Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:52:25

У Мені і Батурині пройшли навчання для аграріїв щодо особливостей законодавства у сфері захисту рослин та насінництва і розсадництва

29.08.2020   09:35Агенцiя

Наради-семінари «Дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин та запобігання поширенню контрафактного насіння при здійсненні реалізації та зберіганні насіння та садивного матеріалу» пройшли у Мені і Батурині Бахмацького району.

Ініціювали заходи для місцевих сільгоспвиробників спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

На зібраннях були висвітлені основні питання щодо дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері насінництва і розсадництва, а також щодо заборони використання, розповсюдження та обігу контрафактного насіння і незареєстрованих ГМО у відкритих системах. Надано роз’яснення стосовно алгоритму дій фізичної особи при її зверненні щодо порушення Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».

Наголошено, що сертифікації підлягає насіння, яке включене до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. А посівні якості повинні обов'язково відповідати вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись двома сертифікатами: сертифікатом, що засвідчує сортові якості насіння та сертифікатом, що засвідчує посівні якості насіння. Партії насіння або садивного матеріалу, які не мають супровідних документів про якість насіння не допускаються до реалізації.

Під час семінарів також йшлося про дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин. Фахівці нагадали присутнім про дотримання законодавства у сфері захисту рослин, а саме Законів України “Про захист рослин”, “Про пестициди і агрохімікати”, «Про місцеве самоврядування в Україні», “Про бджільництво” для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людей і навколишнє середовище.

Як альтернативу хімічному методу спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують товаровиробникам області використовувати біологічний метод захисту рослин, що дасть  можливість зменшити негативний вплив хімічних препаратів на навколишнє середовище, зберегти корисну ентомофауну та отримати біологічно чисту продукцію.

А для цього їм можуть стати у нагоді розробки науковців Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва. Про особливості їх використання та ефективність при застосуванні аграрії також дізналися під час нарад-семінарів у Мені і Батурині.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини