Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:23:55

Архів - джерело інформації про історію міської громади

08.11.2013   07:41Агенцiя

Станом на 1 жовтня 2013 року у відділі в 598 фондах розміщено 64812 справ. У тому числі: в 79 фондах НАФ – 19423 одиниці зберігання та у 519 фондах трудового архіву – 45389. Документи НАФ зберігаються постійно, а з кадрових питань (особового складу) – 75 років.

Архівний відділ Чернігівської міської ради працює відповідно до законодавства, рішень міської ради, її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови, річних планів роботи та розвитку архівної справи. Відділ є виконавчим органом міської ради без статусу юридичної особи. Має чисельність п'ять штатних одиниць. Дві посадові особи місцевого самоврядування відповідають за роботу з документами Національного архівного фонду (далі - НАФ), три – за роботу трудового архіву.

Однією із головних проблем відділу є питання розміщення архівних справ. Якщо документи НАФ, які повинні нам передавати 40 юридичних осіб, можуть тимчасово понад встановлені строки зберігатися у їх власних архівах, то документи юридичних осіб, які завершують ліквідаційну процедуру і не мають правонаступників, зобов'язаний прийняти на зберігання трудовий архів. За п'ять останніх років до архівного відділу надійшло близько 500 одиниць зберігання НАФ та біля 20 тисяч справ від більш ніж 200 ліквідованих юридичних осіб. У поточному році потрібно прийняти на зберігання ще 15 тисяч справ Публічного акціонерного товариства "Чернігівське Хімволокно", яке завершує ліквідаційну процедуру. На жаль, питання щодо місця зберігання зазначених документів на сьогоднішній день не вирішене.

За поданням відділу в 2013 році ухвалені розпорядження міського голови від 8 січня та 28 серпня № 3-р "Про архівну справу та упорядкування в 2013 році документів юридичних осіб міста Чернігова – джерел формування НАФ" та № 141-р "Про затвердження Положення про експертну комісію та складу експертної комісії архівного відділу Чернігівської міської ради".

На виконання міської Програми розвитку архівної справи у 2013 році відремонтовані приміщення трудового архіву по вул. Мстиславській, 8, робоча кімната по вул. Магістратській, 7, встановлені металеві двері та підключено охоронну сигналізацію в архівосховищі; змонтовані додаткові комбіновані стелажі; обладнані три робочі місця для громадян, які звертаються до відділу щодо ознайомлення з документами НАФ.

Відділом забезпечено вирішення питань, порушених у зверненнях громадян. За дев'ять місяців поточного року розглянуто 2011 звернень, що на 300 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Розглянуто також 337 листів, що надійшли від органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших юридичних осіб.

Відділом постійно надається консультаційно-практична допомога з питань архівної справи і діловодства працівникам діловодних, експертних та архівних служб юридичних осіб міста. У 2013 році надано понад 300 таких консультацій; 112 користувачів отримали для ознайомлення у відділі 766 архівних справ з документами НАФ.

З початку року проведено 7 засідань експертної комісії архівного відділу. На засіданнях розглянуті надані юридичними особами 242 документи: положення про архів, експертну комісію; інструкції з діловодства; номенклатури справ; річні розділи описів справ з кадрових питань (особового складу), постійного, тривалого зберігання та акти про вилучення для знищення документів.

Для інформування про архівну справу і діловодство ми використовуємо офіційний веб-портал Чернігівської міської ради. На порталі постійно розміщуємо інформації про: архівний відділ та його трудовий архів; вимоги до складання номенклатури справ, положень про архів та експертну комісію, порядку заповнення паспорту архіву юридичної особи; зразки бланків архівних документів; списки юридичних осіб – джерел формування НАФ та фондів документів НАФ відділу; Перелік типових документів; Правила роботи архівних установ; інші матеріали, що стануть у нагоді архівістам та громадянам, які цікавляться архівною справою.

За документами міської ради у робочій кімнаті відділу в 2013 році розміщувалися виставки архівних документів "З історії архівного відділу Чернігівської міської ради" та "Україна: серпень-вересень 1991 року".

 Документи, за якими надходить найбільше запитів

70 відсотків запитів громадян, що надходять до архівного відділу, стосуються документів із кадрових питань (особового складу) ліквідованих юридичних осіб міста, які не мали правонаступників та передали архівні справи на зберігання до міської ради. За зазначеними документами відділ надає архівні довідки про заробітну плату, стаж роботи та витяги або архівні копії наказів.

30 відсотків звернень - щодо документів НАФ для отримання архівних довідок, копій документів, витягів із рішень міської, районних у місті рад, їх виконавчих комітетів, розпоряджень міського голови щодо реєстрації юридичних осіб, отримання житла, земельних ділянок, введення будинків в експлуатацію, обрання депутатами міської, районних у місті рад та інших окремих фактів.

Прийом громадян щодо документів ліквідованих юридичних осіб здійснюється в трудовому архіві архівного відділу міської ради по вул. Мстиславській, 8 кожного вівторка та четверга з 9:00 до 13:00, а з питань документів НАФ – начальником архівного відділу у кімнаті № 7 по вул. Магістратській, 7 у понеділок, п'ятницю з 8:30 до 12:00, у середу з 10:00 до 12:00. При зверненні обов'язково мати паспорт.

Громадяни та юридичні особи можуть надавати до міської ради письмові звернення з питань, що належать до компетенції архівного відділу. Звернення адресуються міському голові або секретарю міської ради. Заяви від громадян надходять до відділу звернень громадян та соціальних питань міської ради (вул. Шевченка, 9). Листи від юридичних осіб – до канцелярії загального відділу міської ради (вул. Магістратська, 7). У зверненні має бути зазначено, який документ необхідно отримати, додані ксерокопії документів (паспорта тощо), вказана повна поштова адреса. Заяви без зазначення місця проживання та підпису громадянина не розглядаються.

Місцезнаходження документів НАФ та з кадрових питань юридичних осіб, що користуються найбільшим попитом

У нашому відділі зберігаються документи НАФ міської ради за 1971–2003 роки, Деснянської районної у місті Чернігові ради за 1974-2000 роки, Новозаводської – за 1974–2001 роки, управління архітектури та містобудування міської ради за 1944-2007 роки, а також справи з кадрових питань (особового складу) 519 ліквідованих юридичних осіб, які не мали правонаступників та передали документи до міської ради. Саме одиниці зберігання зазначених архівних фондів користуються найбільшим попитом.

Документи НАФ міської ради, ухвалені до 1971 року зберігаються у Державному архіві Чернігівської області, а після 2003 року – в загальному відділі міської ради.

Архівні справи з кадрових питань (особового складу) юридичних осіб зберігаються 75 років у архівах підприємств, установ та організацій або у їх правонаступників.

 

Начальник архівного відділу Чернігівської міської ради Геннадій Крисько

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини