Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:10:29

Чи дійсно рівень забезпечення прав дітей на Україні достатньо високий?

22.11.2013   10:04Агенцiя

За коментарем ми звернулися до першого заступника голови Громадської ради при ОДА, керівника комітету з питань захисту прав дітей, сімей та жінок Громадської ради при ОДА Наталії Проскуріної.

"На мою думку, неможливо однозначно визначити рівеньзахищеності прав дітей.Це питання постійно є першочерговим у відповідних структурах органів виконавчої влади та громадськості,  але є і певні проблеми. Наприклад, діти - сироти та діти  позбавленні батьківського піклування, соціальні сироти, - всі вони мають право на житло, але не всім є змога його надати. Всі діти мають бути оздоровлені, але з ряду причин стовідсотково це зробити неможливо.

Проте є й позитивні моменти - є бажання та досвід у людей допомагати цим категоріям дітей, існують відповідні структури, які займаються цими питаннями. Щодо органів виконавчої влади, я вважаю, що вони працюють на високому рівні. Ми, громадська рада при ОДА, тісно співпрацюємо зі службою у справах дітей облдержадміністрації та з департаментом з питань сім’ї, молоді та спорту.», - сказала Наталія Проскуріна.
 
Чи змінилася ситуація щодо захищеності дітей за останні роки?
„Якщо порівняти з тим, що було кілька років тому - підвищення рівня захищеності дітей однозначно відбулося. Під час зустрічі із Юкіе Мокуо Уповноважений Президента Юрій Павленко сказав, що дитяча смертність зменшилася на 27%. Дітей стали частіше забирати сім’ї – ось результат роботи державної політики. Вона направлена не лише на вдосконалення і переоснащення медичних закладів, а й на те, щоб усі діти мали сім’ї. Зараз стрімко розповсюджується і збільшується мережа сімей, які усиновлюють дітей, також зросла кількість будинків сімейного типу. Це і є головне завдання органів виконавчої влади.

Ми, як представники громадськості,  є партнерами та волонтерами  обласного та міського Центрів соціальної служби для молоді. Саме при обласному ЦССМ створений Чернігівський обласний центр «Батьки і дитина разом», де надають практичну допомогу молодим матерям в виборі правильного рішення стосовно новонародженого малюка.
В Центрі їм надають притулок, юридичну, медичну і соціальну допомогу. Це вагомо впливає на зменшення кількості відмов від дітей при народженні.»
 
Дослідження показують, що 96% дітей знають про Конвенцію ООН про права дитини, але далеко не всі діти і дорослі розуміють цей документ. Далеко не всі знають права дитини і вміють їх відстоювати. Що ви на це скажете?

„Дорослі і діти знають лише про те, що їх цікавить. Можливо, сам текст  Конвенції ООН про права дитини - діти і не бачили, але його зміст майже всім  відомий.

Взагалі, дітей скрізь інформують про їх права. У школах викладають правознавство, по телевізору часто показують соціальні реклами, навіть мультфільми показують, де говориться про те, що дитина має права і які саме.

Щоб права дитини підтверджувались Державою і це було продуктивно, в першу чергу батьки мають розуміти і усвідомлювати всю відповідальність і сприяти тому, щоб їх діти знали свої права і були захищені.

Звичайно, ми повинні не лише пам»ятали про свої права, а ще й виконували свої обов»язки перед своїми рідними і перед своєю державою.”
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини