), районні у містах та сільські виборчі комісії.
Спостерігачів від партій і спостерігачів на конкретних округах від громадських організацій реєструватимуть до 19 жовтня.

До 14 вересня ЗМІ мають офіційно оприлюднити свої розцінки для розміщення політичної реклами.

Специфіка нинішньої виборчої системи полягає у тому, що представники партій змагатимуться за місця у радах в одномандатних округах, але проходження депутата буде залежати від загального результату партії в регіоні.
До 16 вересня виборчі комісії мають встановити чіткі межі округів на вибори в сільські ради, до 17 вересня – в районні та міські ради, а до 19 вересня – в обласні ради.

Від 5 до 19 вересня партії мають проводити з’їзди та конференції для ухвалення рішення про участь у місцевих виборах, щоб отримати право висувати кандидатів. Офіційно висувати кандидатів у депутати і мери місцеві осередки почнуть 21 вересня; дедлайн для охочих взяти участь у виборах - 30 вересня. Першого жовтня виборчі комісії мають ухвалити остаточні рішення про реєстрацію чи відмову кандидатам.

Реєстрація кандидатів триватиме з 21 по 30 вересня Тільки від моменту реєстрації кандидати отримують право офіційно агітувати і вести кампанію. До 5 жовтня кандидати ще мають право відмовитись від балотування. До 7 жовтня усі територіальні виборчі комісії мають завершити зняття з реєстрації охочих кандидатів і затвердити остаточний текст виборчого бюлетеня. Усіх, хто в силу різних обставин вибуде з виборчої гонки після цього дня, доведеться викреслювати з бюлетеня вручну.


ЧЕРНІГІВСЬКИ ПОЛІТИЧНІ РЕАЛІЇ

Подолавши 5% політична сила потрапляє у місцеву раду. Лише після цього відсотку розпочинають рахувати, хто особисто з кандидатів на що може розраховувати.

Одне з останніх соцопитувань, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 27 липня показало, що 5% поріг в Україні наразі долають "Блок Петра Порошенка "Солідарність", "Самопоміч", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка, "Батьківщина" та "Правий сектор".

Мабуть останній на Чернігівщині скоріше доцільно замінити «Свободою», особливо у Прилуках. Значний відсоток у Чернігові також може набрати «Демократичний Альянс» та УКРОП, а перевищити прохідний бар’єр у Ніжині «Народний фронт».


Для всіх інших політичних сил головним завданням стануть не особисті рейтинги кандидатів, а подолання 5-відсоткового бар’єру саме у тій раді, до якої вони будуть висувати кандидатів. І, якщо на районному рівні ще можна щось за цей час зробити, то на обласному та міському потрібно докласти багато зусиль.

І не тільки «не розкрученим» партіям. Для рейтингових політсил може скластися цікава ситуація, коли кандидати у депутати можуть значно знизити загальні партійні рейтинги.

Багато хто з них робить ставку на нові, насамперед молоді кадри, «які не заплямовані владою». Але для звичайного пересічного виборця скоріше досвід керування і політична впізнаваність можуть стати більш цікавими, ніж молодість та благі помисли.

І, що цікаво, може статися, що навішування ярликів на виборчих перегонах може не зменшити, а навпаки збільшити рейтинг. Бо чим ближче до виборця кандидати, тим більше будуть голосувати за того, кого особисто знають.
Одним з головних чинників може стати ім’я того, хто керує районним, міським та обласними осередком політичної партії. Саме ця особа скоріше за все буде першим номером у виборчому списку. Якщо знають і довіряють йому – то буде вищим і рейтинг партії.


Головною помилкою більшості політсил Чернігівщини на сьогодні є те, що практично відсутня розкрутка першого номеру списку. Мабуть лише Владислав Атрошенко у Чернігові виключення з правил.

Інший приклад – політичні партії «Громадянська солідарність» та «Наш край». Першу очолює в області голова обласної ради Микола Звєрєв, другу пов’язують з чернігівським міським головою Олександром Соколовим.

Микола Звєрєв фактично нічого не зробив для власного політичного проекту, а участю в довиборах по 205 округу лише дещо зіпсував собі репутацію та налякав потенційних спонсорів.

Політична партія «Наш край» найбільше відома в Одеській області, але зараз використовує власний політичний бренд, як франшизу. І головне, для команди чернігівського мера вгадати кого ставити першим номером у списку до міської ради. А назва комунального видання Чернігівського району може зіграти роль клону на виборах.


Найбільш цікавим питанням у сучасній політичній історії Чернігівщини є реальне існування такого відомого прилуцького політико-економічного утворення, як ЄВРОПА. Воно скоріше матиме сьогодні неформальний характер. Але цікаве інше. Декілька років тому у матеріалах про «європейців» постійно згадувались три особи: Валерій Дубіль, Анатолій Мирошниченко та Олег Авер’янов. На сьогодні вони очолюють відповідно обласні партійні осередки «Батьківщину», «Опозиційний блок» та Радикальну партію Олега Ляшка.

Всі ці політичні сили самодостатні, щоб брати участь у місцевих виборах і отримати гідний результат. Але, якщо вони будуть неформально погоджувати власні плани і дії, то їх результат може мати підсилюючий ефект. І це враховуючи, що і Батьківщина, і Радикальна партія Олега Ляшка мали на Чернігівщині найкращі результати на минулих парламентських виборах.


Ситуація навколо виборів у Ніжині і Прилуках може стати найбільш «гарячою». Навіть пристрасті по 205 округу можуть показатися «дитячими забавками», а прояви адмінресурсу саме у цих містах може зашкалювати.


ЯК ПРАЦЮВАТИ З ВИБОРЦЕМ?

Найбільш цікаве питання цієї виборчої кампанії. Мабуть будуть праві ті, хто каже: «від хати до хати» і агітація.

Але ефективним будуть насамперед «депутатські піраміди». Беремо приклад Чернігова. Ми обираємо депутатів районної ради, Чернігівської міської ради, міського голову та декілька депутатів обласної ради. Всі вони йдуть за списками партій. Доцільно саме парторганізаціям заздалегідь розписати хто з ким співпрацює за територіальним принципом.

Багато поразок у 2010 році було, коли обласний депутат навіть не знав, хто по його округу йде у район, а не то, щоб координувати спільні ресурси.

Важко буде працювати і у медійний сфері. Особливо, якщо ти не діючий депутат місцевої ради. Останні вже почали рапортувати про власну діяльність. Та і газети не зможуть вмістити всіх бажаючих. А якщо і зможуть, то ефективність буде доволі низька.
Скоріше друковані ЗМІ потрібно використовувати для «розкрутки» партійних брендів.
У 2010 році доволі ефективними показали себе районні спецвипуски, як партійних, так і суспільно-політичних видань.

А взагалі, найбільше запам’ятається той, хто запропонує виборцю щось цікаве.

Новим у роботі з виборцями для політичних гравців буде розгортання кампаній, як голосувати. Правила нові і багато хто дізнається як їх використовувати лише у день виборів.

 

 

І останнє. Багато хто вважає, що ці вибори є несуттєвими, бо депутатів обиратимемо на два роки. Але у Чернігівській області скоріш за все депутати облради, Чернігівської, Ніжинської та Прилуцької міських рад відпрацюють повну каденцію. А там де вибори будуть, діючі депутати будуть мати значні преференції.


Паперний Юрій
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини