Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:40:36

Депутатів міськради поменшає аж до двадцяти

07.04.2015   09:00Агенцiя

До Верховної Ради внесено проект змін до виборчого законодавства, в якому йдеться про скорочення кількісного складу депутатів місцевих рад.

Документ поданий за участі великої кількості представників парламентської коаліції і, скоріш за все, у найближчий час буде прийнятий за основу і в цілому.

Законопроектом пропонується визначити граничну кількість депутатів залежно від чисельності мешканців населених пунктів.

Зараз число депутатів визначає сама рада напередодні виборів до місцевих рад і оформлює їх у якості звернення до обласної ради. У Ніжині кількість народних обранців 50, хоча, в роботі сесій міської ради в середньому беруть участь 37! На офіційному сайті міської ради вже опублікований проект рішення, яким передбачається зменшення кількості депутатів до 36, як це було до 2005 року.

На думку багатьох, зменшення кількості депутатів принесе громаді тільки позитивний результат. Також унеможливить імовірності потрапляння в міську раду випадкових людей або ж різного роду «мафіозно-партійних» кланів, які протягом тривалого часу формувалися в місті.

Відповідно до поданого законопроекту, кількість депутатів для міськрад визначається залежно від населення міст за їх станом на січень того року, коли відбудуться вибори.

Наприклад, для Ніжина з населенням понад 60 тисяч, до міськради будуть обиратися 20 депутатів, від 200 тис. до 500 тис. – 30 обранців, а в містах-мільйонниках – 50.

Зараз у містах з населенням понад 1 млн. до міськради можуть обиратися до 150 депутатів, склад Київради – 120.

За оцінками ініціаторів законопроекту, у разі його реалізації кількість депутатів місцевих рад в Україні скоротиться в три рази – з нинішніх 240 тис. до 80 тис.

Планується, що після скорочення кількості депутатів буде змінена і виборча система. Зараз у коаліції готують законопроект про перехід на пропорційну систему для міських, районних та обласних рад. Мажоритарна система збережеться тільки для виборів депутатів сільських і селищних рад.

Щодо самих місцевих виборів, то дійсно, голосувати будемо по-новому. Вибори мають пройти за відкритими партійними списками. Розробкою закону займається робоча група у Верховній Раді, створена за розпорядженням Гройсмана.

Нове законодавство депутати повинні прийняти до кінця травня, а в червні-липні — призначити дату виборів.

Зараз у ВР немає єдиної думки про систему проведення місцевих виборів. Більшість наполягає, щоб у законі не було мажоритарки. Тобто, самовисуванці не зможуть балотуватися у містах, а люди будуть вибирати кандидатів з партійних списків.

За словами політтехнолога Тараса Березовця, зараз, при закритих списках, партії конкурують один з одним:

«Після ухвалення нового закону кандидати одного партійного списку повинні» мочити «один одного, щоб опинитися вище у списку».

На останніх місцевих виборах у місті, аби стати депутатом на мажоритарному окрузі в середньому, варто було набрати всього 180 голосів.

Планують змінити і систему виборів мерів міст. «Хочемо зробити систему в два тури, щоб не було, як свого часу з Леонідом Черновецьким. І тільки у випадку, коли кандидат не набирає 50% + 1 голос, то проходить 2-й тур виборів», — підсумував нардеп від «Народного Фронту» Леонід Ємець.

Цілком імовірно, що після місцевих виборів запрацює і політична децентралізація після внесення поправок до Конституції. Це, в першу чергу, стосується обласних та районних рад, то обрані на місцевих виборах депутати повинні сформувати виконкоми, які за своїми функціями замінять адміністрації, котрі в подальшому ліквідуються.

Враховуючи це, відмінним результатом для будь-якої партії, учасника виборчого процесу, буде гарним результатом отримати 3-4 депутатських мандати у наступній Ніжинській міській раді сьомого скликання.

Очевидно одне, на всіх бажаючих отримати депутатське крісло місць не вистачить. Тож у найближчий час у місті варто очікувати загострення політичної конкуренції не тільки між представниками політичних партій, а між однопартійцями.

Явище подібного роду буде дуже видовищним та цікавим. Тож всі на вибори!


Максим Білоусенко

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.