Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:41:13

Політична карта Чернігівської області

13.04.2014   22:05Агенцiя

Інформація станом на 10 березня 2014 року

1. Кадрові зміни серед керівників органів місцевої влади, їхня партійна приналежність

Протягом лютого – початку березня 2014 року владна вертикаль у Чернігівській області зазнала суттєвого переформатування. Подав у відставку голова обласної державної адміністрації, член Партії регіонів, Володимир Хоменко, який обіймав цю посаду з 2007 року. Новим керівником Чернігівської ОДА було призначено депутата обласної ради з фракції ВО «Батьківщина» Володимира Івашка. Його першим заступником став однопартієць і голова фракції в облраді Олександр Кодола. Зміни торкнулися й керівництва обласної ради – написали заяви про звільнення голова Чернігівської обласної ради Анатолій Мельник та його заступник Іван Коробка. Обласну раду очолив також представник ВО «Батьківщина» Микола Звєрєв.

Після трагічних подій Євромайдану та самоусунення Президента від керівництва країною, більшість голів районних державних адміністрацій, районних рад та міських рад обласного значення Чернігівщини вийшли з лав Партії регіонів. Станом на 14 березня 2014 року в Чернігівській області з 22-х голів райдержадміністрацій 18 вважали себе позапартійними, решта ж посад залишалися вакантними або голови РДА написали заяви про звільнення за власним бажанням; з 22-х голів районних рад 14 осіб залишилися позапартійними, 4 – членами ВО «Батьківщина», 1 – член партії «УДАР», 1 – член Партії регіонів, голови інших райрад написали заяви про звільнення за власним бажанням. З 3-х міст обласного підпорядкування Чернігівський міський голова Олександр Соколов є позапартійним, посади двох інших міських голів (Ніжина і Прилук) – залишаються вакантними. Секретарями міських рад в Чернігові обрано голову фракції ВО «Батьківщина» Владислава Кухаря, в Ніжині голову фракції партії «УДАР» — Анатолія Лінника, в Прилуках голову фракції ВО «Свобода» — Дмитра Барнаша.

2. Зміна балансу політичних сил в області після подій Євромайдану

Основною зміною у політичному житті області в результаті подій Євромайдану стало значне зменшення впливовості Партії регіонів. Подання заяв про відставку керівниками області супроводжувалося їх виходом з лав Партії регіонів. Наприкінці лютого 2014 року відбувся саморозпуск фракцій Партії регіонів у всіх районних та міських обласного значення радах, ряди партії покинули майже всі керівники РДА, районних рад та міських рад обласного значення.

Після завершення Євромайдану найбільше в області посилилась впливовість ВО «Батьківщина». Представники партії отримали керівні посади в ОДА та обласній раді. Обласну організацію ВО «Батьківщина» очолює (в статусі виконуючого обов’язки голови) народний депутат України Валерій Дубіль. До цього керівником партії був депутат облради Олександр Кодол.

Також зросла впливовість й інших активних учасників акцій протесту, зокрема партії «УДАР», обласну організацію якої очолює народний депутат Сергій Аверченко. Найбільш активні та чисельні осередки обласної організації партії «УДАР» знаходяться у м. Чернігів (тут є фракція у складі міської ради, діє офіс ОО партії «УДАР», активісти партії беруть активну участь у подіях політичного життя), та м. Ніжин (члена партії обрано секретарем міської ради, є фракція у складі міської ради). Крім цього, новим головою Семенівської районної ради було обрано ударівця Василя Малковича.

Обласну організацію ВО «Свобода» очолює Костянтин Лубенцов, координуючі функції здійснює також закріплений за областю народний депутат України від ВО «Свобода» Руслан Марцінків. Найбільший рівень впливовості партія має у містах Чернігів (активно діє місцевий осередок на чолі із заступником голови ОО ВО «Свобода» Володимиром Поліщуком), Ніжин (активний міський осередок), Прилуки (активний міський осередок, партія має фракцію у складі міської ради, секретарем міськради обрано голову фракції Дмитра Барнаша), а також у прилеглих районах.

Обласна організація «Радикальної партії Олега Ляшка» в Чернігівській області не чисельна, майже не представлена в органах влади, а її активність ґрунтується на особистій діяльності Олега Ляшка під час його візитів до області. Однак, О. Ляшко має великий рівень популярності у своєму мажоритарному виборчому окрузі (Куликівський, Менський, Борзнянський, Бахмацький, Талалаївський та частина Ічнянського районів) та високий рівень пізнаваності загалом по області. Наразі представники «РПЛ» входять до «Народної Ради» області, а також «народних рад» у кількох районах Чернігівщини. Очолює обласну організацію «РПЛ» Олег Купрієнко, помічник-консультант позафракційного народного депутата України О. Ляшка.

3. Утворення нових громадських ініціатив і політичних сил

Найбільш активними та чисельними учасниками проведення Євромайдану на території області були представники ОО ВО «Батьківщина», партії «УДАР», ВО «Свобода», УНП «Рух», а також позапартійні громадські активісти, представники ОО «Демократичний Альянс» та ОО «Радикальна партія Олега Ляшка». Наразі представники цих політичних та громадських сил входять до складу обласного «штабу національного спротиву» та «Народної Ради» області.

Євромайдан у Києві супроводжувався появою в Чернігівській області осередків нових організацій:

«Правий Сектор» – його представники найбільш активні у м. Чернігів, меншою мірою — містах Ніжин і Прилуки. Після завершення силової фази протистояння під час Євромайдану організація заявила про своє структурування як політичної сили. Наразі активістами «Правого Сектору» активно поширюються заклики до громадян вступати в ряди «ПС», у Чернігові облаштовується офіс організації (у приміщенні ОДА), створюються місцеві осередки на рівні районів/міст обласного значення. На початку березня 2014 року представники «ПС» увійшли до складу обласного «штабу національного спротиву», де активно беруть участь у обговоренні подальших планів дій обласної влади.

«Самооборона» – після завершення Євромайдану неформальні осередки організації було створено практично в усіх районах та містах обласного значення. ОО «Самооборона» розміщується в одному приміщенні з ОО «Правий Сектор», обидві організації підтримують співпрацю, а також із активістами ОО ВГО «Ніхто крім нас». Наразі діяльність «Самооборони» зводиться переважно до патрулювання разом із міліцією вулиць найбільших міст області (Чернігів, Ніжин, Прилуки) та кількох райцентрів з метою недопущення погіршення криміногенної обстановки. Одним із найперших завдань ОО «Самооборона» є також продовження структурування, формалізація діяльності та обрання керівництва організації.

ОО ВО «Майдан» — організацію створено у січні 2014 року. До складу її керівних органів входять керівники всіх колишніх опозиційних партійних організацій області та відомі у м. Чернігів громадські активісти. До подій 18–22.02.2014 організація була одним з головних керівних органів Євромайдану в області, її місцеві осередки активно створювалися на районному рівні, розповсюджувалися членські квитки організації. Наразі організація активно не діє, але потенційно здатна відновити свою діяльність.

4. Ключові зміни у структурі правоохоронних органів (МВС, Прокуратура, СБУ) та судовій гілці влади станом на березень 2014 р.

Протягом лютого – березня 2014 року начальниками правоохоронних та силових відомств області (УМВС України в області, УСБУ в області, прокурором Чернігівської області, прокурором м. Чернігів, начальником Ніжинського МРВ УМВС України в області) були подані рапорти про звільнення з роботи. Наразі посади залишаються вакантними.

Найбільший резонанс викликало призначення на початку березня 2014 року начальником УМВС України в області Олега Демченка. Після поширення у ЗМІ цієї інформації, 12 березня 2014 у Чернігові ОО «Правий Сектор» було проведено мітинг протесту проти призначення О. Демченка (якому закидається координація «тітушок» у м. Харків) на посаду головного міліціонера та на підтримку на цю посаду кандидатури Валерія Костильова (заступника начальника УМВС України в області, уродженця Чернігівщини).

Змін у судовій гілці влади на території Чернігівської області не відбулося.

5. Позиціонування депутатів Верховної Ради України від області

Внаслідок подій Євромайдану змінили своє політичне позиціонування і вийшли з лав ПАРТІЇ РЕГІОНІВ у Верховній Раді представники Чернігівщини Владислав Атрошенко, Іван Куровський і Микола Рудьковський (тепер усі позафракційні). Залишився у фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ Михайло Чечетов, який довгий час виступав з гострою критикою учасників Євромайдану й наполягав на силовому сценарії розв’язання кризи.

6. Місцеві політики чи народні депутати від регіону, що мають наміри балотуватися на посаду Президента України

Під час проведення на початку березня 2014 року у м. Київ V з’їзду «Радикальної партії Олега Ляшка» його делегатами було висунуто кандидатуру народного депутата України О. Ляшка (позафракційний, обраний по виборчому округу № 208, Чернігівська область) у Президенти України на виборах у травні 2014 року.

7. Структура медіа-ринку в області і зміни в інформаційному просторі регіону після подій Євромайдану

У кількісному вимірі структура медіа-простору області на змінилася. На Чернігівщині нараховується 18 телерадіоорганізацій (державних – 2, комунальних – 3, приватних – 13), здійснюють мовлення 29 телерадіоорганізацій загальнонаціонального мовлення, регулярно виходить у світ 79 місцевих періодичних друкованих видань (69 газет, 8 журналів, 2 збірники загальним разовим тиражем 830 тис. екземплярів). В Інтернет-просторі області представлені низка інформаційних ресурсів, серед яких найбільш популярними є «Високий Вал», «Події і Коментарі», «Сіверщина», «4ernihiv.info», «Час Чернігівський», «Чернігівський Монітор», «Чиста політика», «Gorod.cn.ua», «Північний Вектор». Інформація з даних Інтернет-ресурсів має загальнообласний характер, їхні матеріали часто розміщуються на новинних сайтах місцевого рівня (переважно міста Ніжин, Прилуки, Н.-Сіверський, Ічня, Корюківка, Носівка, Бобровиця). Про спроби переділу медіа-ринку області інформації не з’являлося.

8. Зміни у структурах власності основних бізнес-груп регіону, наявність випадків перерозподілу власності, рейдерських атак тощо

Станом на 10 березня 2014 року структура власності основних бізнес-груп області не змінювалась, перерозподілу власності не відбувається, про спроби рейдерських захоплень підприємств публічно не повідомлялося.

9. Випадки притягнення до відповідальності (дисциплінарної, адміністративної, кримінальної) за вчинення правопорушень представниками місцевої владної еліти

Значний резонанс серед громадськості м. Чернігів викликало примусове демонтування за допомогою міліції намету учасників акції Євромайдан 25 листопада 2013 на центральній площі міста. Рішення про знесення прийняв Чернігівський окружний адміністративний суд, за поданням міської влади. Міська влада мотивувала позов тим, що на її адресу надійшло звернення від Чернігівського міського УМВС, в якому зазначено, що міліція не може забезпечити безпеку громадян та безпеку громадського порядку в місці проведення заходу. Комунальниками було вилучено апаратуру чернігівської ГО «Апельсин», яка встановила цей намет. Протягом всього Євромайдану активісти ГО вимагали повернення/відшкодування апаратури та притягнення до відповідальності посадових осіб, що санкціонували демонтування намету. Станом на 14 березня 2014 Прокуратура області посилаючись на Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час мирних зібрань» від 23.01.2014 року закрила попереднє провадження відносно дій працівників міліції. ГО «Апельсин» продовжує оскаржувати це рішення у судах.

10. Позиція місцевих політичних еліт щодо подій Євромайдану та позачергових президентських виборів

Під час Євромайдану представники найбільших політичних сил в області – ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, ВО «Батьківщина», партії «УДАР», ВО «Свобода» та УНП «Рух» брали активну участь у подіях на місцевому рівні.

Керівниками ОО ПАРТІЇ РЕГІОНІВ організовувалися мітинги на підтримку влади у м. Чернігів та поїздки прихильників партії для участі у провладних мітингах до м. Київ. Наприкінці лютого 2014 року ОО ПАРТІЇ РЕГІОНІВ фактично припинила свою діяльність, фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ (найбільшої політичної сили області) саморозпустилися, їх члени стали позафракційними або частково увійшли до складу новостворених депутатських груп у місцевих радах. Народні депутати України
В. Атрошенко, І. Куровський та М. Рудьковський вийшли із парламентської фракції ПАРТІЇ РЕГІОНІВ та засудили спроби силового розгону акцій протесту.

Керівниками обласних осередків ВО «Батьківщина», партії «УДАР», ВО «Свобода» та УНП «Рух» було створено обласний «штаб національного спротиву», який займався організацією протестних заходів. Також активну участь у протестах брали народні депутати України, обрані на території області, або закріплені за нею: В. Дубіль (фракція ВО «Батьківщина»), С. Авеченко (фракція партії «УДАР»),
Р. Марцінків (фракція ВО «Свобода») та О. Ляшко (позафракційний).

Під час Євромайдану однією з головних вимог організаторів мітингів протесту – керівників обласних осередків опозиційних партій та зазначених народних депутатів – були проведення дострокових парламентських та президентських виборів. Починаючи з 1 березня 2014 року, після загострення відносин України з РФ та зміщення фокусу суспільної уваги на події в АРК, ця тема ними активно не обговорюється (окрім О. Ляшка, який активно виступає за вибори та висувається кандидатом у президенти).


http://oporaua.org/news/4436-politychna-karta-chernigivskoji-oblasti

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини