Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:24:05

На чернігівські міста і села наступає... інтернет

15.02.2014   08:51Агенцiя

На Чернігівщині, за нашими мінімальними підрахунками, налічується майже 190 тисяч осель, мешканці яких нині мають доступ до Інтернету.

На Чернігівщині, за нашими мінімальними підрахунками, налічується майже 190 тисяч осель, мешканці яких нині мають доступ до Інтернету. Ця цифра ніби суперечить офіційній статистиці (понад 80 тисяч користувачів). Та насправді в останню не потрапляє чимало даних, оскільки, наприклад, абоненти кабельного телебачення не завжди обліковуються як користувачі інтернетного зв’язку. Лише в обласному центрі кабельний оператор «Основа» обслуговує 55 тисяч таких користувачів. А ще є схожі структури у Прилуках, Ніжині! У райцентрі Куликівці інтернетні послуги надають два приватні підприємці. Не відстають і інші містечка.


Глобальна павутина зваблює

— Ми маємо в області 53 тисячі абонентів, — повідомив директор Чернігівської філії ВАТ «Укртелеком» Олексій Сидоренко. — Щороку їх кількість зростає на п’ять тисяч і більше.

Крім того, на Придесенні активно впроваджують бездротовий Інтернет мобільні оператори «МТС», «Київстар». Найкращі показники у цьому плані має «Інтертелеком», оскільки використання його модемів із зовнішніми антенами дає непоганий результат у сільській місцевості.

Останнім часом активно стали отримувати послуги глобальної мережі жителі сіл.

— У Кучинівці доступ до Інтернету мають 100 родин, — каже завідувач клубу Наталія Лагута (Щорський район). — Ось мої дві дочки-студентки, наприклад, через телефонну лінію входять у Всесвітню мережу і шукають там потрібну інформацію. Більшість школярів також мають комп’ютери.

— У Монастирищі мало школярів, але 30 інтернетчиків є, — розповідає секретар сільської ради Валентина Сухенко (Ічнянський район). — Старші зв’язуються по «Скайпу» з дітьми з інших міст. Це дуже зручно.

У Менському районі, крім двох газет, функціонують два сайти цих видань.

Редактор «Нашого слова» Олександр Назаренко оцінює районну інтернет-аудиторію в 5000 осіб. Керівник «Менщини» Сергій Лавський знає про офіційно зареєстрованих 2000 користувачів швидкісного дротового Інтернету.

На думку останнього, у селах все-таки прогресують безпроводовий зв’язок і соціальні мережі.

Справді, у віддалених від райцентрів населених пунктах, де телефон то працює, то мовчить, люди закупляють модеми, спеціальні антени, завдяки чому мають надійний вихід у Всесвітню павутину.

Усе це дає підстави стверджувати, що цей передовий вид зв’язку став доступним майже кожному третьому мешканцю Чернігівщини (адже з наявних в області 448,7 тисячі домогосподарств у 190 тисяч він є). Кількість інтернет-користувачів можна з впевненістю подвоїти-потроїти, оскільки вдома спілкуються в соціальних мережах, як правило, і діти, і їхні батьки.

У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського навчають користуватися Інтернетом пенсіонерів. Старше покоління приваблює можливість відеоспілкування з родичами, близькими.


Новини із сайтів чи газет?

У зв’язку з активним поширенням Інтернету нині є невтішні прогнози для газет. Вони ще тримаються. Але... їх досить потужно витісняють інтернет-ЗМІ. Останні заснувати не надто й складно. У Корюківці блогер Андрій Навродський веде на громадських засадах інформаційних сайт. Інший — «Корюківка — наше місто» — наповнює Анатолій Савченко.

— Мій син-школяр створив сайт, — розповідає громадський діяч-опозиціонер. — А я наповнюю його новинами про місто, політичне життя району. Є тут і фото, і відео.

Загалом в області, за деякими авторитетними оцінками, працює понад 600 сайтів. Ми переглянули найповніший на сьогодні каталог блогера Олексія Письменного з 575 чернігівських інтернет-ресурсів. Та й він як фахівець-практик визнає, що їхня кількість за останні місяці істотно зросла.

— У Срібнянському районі, — розповідає редактор Сергій Бебик, — свої сайти мають редакція газети «Срібнянщина», райдержадміністрація, відділ освіти РДА, методкабінет відділу освіти, центральна районна бібліотека, 6 шкіл з 12, два професійні ліцеї — Сокиринський і Дігтярівський. Останні кілька місяців у районі активно працює оператор «Інтертелеком», який забезпечує швидкісний доступ до Інтернету в будь-якому населеному пункті району. Досі така можливість була лише у Срібному (послуга «ОГО!» від «Укртелекому»). Незабаром швидкісний Інтернет від «Інтертелекому» буде в усіх школах району.

В обласному центрі кількість редакцій інтернет-інформаційних ресурсів перевищила кількість традиційних друкованих видань. Новини області поспішають донести 20 сайтів («Високий вал», «Події і коментарі», «Чернігівський монітор», «Сіверщина», «Північний вектор», 0462.UA, Sіver Іnfo, Gorod.cn.ua, «Чернігів. інфо», «Чернігівський формат», chernіgіv.bіz.ua, ecіty.cn.ua, yes.cn.ua, www.ch.ua, chernіgіv.osp-ua.іnfo, «ПОЛІС», «Європейська Україна», «Хвиля Десни», «Чиста політика»). Плюсом деяких (наприклад, «Високий вал», «Час чернігівський», «Події і коментарі») є відеотрансляції важливих суспільно-політичних подій. Відвідуваність найбільш розкручених сайтів становить 7—15 тисяч осіб на день.


Інвестори почали вкладати кошти в інформаційні портали.

У штаті редакцій «Події і коментарі» працює три журналісти, 0462.UA — два співробітники. Мають фотокорів та позаштатних кореспондентів й інші інтернет-видання.

Через них і діяльність регіональних інформ-сайтів з Прилук, Ніжина, Варви, Городні, Корюківки, Мени, Бобровиці газетні новини відстають від мережевих на 3—7 днів. Адже районні й обласні паперові видання надходять читачам переважно раз на тиждень (у четвер або п’ятницю). Єдине, в чому останні виграють, — це аналітика, статті про різні життєві чи економічні проблеми. Співробітникам багатьох інтернет-ЗМІ поки що бракує досвіду в розкритті суспільних тем, оскільки вони освоюють новий вид діяльності «з коліс», без належної професійної підготовки. Тому 80 відсотків інформпродукції з сайтів — матеріали сируваті, часто неграмотні.

Але попри всі недоліки споживачі дедалі частіше віддають перевагу Інтернету, а не передплаті газет. А молодь взагалі звикла до глобальної мережі як до необхідного інструмента пізнання дійсності.

Крім новинних порталів, діяльність влади, місцевих органів самоврядування досить широко висвітлюють сайти обласної та районних райдержадміністрацій, рад, управлінь, департаментів. Є вже навіть інтернет-сторінки сіл. Так, сайт «Родное Жадово» розповідає, чому в січні в їхньому населеному пункті знесли пам’ятник Леніну. В «Марківцях», «Линовиці» та інших знаходимо чимало краєзнавчої інформації.

На Чернігівщині також працюють десятки історичних, культурно-просвітницьких порталів. Мають свої сайти архітектори, письменники, зокрема поетеси Ірина Кулаковська, Олена Загреба. Персональні сторінки в Інтернеті відкрили десятки тисяч чернігівців. А ще діють сотні сайтів магазинів, кафе, ресторанів, туристичних фірм, готелів, рекламних агенцій.

Зрозуміло, Інтернет дедалі глибше входитиме в побут місцевих жителів. А відтак політикам, громадським діячам, представникам влади і бізнесу треба під час реалізації багатьох проектів брати до уваги ці серйозні можливості сучасності.


До речі

Майже 80 відсотків студентів області (30 тисяч), школярів (93 тисячі) уже й дня не можуть прожити без спілкування в «Однокласниках», «Фейсбуці». Досить зазначити, що в освітніх закладах регіону встановлено понад 8500 комп’ютерів. Як повідомив начальник управління освіти Чернігівської міської ради Володимир Купріяненко, у 36 школах учні мають можливість користуватися швидкісним Інтернетом на 883 комп’ютерах.


Сергій Павленко


http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=317449
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини