Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:40:03

"Як громадам співпрацювати зі ЗМІ" - розповіли журналісти UA: ЧЕРНІГІВ на онлайн-тренінгу

29.04.2021   12:23Агенцiя

Команда Суспільного мовника Чернігівщини 27 квітня провела тренінг для територіальних громад, присвячений ефективній комунікації зі ЗМІ та громадськістю. Зустріч відбулася в онлайн-форматі на платформі Zoom.

З представниками територіальних громад спілкувалися продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий, шеф-редакторка новин UA: ЧЕРНІГІВ Алла Скорик та продюсер новин Андрій Тіток.

«Суспільне Чернігів мовить на всю Чернігівщину, і ми зацікавлені в тому, щоб розповідати про життя всього регіону, — розповів продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий. — Суспільний мовник фінансується з податків громадян, ми не належимо владі, президенту чи якійсь особі, ми вільні у виборі тем. Які історії ми обираємо, чому ми їх обираємо — про це розповідають шеф-редакторка новин Алла Скорик та продюсер новин Андрій Тіток».


Що є новиною для медіа, як пропонувати теми журналістам

«Новина, якщо коротко, — це історія про суспільно важливу подію або тенденцію. В масштабах обласного мовника це має бути подія, про яку було б цікаво дізнатися мешканцям усієї області. Як ікони, що знайшли у Нових Млинах під час суботника. Це можуть бути історії про людей з незвичайними захопленнями, про грант, який громада виграла на важливий проєкт. У телевізійній новині також важлива картинка. Ми маємо показати героя — людину, якої це стосується. Замало, щоб про подію розповідали лише посадовці», — пояснив продюсер новин UA: ЧЕРНІГІВ Андрій Тіток.

Яскравий приклад успішної подачі новини — ініціатива Сосницької громади «Безкоштовний велосипед». Про цей проєкт команда UA: ЧЕРНІГІВ зняла два матеріали: перший про підготовку, другий про те, як люди вже користуються велосипедами. Саме друге відео за 6 днів набрало 1 млн переглядів, 3 тис. коментарів та 51 тис. реакцій. Його переглянули не лише в Україні, а й у США, Польщі, Чехії, Ізраїлі й інших країнах.

«Це також можуть бути й типові випадки, що стаються в різних громадах. Наприклад, розорювання прибережних смуг. Ми висвітлюємо такі теми, запрошуйте нас, якщо це відбувається у вас. Висвітлення може допомогти громадам вирішувати складні ситуації. Наприклад, громада запропонувала рішення, яке ускладнить розорення прибережних смуг для аграріїв. Відео про це дивилися не лише у Чернігівській області, а по всій Україні. Ми також намагаємось показувати приклади того, як люди об`єднуються, роблять щось разом», — розповіла шеф-редакторка новин UA: ЧЕРНІГІВ Алла Скорик.

Чому важливо комунікувати конфліктні теми і як це робити

«Проблемні ситуації трапляються всюди, але не всі їх правильно комунікують. Якщо немає зрозумілої комунікації, проблема роздувається у величезний пласт. І ми, замість того щоб прибрати гострі кути, актуалізуємо їх і зміцнюємо. Потім проблему обговорюють ще пів року», — зазначила Алла Скорик.

Як комунікувати правильно:
    Завжди пояснювати свою позицію, логіку своїх дій, коли за коментарем звертаються і журналісти, і мешканці громади. Коментарів забагато не буває. Чим більше керівництво громади розповідає про свою позицію, тим більше шансів, що це почують.
    Коментар має бути обґрунтованим. Коли посадовець просто заявляє «бо я так вирішив», це викликає хвилю негативу, яка зберігається тривалий час.
    Звертатися до ЗМІ за допомогою у розв’язанні проблем. Наприклад, громадам за допомогою ЗМІ вдавалося знаходити лікарів для амбулаторій.

Приклад негативного розвитку подій через відсутність комунікації — ситуація із закриттям малокомплектної школи у Дроздівці Куликівської громади. Щоб уникнути закриття, активісти громади запросили багатодітні родини з усієї України та організували для них переїзд. Але школу все одно вирішили закрити. Активісти та журналісти прийшли на сесію селищної ради, куди їх не пустили. В результаті це призвело до виклику поліції й відкриття кримінального провадження.
 
«Завжди треба коментувати, щоб не ображатися, що журналісти показали щось не так. У випадку із Суспільним, ми завжди доносимо думку так, як ви її розкажете. Навіть якщо це не влаштує іншу сторону. Ми покажемо і вашу, і іншу позицію. Позитивний приклад комунікації у конфліктній ситуації — Новгород-Сіверський район, де є проблема з автобусним сполученням. Влада завжди коментує, що вони б з радістю, але не можуть знайти перевізників», — розповів Андрій Тіток.

Не новинами єдиними

«Крім новин, у нас є різноманітні ефіри, у тому числі на радіо. Впевнений, що у кожній громаді є цікаві люди, цікаві історії в галузі культури, спорту, садівництва, краєзнавства. Маєте що розповісти — пишіть і телефонуйте», — підсумував продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.