Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:22:14

Безпритульні тварини. Вимога часу - європейський підхід.

22.06.2015   15:35Агенцiя

22 червня 2015 року відбулось засідання круглого столу на тему: "Безпритульні тварини. Вимога часу - європейський підхід".

Учасники круглого столу - представники влади, міського депутатського корпусу та громадськості обговорили актуальні питання у сфері поводження з домашніми тваринами - обов`язковість реєстрації тварин і щеплення від сказу, регулювання чисельності безпритульних тварин.

В рамках круглого столу відбулась презентація проекту по реєстрації тварин в електронній базі даних animal-id.info, яка є частиною Європейського об`єднання баз даних EUROPETNET. Animal-id.info - це єдина база даних, яка забезпечує безкоштовну реєстрацію домашніх тварин. Передбачена як можливість ідентифікації тварин транспондером (так зване чіпування), так і можливість використання для ідентифікації жетона. Важливо, що animal-id.info містить платформу адопції - сервіс для "усиновлення" безпритульних тварин. Сьогодні цією можливістю для пошуку господарів для тварини вже користується багато зоозахистних організацій та волонтерів.

Громадська ініціатива підтримана на рівні Міністерства екології та природних ресурсів і з часом має стати загальноукраїнською платформою ідентифікації тварин. Але поки в Україні немає державного регулювання питань реєстрації та ідентифікації тварин, рішення про участь у проекті приймаються на рівні міста. Перше місто, яке почало співпрацю з проектом, - це Луцьк. Потім долучились Донецьк, Чернівці, Львів, Дніпродзержинськ, Рівне, Одеса та інші міста. Сьогодні вже більше 170 організацій в різних містах України проводять реєстрацію тварин. Це ветеринарні клініки, кінологічні клуби, зоозахистні організації, комунальні підприємства, підприємства ЖКГ. Зареєструвати тварину в базі може і безпосередньо її власник. Відтепер проект функціонує і в Чернігові, поки що на рівні громадської ініціативи. Функції міського адміністратора баз даних взяла на себе ГО "Інститут сучасних проблем України".

Крім того учасники круглого столу зауважили, що хоча міськрадою чотири роки тому були затверджені необхідні правові акти, проблема безпритульних тварин у місті досі залишається невирішеною. Щорічно від укусів безпритульних та бездоглядних тварин страждають кілька сот чернігівців. Хоча більшість укусів припадає на власницьких тварин. В недостатньому обсязі проводиться щеплення домашніх тварин від сказу, що не може захистити городян від цього небезпечного захворювання.

На відміну від Чернігова, в більшості інших великих міст України займаються роботою з безпритульними тваринами та отримують непогані результати. Так в Луцьку за останній час вдалось зменшити популяцію безпритульних собак на вулицях більше ніж в чотири рази.
Кілька років тому Чернігів мав всі можливості стати прикладом для інших міст у питаннях поводження з домашніми тваринами, а сьогодні вже опинився в аутсайдерах.

За результатами обговорення, депутатами міської ради - учасниками круглого столу прийнято рішення звернутись до голови Чернігівської ОДА Куліча В.П. та Чернігівського міського голови Соколова О.В. з проханням звернути увагу на актуальність питання реєстрації домашніх тварин та можливості які надає презентований на круглому столі проект animal-id.info і якнайшвидше забезпечити всі умови для широкого впровадження цього проекту по реєстрації тварин як у м. Чернігів, так і у Чернігівській області.

Також учасники круглого столу висловились за необхідність прийняття рішення Чернігівської міськради, яким буде впроваджена реєстрація домашніх тварин у електронній базі даних animal-id.info та обов`язкове щеплення тварин від сказу.

Інфографіка до круглого столу "Безпритульні тварини. Вимога часу - європейський підхід". 

Загальна кількість домашніх тварин у м. Чернігів не підраховувалась. За різними оцінками кількість власницьких тварин (собак та котів) складає як мінімум 30-40 тис. Якщо додати безпритульних тварин, то чисельність перевищує 50 тис. тварин.
Таким чином, щеплення від сказу отримують менше 10% тварин.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини