Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:12:59

До 95-ї річниці подвигу героїв Крут

29.01.2013   06:58

29 січня 1918 року, неподалік від станції Крути юні захисники України прийняли нерівний бій з переважаючими військами більшовиків. Незважаючи на те, що сили були нерівні, бій тривав понад 7 годин. Більшість хлопців загинули, але продемонстрували героїзм та незламність духу у боротьбі за Незалежність України. У радянські часи січневі події 1918 року під Крутами переважно замовчували. Незважаючи на це, розповіді про подвиг юнаків передавалися від старшого до молодшого покоління.

У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, – та у свідомості багатьох людей набув особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога. Цей бій став символом боротьби за свободу і незалежність українського народу та предметом досліджень багатьох істориків, пам’яті героїв присвятили кращі твори українські письменники.

Один з наймолодших музеїв України – Меморіальний комплекс “Пам’яті Героїв Крут” розташувався поблизу села Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області, за 800 метрів від залізничної станції “Крути”.

Проект Меморіального комплексу “Пам’яті героїв Крут” презентував у 2005 році заслужений архітектор України Володимир Павленко. Він не лише розробив архітектурно-будівельну частину проекту, а й здійснював авторський нагляд за будівництвом. Автором художньої концепції став народний художник України, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, почесний член Української академії архітектури, член-кореспондент Академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Гайдамака. Виконавцем став заслужений діяч мистецтв України, художник Борис Дєдов зі своєю творчою групою.

Робота зі створення меморіального комплексу розпочалася у 2006 року. Вже наприкінці літа цього року відбулося урочисте відкриття першої частини Меморіального комплексу, ансамбль якого складався з монумента героям Крут, каплиці та скульптурної композиції “Шинель”. На семиметровому кургані установили десятиметрову червону колону, яка нагадує колони головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Колону увінчав бронзовий тризуб у лавровому вінку. Біля підніжжя кургану збудували капличку, на камені перед якою промовиста цитата з національного гімну України: “Душу й тіло ми положим за нашу свободу”.

Посеред вимощеного бруківкою майданчика ? бронзова гімназійна шинель на гранітних плитах. На схилах кургану, навколо майданчика росте вічнозелений козацький ялівець ? символ життєствердної сили. Ліворуч та праворуч від монумента викопано озера. За монументом ? озеро у формі хреста. Уздовж берегів посаджено калинові кущі, які нині вже пломеніють червоними ягодами, символізуючи не тільки кров та безсмертя роду, а й мужність юнаків, що віддали своє життя в боротьбі за Україну.

14 жовтня 2008 року на Покрову відбулося відкриття другої частини Меморіального комплексу “Пам’яті героїв Крут”. Ідея розмістити музей у вагонах початку минулого століття належала Анатолію Гайдамаці та Борису Дєдову. Творча група створила фрагмент Київського вокзалу початку ХХ століття. Навпроти монумента відтворили залізничний перон, вимощений бруківкою, встановили ліхтарі та лави. З обох боків перону на коліях розташували сім вагонів і відкриту залізничну платформу військового ешелону з гарматою. Своїм виглядом вони подібні до тих, якими 1918 року студенти й гімназисти їхали на захист Батьківщини. Усю композицію обрамляє озеро у вигляді підкови, через яке перекинулись два містки.

Музейна експозиція розташована в чотирьох залізничних вагонах. Тут представлено близько п’ятсот предметів та копій архівних документів, фотокартки, схему бою, списки встановлених учасників бою, їхні фотографії, спогади очевидців. Експозиція містить металеву грубку, зразки однострою, зброї, гармати, гвинтівки Мосіна, кулемети Максима. Своєрідним музейним експонатом є вагон, призначений для санітарної обробки вояків. У ньому ? пристосування для душових, пропарювання одягу.
 
Основну роботу зі збору, упорядкування та систематизації матеріалів провів Сергій Бутко. Проте, за його словами, створення експозиції – це спільна справа української наукової еліти. Зокрема аершим передав фотодокументи та зброю начальник Центрального музею Збройних сил України, нині – начальник Національного військово-історичного музею України, кандидат історичних наук, полковник Віктор Карпов.
Нині Меморіальний комплекс “Пам’яті героїв Крут” є філією Національного військово-історичного музею України. Керівництво музею приділяє увагу розвитку меморіального комплексу, постійно сприяє вирішенню актуальних проблем, підтримує в науковій роботі, залучає працівників філії до участі в наукових конференціях.

Сьогодні Меморіальний комплекс “Пам’яті героїв Крут” ? військово-історичний, культурно-освітній та науково-дослідний заклад, що збирає, вивчає, експонує та зберігає пам’ятки матеріальної й духовної культури, пов’язані з історією Української революції 1917-1921 років, зокрема працює в напрямку поглибленого вивчення історії події 29 січня 1918 року під Крутами, її значення в боротьбі за незалежність України. Науково-фондова робота музею спрямована на поповнення експозиції новими пам’ятками, а інформаційно-музейна діяльність пов’язана з екскурсійним обслуговуванням відвідувачів, проведенням науково-дослідної роботи, розширенням зв’язків з освітніми закладами, організаціями та підприємствами, закладами культури й туризму, засобами масової інформації. З метою підвищення зацікавленості молоді історичним минулим упроваджено інноваційний проект “Урок історії в музеї” для школярів та студентів.

До меморіалу приїжджають різні категорії відвідувачів. Частими гостями є паломники. Тут проводять богослужіння, до підніжжя монумента покладають квіти. За роки діяльності у меморіальному комплексі побували тисячі відвідувачів. З експозицією музею ознайомилися студенти й учні різних областей України, представники державних, громадських, молодіжних та дитячих організацій, гості з Канади, США, Франції, Росії, Білорусі, Туреччини, Греції, Естонії, Латвії, Монголії та інші. Записи в музейній Книзі відгуків свідчать, наскільки меморіал дає можливість емоційно відчути історичні події бою під Крутами.

Щороку 29 січня на території меморіального комплексу проводяться заходи з ушанування пам’яті героїв. У цей день меморіал відвідує багато людей, щоб уклонитися пам’яті молодих українських патріотів та засвідчити свою повагу тим юнакам, які не шкодували життя за українську державу. Під час церемонії проводиться поминальна служба, люди запалюють свічки, ушановують пам’ять про загиблих хвилиною мовчання, покладають вінки та квіти до пам’ятника героям. Звучить козацький марш. Урочисто крокують курсанти військових ліцеїв та коледжів міст Чернігова і Львова.

Зазвичай серед присутніх урядовці, партійні та громадські діячі, журналісти, науковці, письменники, студенти, учні та усі, кому небайдужа доля України.
Для відвідувачів на території меморіального комплексу розгортаються пункти обігріву. Усіх пригощають солдатським кулішем і гарячим чаєм. Для бажаючих поводять екскурсії та демонструють історичний документальний фільм.


Науковий співробітник Меморіального комплексу “Пам’яті героїв Крут”, кандидат філологічних наук, Наталія Примушко, Григорій Мазур
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини