Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:49:17

Першопрохідці «Нової української школи»

24.07.2021   11:07Агенцiя

Педагогічний колектив Прилуцького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 7 (ліцей № 7) активно готується до впровадження Державного стандарту базової освіти (5-9 класи).

Тестувати його будуть пілотні школи, які є учасниками інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти».

 

Літня відпустка команди учасників Ліцею №7 проходить у режимі самоосвіти та онлайн навчаннях. Педагоги беруть участь у програмі підвищення кваліфікації керівників, шкіл-учасників інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня «Нова українська школа: перехід на наступний рівень», який складається з 6 модулів. Паралельно співпрацюють із регіональними тренерами Програми підтримки освітніх реформ «Демократична школа» та авторськими колективами, які працюють над створенням навчальних програм та розробленням матеріалів.

Які ж особливості має новий Стандарт? Він не містить поділу на предмети, натомість є лише освітні галузі. Це означає, що розробники освітніх та навчальних програм зможуть як втілювати певну освітню галузь через окремі предмети, так і комбінувати їх для інтеграції. Цими 9-ма освітніми галузями є мовно-літературна, математична, природнича, технологічна, інформатична, соціальна і здоров’язбережувальна, громадянська та історична, мистецька, фізична культура. Навчання здобувачів освіти проходитиме відповідно до модельних програм, які педагоги Ліцею вибирають самостійно.

На сьогодні затверджено 75 модельних програм. Для того, щоб краще зорієнтуватися у виборі програм, Прилуцьким центром професійного розвитку педагогічних працівників організовано інформування та проведення консультацій для шкільної команди Ліцею № 7. Перед педагогами Ліцею постало завдання: обрати модельні програми, а найголовніше – обрати ті програми, до яких розроблені посібники та календарне планування (методичний супровід).Тим паче, що вищезазначена кількість модельних навчальних програм не є остаточною, оскільки авторські колективи і в подальшому можуть розробляти такі програми для впровадження нового змісту базової середньої освіти в освітній процес закладів загальної середньої освіти. Саме в цьому питанні педагогам допомогають розібратися консультанти Центру. Світлана Чернякова, директор Центру, мала пряму телефонну лінію із Тетяною Засєкіною, кандидатом педагогічних наук, старшим науковим співробітником, заступником директора з науково-експериментальної роботи Інституту педагогіки НАПН України щодо підготовки повного комплекту навчально-методичних матеріалів для забезпечення реформи НУШ.

23 липня працівники Центру Світлана Чернякова, Дмитро Клугман і адміністрація Ліцею № 7 Володимир Зуб, Олена Бондаренко розглянули питання нової ролі адміністрації шкіл у контексті впровадження Нової української школи, основні елементи Державного стандарту базової середньої освіти, створення освітньої програми закладу та наступність ланок початкової та середньої освіти, обмінялися думками щодо роботи вчительських спільнот, підвищення кваліфікації та налагодження реальної взаємодії між учителями- предметниками, які будуть працювати в п’ятих пілотних класах; обговорили розроблений працівниками Центру проєкт професійного розвитку педагогів «Організаційно-методичний інструментарій для педагогів по впровадженню Державного стандарту базової середньої освіти на засадах Нової української школи» та план роботи за даним проєктом з травня 2021 року по травень 2022 року.

Світлана Чернякова та Володимир Зуб переконані, що така тісна співпраця Центру і Ліцею № 7 приведе до позитивної практики, яка може стати прикладом для інших закладів освіти, які готуються до запуску НУШ у 5-9 класах за новим Державним стандартом базової освіти з наступного навчального року.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини