Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:28:31

Єдина система відкритих бюджетів шкіл, батькам розповіли як це працює

22.03.2019   15:27Агенцiя

У приміщенні Молодіжного обласного центру 26 березня батькам дітей, які навчаються у школах міста, презентували Єдину систему відкритих бюджетів шкіл.

На заході розповіли про онлайн платформу, яка дозволяє в розрізі окремого закладу освіти бачити всю фінансову інформацію: скільки коштів і на що виділяється із бюджету, проводити дискусії щодо нього та брати участь у різноманітних проектах від школи тощо. Тут є інформація не лише про надходження у заклад, а й його потреби. 

Єдина система відкритих бюджетів шкіл (https://openschool.in.ua/) розроблялась на основі фокус-груп та консультацій з батьками, директорами шкіл, департаментами освіти. У Чернігові вона почала впроваджуватись у 2018 році, разом із Вінницею та Дніпром. Наразі до системи вже підключились 9 загальноосвітніх шкіл м. Чернігова. І 2 школи в процесі підготовки до підключення. 

 Для того, щоб батьки учнів більше знали про можливості цієї системи та могли нею користуватись, їх запросили на ознайомчу зустріч. Захід провели представники ГО «Агенція міських ініціатив» за організаційної підтримки Фонду «Об’єднання» та Антикорупційної ініціативи ЄС. По скайп-зв’язку до нас приєднався також один і розробників Системи — Андрій Жнивін, якій з перших вуст розказав про їдею створення Системи та про її унікальні можливості.

 Під час зустрічі були присутні й представники адміністрацій шкіл.

«Я вважаю, що дана система є досить зручною у напрямку ведення фінансової звітності для шкіл. Адже школам вже не потрібно викладати підсумкові звіти на сайті за період звітування, достатньо своєчасно вносити поточні надходження та видатки. Система сама все підрахує, розподілить по статтям видатків та побудує звіт у табличному та графічному вигляді. Також мені в цій Системі подобається можливість краудфандингу за допомогою розміщення шкільних проектів, тим самим залучення ресурсів і об’єднання людей», — поділився враженнями заступник директора школи №27 Денис Домоцький.

Натомість батьки також дуже схвально відгукнулись щодо Єдиної Системи відкритих бюджетів шкіл. Зазначили, що для них було б дуже зручно користуватись такою платформою, де була б зібрана вся фінансова та інша інформація про школу.

«Ще на початку запровадження Системи в чернігівські школи, ми проаналізувати всю звітність шкіл Чернігова. Вже тоді ми побачили, що деякі школи взагалі не мають власних сайтів. Частина шкіл намагаються звітуватись на своїх сайтах, і це дуже тішило. А за решту шкіл звітується управління освіти.  Але сайти шкіл міста дуже різні по структурі, і щоб знайти інформацію потрібно витратити на це певний час. Впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл вирішує це питання. Адже через онлайн платформу звітують у єдиному форматі, завдяки чому інформацію легко промоніторити та зробити висновки», – зазначила координатор Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у Чернігові Тетяна Романова.

Як зазначила Тетяна Романова, наразі до системи підключились такі навчальні заклади: школи № 3, 6, 10, 27, 5, 16, 36, 17, 24 та дві школи (7 та 29) в процесі підготовки документів. «Зараз ці заклади працюють у тестовому режимі — вони вчаться працювати в цій системі. Вже деякі школи готові виходити з тестового режиму і працювати вже з реальними цифрами. І вже на цьому етапі школи, котрі підключились, відчули переваги у роботі з системою. Сподіваюсь, що інші це також зрозуміють з часом», – каже Тетяна Романова.

 Функціонування Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл фінансується за кошти антикорупційної ініціативи Європейського Союзу. Тому вона передбачає безкоштовне підключення, технічна підтримка та обслуговування системи. Тобто є безкоштовною для всіх шкіл, які проявили чи проявлять бажання використовувати дану платформу.

 Як підключитися:

1.  Написати лист на електронну адресу координатора та повідомити про бажання підключитись до системи: goami.info@gmail.com

2.  Написати заяву до фонду «Об’єднання» (координатор відправить Вам її зразок на електронну пошту).

3.  Разом із технічними спеціалістами Фонду провести тестування функцій системи.

 

Прес-служба

ГО «Агенція міських ініціатив»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини