Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:52:02

Земля, Стрижень, суперечки: піар, популізм чи відданість народу?

21.03.2015   10:59Агенцiя

Деякі подробиці останньої сесії міськради — погляд зсередини.

Уже сам початок сесії міськради показав, що журналістам не буде сумно, а депутатам варто запастись терпінням. Довго розбиралися з порядком денним. Під час обговорення був повний набір джентльменського піару як із боку деяких депутатів від політичних сил, так і представників політиків високого рангу. Активними були й присутні, зокрема, представники «Правого сектору». Вони голосно заявили про свою присутність, не цураючись навіть образ на адресу депутатів.

Частина чернігівських обранців і присутні в камуфляжі вимагали зняти з порядку денного всі земельні питання. Наполягали й на знятті питання щодо поліпшення екологічного стану Чернігова на 2011—2015 роки. Наголос робили не на всю програму, а на виділення коштів на очищення Стрижня. Це одна з найгучніших тем для піару в період передвиборних кампаній за останнє десятиліття.

Після тривалих дебатів жодного земельного питання не зняли, але останнє все-таки поставили першим у порядку денному, як і вимагали. Голосування за його пункти пройшли більш-менш спокійно. А от щодо виділення коштів на розчищення Стрижня протистояння в сесійній залі буквально «висіло в повітрі», як весняна гроза. Одні вимагали дати детальну інформацію про все, що було зроблено раніше і на що конкретно підуть кошти, а інші говорили, що не можна відкладати це питання у «довгу» скриню, бо без цього ні укріпити береги, які й так обвалюються, ні виконати інші роботи неможливо.

Заступник начальника управління ЖКГ Геннадій Луценко, який доповідав по Стрижню, запевнив, що все намічене виконано, і вони можуть відзвітувати за кожну копійку. Пристрасті вирували. Замість понад семи з половиною мільйонів, зазначених у проекті питання, комунальники просили близько двох. Урешті-решт переголосовували чотири рази, але голосів для виділення коштів на розчищення Стрижня так і не вистачило. Не підтримали проект група «Рідне місто» та фракція «Батьківщина». Були всі підстави для скандалу, проте, окрім суперечок, які більше нагадували передвиборний піар, далі не пішло.

Депутат Тамара Касаткіна навіть запропонувала якнайшвидше провести вибори, бо «з такою роботою і з таким прагненням до піару без здорового глузду ми довго не протягнемо». Для неї це питання особливо актуальне тому, що вона живе і працює в тому районі, крім того, представляє інтереси тамтешніх мешканців у депутатському корпусі.

Отже, із землею розібралися, а Стрижень «пролетів». Принаймні, до наступного депутатського зібрання. А якщо загалом підбити підсумок, то сесія пройшла в робочому режимі.


Що думають депутати про ефективність сесії, розчищення Стрижня і політичний піар, розповіли керівники політичних фракцій, груп та позафракційні.

Сергій Масленніков (група «Рідне місто»):
— Сесію вважаю неефективною та працезатратною. Деякі питання відверто протягувалися. Наприклад, виділення коштів на розчищення Стрижня. Переголосовували кілька разів, але так і не дійшли згоди. Наша група не підтримала. Є сумніви, що гроші підуть не туди або будуть витрачені марно. Щодо інших питань, із якими ми були незгодні — однозначно відповісти непросто. Все індивідуально. І ніякого політичного піару.
Усі моменти — робочі.

Михайло Петрущенков (фракція КПУ):
— Сесію вважаю ефективною, окрім екологічного питання. Його слабо підготували, тому ми утрималися. Політичний піар був, і деякі депутати намагаються збудувати його на всьому, а особливо — коли якась тема актуальна, проблемна і на слуху в чернігівців. Громадськість має повне право висловлювати свою позицію з різних питань і приходити на сесії, але це має бути цивілізовано. Влаштовувати безлад і хаос — ненормально.

Владислав Кухар
(фракція «Батьківщина»):
— Депутати працювали ефективно. Щодо виділення коштів на розчищення Стрижня наша фракція «утрималася». Ми вважаємо, що ці кошти можна виділити більш раціонально на інші екологічні програми. Стрижень чистити потрібно, але виважено підходити до цього питання. Політичний піар був серед деяких депутатів, які вже почали свою передвиборну програму.

Віктор Сехін
(фракція «Громадянська солідарність»):
— Сесію можна було б назвати ефективною, якби було менше політичного піару, що ми спостерігаємо вже не вперше. Там, де у вирішення нагальних питань втручаються зацікавлені у власному піарі політики, мало толку. Часто вони виступають проти не тому, що не згодні, а тому, що їхні супротивники мають іншу позицію. Представляють себе в ролі захисників прав людей, а насправді пояснити свою позицію та обґрунтувати її не можуть, бо не знають, як.

Юрій Тарасовець (фракція «УДАР»):
— Сесію вважаю ефективною. Щодо питання виділення коштів ми утрималися. Вважаю, що спочатку потрібно провести тендер, визначити виконавця робіт, а вже потім під нього виділяти кошти. Політичний піар був, і ми нічого з цим не зробимо. Наближення виборів відчувається у всьому. Хоча така поведінка депутатів заважає нормальній роботі сесії і прийняттю господарських питань.

Олег Шеремет (група «Чернігів»):
— Сесію вважаю майже ефективною. Єдине, що засмучує, так це результати голосування з екологічного питання, зокрема — розчищення Стрижня. Майже два мільйони гривень, які мали піти на ці потреби, ми можемо витратити тільки на екологію і ні на що інше, бо це гроші екологічного фонду. Давайте не будемо чистити Стрижень, хай він «загинається» і далі. Тільки чернігівцям потрібно показати істинних винуватців. Я запропонував віддати гроші в Черкаси. Там не будуть заробляти собі на цьому дешевий політичний авторитет, а одразу знайдуть їм застосування. Політичний піар на сесії був.

Олександр Ковальов (позафракційний):
— Сесія пройшла — об’єктивності мало. Деякі рішення суперечать думці громади. Ми не підтримали виділення коштів на розчищення Стрижня, і я вважаю це перемогою. Результати нічим не загрожують. Ці кошти можна витратити на інші екологічні потреби — від купівлі тролейбуса до порятунку Золотого пляжу. Спочатку потрібно вислухати всі думки, а потім ухвалювати рішення. Політичний піар був, але не такою мірою, як до цього. Депутати мають представляти інтереси громади.


Валентина ТРАХТЕНБЕРГ, депутат міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини