Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:29:13

Колишня міністерка освіти допомагатиме з відбудовою шкіл на Чернігівщині

27.06.2022   16:56Агенцiя

Колишня міністерка освіти Анна Новосад повідомила, що Чернігів стане її домом на найближчий рік. А все через роботу та громадську діяльність.

- Я не маю ніяких особистих зв’язків з цим чудовим містом. Принаймні не мала до повномасштабної війни. Зараз же для мене Чернігівщина - це Північна фортеця, яка життями своїх мешканців унеможливила подальший наступ на мій дім, на Київ. І я завдячую місту та його людям за це.

Допомогти усім, на жаль, неможливо. Потрібно пріоритезувати - регіони, сфери, напрямки, пише Новосад у фейсбуці. Десь у середині квітня разом з партнерами вирішили, що їхнім завданням буде допомогти Чернігівщині відновити доступ до освіти.

    - Ми хочемо залучити максимум донорських коштів та коштів звичайних небайдужих людей для відновлення та відбудови шкіл міста, а у перспективі - садочків та закладів профосвіти. Руйнування від авіа нальотів, ракет, артилерії у місті дуже страшні. 27 шкіл з 34х шкіл Чернігова сильно побиті. Лише вікон вибито ~ 13 000 м2. Діри від снарядів у дахах, розбомблені котельні, знищене обладнання. Дві школи зруйновані вщент. На них систематично скидали надпотужні бомби. Відновити школи неможливо. Лише будувати з нуля. І це тільки місто. Схожа ситуація у громадах області.

Як зауважує екс-міністерка діяльність тільки набирає обертів. Дуже скоро у партнерстві з громадською організацією GoGlobal планують запустити велику фандрейзингову кампанію з відновлення доступу до освіти в Чернігові та області.

    - Поки всі ми донейтим пріоритетно на зброю для нашого війська, ми будемо намагатись зібрати кошти на відновлення шкіл серед партнерських закордонних закладів освіти та освітніх мереж, - говорить активістка.

Але поки амбітні плани ще в розробці, вже є перші результати. За підтримки Посольства Фінляндії в Україні буде профінансована інженерно-технічна оцінка стану усіх пошкоджених шкіл. Це є обов’язковою законодавчою вимогою для будь-яких подальших ремонтів чи відбудов. Отримані звіти, дефектні акти та кошториси будуть використані для прозорого і точного фандрейзингу.

Вдалося залучити до роботи в регіоні знаного міжнародного партнера - організацію Finn Church Aid. FCA вже давно не має нічого спільного з церквою. Але має багато спільного з Україною. FCA утворились одразу після нападу росії на Фінляндію у 1940. З того часу FCA стали одними з найбільших донорів гуманітарної допомоги у сфері освіти. FCA вже мають офіс у Чернігові і багато спільних планів.

У липні-серпні організація проведе серію літніх активностей та кемпів для учнів міста та області. Планується до вересня розпочати відновлювальні роботи в окремих школах (вставити вікна, полагодити опалення etc) та обладнати бомбосховища; розпочати роботу над temporary learning spaces - для дітей, школи яких були повністю зруйновані.

    - Далі буде. До першого вересня залишилось дуже мало днів і дуже багато роботи. Долучайтесь…- закликала колишня чиновниця.

Також Анна Новосад виклала і кілька світлин чернігівських шкіл для майбутньої кампанії з фандрейзингу. І зазначила, що дозвіл батьків на публікацію фото дітей є.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.