Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:00:37

Конституційний Cуд дозволив саджати за поширення інформації про політиків і чиновників

23.01.2013   13:05Агенцiя

Рішенням від 20 січня 2012 р. Конституційний Суд розтлумачив положення Основного Закону про право на особисте і сімейне життя на користь посадових осіб, закривши доступ громадянам до значного обсягу суспільно важливої інформації, – вважають експерти Центру політико-правових реформ.

Тепер журналістам та іншим охочим дізнатись інформацію про політиків і чиновників, оприлюднення якої прямо не передбачено законом, може загрожувати покарання за статтею 182 Кримінального кодексу “Порушення недоторканності приватного життя”. За це передбачено покарання від штрафу аж до п’ятирічного ув’язнення.

Унаслідок ухвалення такого рішення для громадськості може бути закрито доступ до інформації, наприклад, стосовно судимостей, дисциплінарних стягнень, отримання фахової освіти та родинних зв’язків чиновників всіх рівнів. Адже всі перелічені дані підпадають під визначення особистого і сімейного життя.

Крім того, завдяки такому рішенню, можна буде завести кримінальну справу проти журналістів, які займались розслідуванням довкола помешкання Президента в Межигір’ї або цікавилися пільгами конкретних народних депутатів. Оскільки представники ЗМІ оприлюднили “конфіденційну”, згідно із тлумаченням Конституційного Суду, інформацію про посадову особу.

У свою чергу, органи влади одержали підставу відмовляти громадянам у доступі до інформації про політиків і чиновників. Відкритою буде лише та інформація, що стосується виконання ними функцій держави і надання якої передбачено законом.

У цьому рішенні Конституційний Суд проігнорував позицію Європейського суду з прав людини, що право недоторканність приватного життя у політиків й інших посадовців має значно вужчі межі, ніж у звичайної особи. Не може бути таємною інформація, коли право суспільства знати об’єктивно переважає право посадовця зберігати в таємниці певні факти про себе.

Таким чином, Конституційний Суд створив умови для розвитку корупції, позбавив суспільство ефективних механізмів контролю за владою, а над журналістами, які викривають факти зловживань, заніс меч кримінальної відповідальності.

http://www.pravo.org.ua/politicreformandconstitutionslaw/2011-12-14-18-23-49/934-c.html

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини